Editura Evenimentul si Capital

Șmecherii penale cu pensii medicale

În timp ce pensionarii adevărați își pierd timpul pe la ghișee, șmecherii își fac rost de pensii pe caz de boală FOTO: MARIAN ILIESCU
Autor: | | 2 Comentarii | 1731 Vizualizari

Diagnostice fictive, bolnavi închipuiți și pensionari nemulțumiți de sistem. Șpaga pentru o pensie de boală: 5.000 de lei!

Ofițerii Direcției Gene rale Anti corupție au percheziți onat, ieri, Spitalele Colentina și „Dimitrie Gerota” – spitalul MAI și încă 10 locații, într-o speță privind eliberarea de acte medicale care au servit la întocmirea de dosare de pensionare. Totodată, a existat o acțiune care a vizat și Casa de Pensii Sector 1, din Capitală. Este vorba de diagnostice medicale false, de pe urma cărora au fost pensionate 150 de persoane. În acest caz au fost eliberate 50 de mandate de aducere pentru audieri.

Circuitul mitei

Scrisorile medicale privind diagnosticele false erau emise de o referentă din cadrul Spitalului „Dimitrie Gerota”. Clienții erau aduși de o intermediară unei asistente medicale care inventa diagnostice pentru un „onorariu” de până la 5.000 de lei. Apoi se ajungea la Casa de Pensii. Totul se făcea exclusiv din birou, astfel încât referenta și persoanele care primeau dosare de pensionare ilegale nu se întâlneau. Beneficiarii le-au folosit la comisiile medicale, cu toate că nu sufereau de afecțiuni medicale sau afecțiunile erau mult mai uşoare în raport cu gradul de invaliditate solicitat. Ca urmare a verificărilor a rezultat identificarea, în 2014, a 174 de scrisori medicale false emise pe numele a 155 persoane, din 12 județe.

„Mă judec cu statul pentru pensie!”

Ieri după-amiază, am descins la Casa de Pensii Sector 1, din bulevardul Lacul Tei. Aici am aflat de la directorul adjunct Daniel Vasilescu că la el în sediu nu s-a întâmplat nimic. „Am auzit ceva, dar la noi nu a fost nicio anchetă. Posibil să fie la cabinetele medicilor de expertiză asigurări sociale”, a dat din umeri funcționarul. La fel și ceilalți amploaiați. Pensionarii de la ghișee păreau, însă, mai informați. Pe Ștefan M., un inginer automatician, în vârstă de 66 de ani, l-a bufnit râsul: „Asta e o șmecherie românească veche, ce vă mirați? Știi pe cine trebuie și rezolvi treaba. Eu o știu însă pe a mea... Am fost plătit în acord global. Am contribuit pe lângă salariu, că aveam niște adaosuri. Am plătit contribuții! Acum aștept să mi se recunoască asta, dar trebuie să mă judec cu statul. Am auzit că se câștigă, dar pierzi timp!”.

Oameni necăjiți

La alt ghișeu, alt pensionar cu necazul său. P.M., inginer electronist, de 70 de ani, înjură cu discernământ Guvernul că i-a impozitat pensia și îi ia bani pe asigurarea de sănătate. „Soției, fost medic balneolog, i-a scăzut pensia cu 150 de lei și mie cu 400! Iar acum, pentru o recalculare de pensie, după un an de muncă în plus, au trecut patru luni și nu s-a întâmplat nimic! Iar ăștia cu pensiile medicale sunt dintotdeauna...”, se vaită bătrânul. Și Maria Anca, de 58 de ani, pensionată anticipat are aceeași problemă. „Am fost frezor 20 de ani, cu 36 de ani și o lună de muncă! Am 739 de lei, după contestație, că-mi dăduseră doar 600... Da, banii din urmă nu mi i-au dat și în februarie se fac doi ani de când tot calculează!”.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate