SLOVACIA. Un milionar filantrop a câștigat alegerile prezidențiale, devansându-l pe premierul social-democrat

SLOVACIA. Un milionar filantrop a câștigat alegerile prezidențiale, devansându-l pe premierul social-democrat

Un milionar filantrop şi novice în lumea politicii, Andrej Kiska, a câştigat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Slovacia, după numărarea buletinelor de vot în 57,8 % din circumscripţii, potrivit cifrelor Comisiei electorale.

Kiska obţine 59,4 % voturi, în faţa prim-ministrului social-democrat Robert Fico cu scorul de 40,6 % din voturi, potrivit calculului efectuat de televiziunea Markiza TV pe baza cifrelor oficiale din partea Comisiei.

„Numărarea voturilor încă nu s-a terminat, dar vreau să-l felicit pe dl Kiska pentru alegerea la preşedinţie”, a afirmat Fico, într-o scurtă declaraţie în faţa presei.

Kiska, fost magnat de credite de consum devenit filantrop, este un centrist fără partid. El mizează pe imaginea sa de binefăcător rămas în afara acuzaţiilor de corupţie care au împroşcat în ultimii ani clasa politică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit presei de la Bratislava, aceste alegeri prezidenţiale sunt văzute ca un referendum asupra guvernului lui Robert Fico, şef de guvern din 2006 până în 2010 şi după 2012.

Alegerea lui Fico la magistratura supremă ar fi dat partidului său Smer-SD un control total al preşedinţiei, parlamentului (83 de locuri din 150 din 2012) şi guvernului - o situaţie inedită după independenţa Slovaciei în 1993.