Situația transplantului pulmonar. Prof. Dr. Horațiu Suciu „îi rupe urechile” ministrului Vlad Voiculescu | EVZ EXCLUSIV

Situația transplantului pulmonar. Prof. Dr. Horațiu Suciu „îi rupe urechile” ministrului Vlad Voiculescu | EVZ EXCLUSIV

Chirurgul Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș (IUBCvT), și, totodată, specialist care are la activ peste 50 de transplanturi de inimă, a ridiculizat războiul dintre Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, și Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria, atrăgând atenția asupra adevăratelor probleme ale sistemului nostru de sănătate

Ancheta declanșată de EvZ cu privire la situația transplantului pulmonar din România a atras atenția prof. dr. Horațiu Suciu, cel mai bun specialist român în domeniul transplantului de inimă.

FOTO: Horațiu Suciu

Ne puteți urmări și pe Google News

Comentând pe marginea scandalului dintre Voiculescu și Copcă - primul susținând că Spitalul Sfânta Maria (în cadrul căruia este acreditat singurul centru din țară de transplant pulmonar) nu poate realiza transplant pulmonar, iar al doilea acuzând că ministrul Sănătății nu vrea să deblocheze banii necesari pentru că ar avea anumite interese să trimită pacienții români la tratament în străinătate - prof. dr. Horațiu Suciu i-a pus la punct pe amândoi.

Copilul de grădiniță și ciobănelul din „Miorița”

„Directorul de la Sfânta Maria are atitudini de copil de grădiniță, adică n-are răbdare. Se va face transplant pulmonar și în România, dar trebuie îndeplinite niște condiții. El trebuie să strângă mai aproape echipa de medici, sunt prea multe servicii externalizate. Transplantul e o stare de spirit a unei echipe bune. Nouă, la Târgu Mureș, ne-a luat șapte ani să ajungem să facem, cu succes, transplant de inimă. Pe de altă parte, am înțeles că tu, ca reprezentant al Ministerului, ai oprit procedura la Sfânta Maria. Ok, nu putem face acum transplant pulmonar, dar în secunda doi trebuia să avem un plan prin care să reușim această operațiune. Păi, ce facem? Stăm așa, cu mâinile în sân, așteptând, mioritic, să pice o stea la nunta mea?!”, a comentat, ironic, prof. dr. Horațiu Suciu.

FOTO: Vlad Voiculescu

„Finanțarea se face după ureche”

Prof. Dr. Horațiu Suciu a vorbit, apoi, despre problemele concrete cu care se confruntă la Târgu Mureș: „În loc să-mi trimiți pe cap controale care să verifice dacă am sau nu diplomele necesare pentru a efectua transplanturi, asta după ce am efectuat deja 50 de asemenea astfel de operațiii delicate, mai bine ai fi socotit din nou bugetul care ne-a fost alocat. Domnul ministru Vlad Voiculescu ar fi trebuit să știe că finanțarea se face după niște criterii stabilite în urmă cu zece ani! Mai precis, se face după ureche”.

„Doctorul inimilor de copii” și-a înăsprit discursul: „Noi, la Târgu Mureș, ne-am depășit de două ori bugetul, în condițiile în care am realizat unsprezece transplanturi. Finanțarea este complet aiurea. Nu finanțăm proceduri, noi decontăm facturi. Nu avem costuri reale, nu plătim efectiv o operație, ca să se simplifice totul. Decontăm tifon, seringi, mănuși etc, de parcă în asta ar consta un transplant. De ce nu se schimbă mecanismul? Să faci transplant în România este strict o chestiune de orgoliu profesional. Pierdem, de fapt, bani. Vă spun sincer că este foarte ușor să renunțăm la această ativitate. Doar pentru că ne place și pentru că salvăm vieți nu înseamnă că trebuie să fim luați în râs. Mă îndoiesc că ministrul Sănătății nu știe că centrul nostru este singurul din țară care, de trei ani, are o activitate continuă în transplantul de inimă”.

Șansa la viață și filmele americane

Vorbind despre situațiile dificile, când medicul specialist este nevoit să le explice pacienților suferinzi că o eventuală intervenție chirugicală este tardivă ținând cont de gravitatea cazului, Horațiu Suciu este tranșant: „Un bolnav care intră la mine în cabinet trebuie să aibă o șansă rezonabilă la viață. Dacă are o șansă de unu la un milion, nu-l operez! Bla-bla-uri de genul fiecare viață merită orice efort din partea medicului sunt valabile doar în filmele americane”.