Editura Evenimentul si Capital

Site-ul coordonat de Alina Mungiu îl atacă pe Ghinea: "Minciună, greșeală sau incompetență? Raportul celor 100 de zile ale lui Cristian Ghinea la șefia Fondurilor Europene, umflat cu aproape 5%"

Cristian Ghinea
Autor: | | 6 Comentarii | 466 Vizualizari

Site-ul România Curată, romaniacurata.ro, coordonat de Alina Mungiu Pippidi, preia o analiză Mediafax, dar titrează: "Minciună, greşeală sau incompetenţă?". Problema ar fi că, într-un document prezentat de ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, se face referire la o "rată de absorbţie curentă" de 76,69% - calculată conform documentelor de plată trimise la Bruxelles - şi nu la "rata efectivă", de 71,76%, calculată conform plăţilor făcute de UE către România după analiza solicitărilor de plată.

Agenţia Mediafax a scris că, la împlinirea a o sută de zile de mandat, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a anunţat că rata de absorbţie a fondurilor nerambursabile a crescut la 76,69%, dar din documentele oficiale rezultă că rata efectivă e de 71,76%.

Analiza Mediafax arată că diferența semnalată ar proveni de la greșita înțelegere/interpretare/prezentare a termenilor, scrie România Curată. Astfel, ”potrivit limbajului specific, rata de absorbţie curentă reprezintă declaraţiile de cheltuieli trimise către Comisia Europeană, iar rata de absorbţie efectivă înseamnă suma rambursată de Comisia Europeană autorităţilor de management. Practic, rata de absorbţie efectivă reprezintă valoarea reală a fondurilor absorbite de România, iar rata de absorbţie curentă nu va mai putea creşte faţă de 30 iunie 2016, aceasta reprezentând, în fapt, suma rezultată din adunarea valorilor cerute până atunci de promotorii de proiecte.”

"Mediafax susține că MFE a confirmat confuzia făcută de ministru", mai scrie România Curată.

"Am apelat la Biroul de Presă al MFE, care a sesizat că, într-adevăr, rata comunicată de ministru nu se regăseşte în raportul respectiv, iar cifra prezentată de oficialul de la Fonduri nu reprezintă rata efectivă, cea mai relevantă, de altfel, în acest caz: ”Cifra comunicată de ministru, respectiv 76,69%, reprezintă rata de absorbţie curentă, la data de 31 iulie 2016, adică totalitatea declaraţiilor de cheltuieli trimise la CE până la data de 31 iulie 2016. Toţi indicatorii privind stadiul absorbţiei pentru programele operaţionale 2007 – 2013 sunt publici şi raportaţi lunar”, ne-au transmis reprezentanţii Unităţii de Comunicare din cadrul Ministerului Fondurilor Europene.”, se arată pe site-ul romaniacurata.ro.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate