Editura Evenimentul si Capital

Sistemul de educație care împiedică performanța. Olimpică națională la două discipline, obligată să renunțe la una

Autor: | | 3 Comentarii | 1155 Vizualizari

Calendarul olimpiadelor naționale este conceput și publicat anual, de regulă, în februarie, de către Ministerul Educației. De multe ori, însă, probele la discipline separate se suprapun, forțând elevii eminenți să aleagă doar o olimpiadă, deși ei ar putea participa la 2 sau chiar la mai multe. Nimănui, însă, nu-i pasă de tinerii excepționali care „se pierd” astfel, și care, sătui de piedici, aleg să plece din țară după terminarea liceului

Șansele multor elevi eminenți sunt reduse drastic, an de an, de lipsa de viziune a Ministerului Educației, mai precis a acelora care alcătuiesc calendarul olimpiadelor naționale. Nu e o situație nouă, se întâmplă de ani buni, doar că până acum părinții și olimpicii s-au mulțumit cu puțin. Este, însă, o situație care ar putea fi rezolvată rapid și fără efort.

A câștigat , dar nu contează

Ana Sabina Dumitrache este elevă în clasa a XI-la la Colegiul Național „Tudor Vianu” din București. Un copil cuminte și frumos, de care mama sa, profesor de matematică de meserie, este tare mândră. „Fără să facă o oră de pregătire în particular, doar cu ce învață la școală, de patru ani Ana este olimpică națională la Limba română, iar de trei ani, olimpică națională la Limba franceză”, ne povestește Monica Dumitrache.

Numai că anul acesta, pentru fata ei luna aprilie a fost un coșmar. „La cele două olimpiade, în aceeași zi, la Alba Iulia se susținea proba scrisă la Limba română, iar la Gura Humorului, proba orală la Limba franceză. Copilul meu a fost pus să aleagă. „E dreptul meu, mama, am câștigat prima pe municipiu! De ce să nu merg la ambele?”, mă întreba. Și nu e prima dată când pățim asta. Acum doi ani s-a întâmplat la fel”, ne spune mama.


FOTO: Facsimil1: Sus, diploma de Premiul III obținută de Ana Dumitrache la Olimpiada Națională de Limba Română. Stânga: Răspunsul Ministerului care o obligă să renunțe la Olimpiada de Franceză.Prima pe municipiu

Anul acesta, profesoara n-a mai suportat. Cum olimpiadele naționale sunt organizate și coordonate direct de Ministerul Educației, a făcut memoriu adresat secretarului de stat care se ocupă de olimpiade. „Fiica mea (...) s-a calificat pe data de 5 martie 2017 la faza națională a Olimpiadei de Limba Română, cu 110,75 de puncte din 120 posibile, fiind prima pe municipiu, iar în urma probelor de pe 18 și 25 martie 2017, s-a calificat la faza națională a Olimpiadei de Limba Franceză, cu 87,75 de puncte, fiind tot prima pe municipiu”, explica, în memoriu, Monica Dumitrache. Nu îi cerea secretarului de stat să facă minuni, ci doar „să aveți amabilitatea de a găsi o soluție care să-i permită fiicei mele să participe la ambele probe care se suprapun”.

În memoriu le-a mai propus și o soluție: să-i lase fata să susțină ambele probe la franceză în aceeași zi.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Educaţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate