Editura Evenimentul si Capital

Sindicaliști: Legea „dării în plată” ar putea bloca „Prima Casă”

Autor: | | 0 Comentarii | 619 Vizualizari

Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile poate conduce la blocarea Programului Prima Casă implică pericole reale, unul dintre acestea fiind stoparea programului Prima Casă, atrag membrii Sindicatului Garantare, reprezentând 70% din angajaţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici Şi Mijlocii (FNGCIMM).

În articolul 6 al legii scrie că de la data comunicării notificării de dare în plată se stinge dreptul creditorilor de a se îndrepta împotriva codebitorilor, precum şi împotriva garanţilor reali şi personali, ceea ce se poate interpreta că în aceste cazuri creditorul nu va putea să execute nici garanţia acordata de stat, prin mandatarul său FNGCIMM pentru creditele Prima Casă.

În asemenea condiţii, este doar o chestiune de timp până când băncile participante în program vor realiza că nu mai au nevoie de garanţia statului în actualele condiţii legislative în care nu pot încasa banii de la stat în cazul unui client care nu mai poate sau nu mai doreşte să-şi platească ratele aferente creditului. Aprobarea acestei legi a generat dezbateri intense in spatiul public, cu precădere în mediul bancar. Conform unei opinii venite chiar din partea unui specialist care a contribuit la elaborarea legii, domnul avocat Gheorghe Piperea, legea dării în plată ar „ajuta” statul român, care nu ar mai fi nevoit să plătească garanţiile acordate în cadrul Programului Prima Casă. Sindicaliștii atrag atenția că dacă legea se aplică, atunci accesul la creditele destinate achizitionarii de locuinte vor fi mult mai dificile, atât în ceea ce priveşte înăsprirea cerinţelor de suplimentare a garanţiilor si de diminuare a valorii creditelor, cât mai ales în privinţa avansului solicitat.

Acesta nu va mai fi de 5% aşa cum este în prezent în cadrul Programului Prima Casă, dar va fi cu certitudine mai mare şi în raport cu nivelul de cca.20% regăsit în prezent în ofertele standard ale băncilor privind creditele ipotecare.
Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate