Simona Halep – bucurie şi forţă

Simona Halep – bucurie şi forţă

Sînt mai multe observatii care pot sta sub zodia excelenţei în cazul Simonei Halep. În cazul Doamnei Simona Halep! Două dintre ele cred că trebuie să fie facute mai des - tocmai pentru a fi scoase mai bine în evidenţă şi tocmai pentru că sînt, cred, extrem de preţioase – prin ceea ce ne propun!

1) Aţi urmărit declaratiile de după meciuri ale Simonei Halep? Întrucît în ultimul an, are atît de multe victorii şi întrucît în sport, la nivel înalt, românii inregistreaza atit de putine victorii, din ce în ce mai puţine victorii, pesemne că nu se poate să le fi evitat - fie şi numai din impulsul, cit se poate de natural, de uman, de a prelungi un moment plăcut. Ei bine, aţi remarcat frecvenţa deosebită cu care Simona Halep foloseşte cuvântul "bucurie"? "Sînt bucuroasă, m-a bucurat acest joc, joc cu multă bucurie, mă bucur ca acum joc mai bine decît niciodată, mă bucur să joc şi sînt fericită să cîştig"! Credeţi că e puţin lucru? Omul acesta SE BUCURĂ pentru ce face, se BUCURĂ de ceea ce face. Şi asta nu e, într-o ţară strivită de fatalităţi închipuite, deloc puţin lucru.

2) Cînd nu e un "uragan" cap-coadă, Simona Halep începe jocurile bine, entuziasmant chiar, cîştigă adesea copleşitor primul set, apoi, în timp foarte scurt, cade în al doilea, devine de nerecunoscut, e ca şi cum s-ar teme să cîştige. În sport, pentru români, aţi remarcat cît de des se întîmplă asta - începem bine, luăm respiraţia, apoi, rapid, ca şi cum am fi victimele unei rever necruţător al sortii, ne prăbuşim? Şi individual, şi - mai ales! - în sporturile de echipă. În acest caz din urmă, căderea din partea a doua a jocului, finalul catastrofal pare să fie regula, un fel de, extrem de neplăcută, marcă înregistrată. Au fost cîndva discuţii ample despre această problemă, a fost identificată "buba", dar, în partea a doua (ce ironie!), cînd a fost vorba despre soluţii, lucrurile s-au blocat. Revenind la Simona Halep - aţi remarcat ce forţă mentală pune la lucru după "cădere" şi cît de des revine? Cînd, dupa ce s-a jucat cu nervii telespectatorilor (cum spun comentatorii care au şi cravata confecţionată din clişee!), se reîncarcă de energie, revine şi învinge?

Ei bine, legati acest comportament – modelul: început de vis, cădere dramatică şi, mai ales, revenire de mare forţă - cu declaraţiile doamnei Simona Halep de după meci! Acelea în care, cum spuneam mai sus, vorbeşte atît de des despre "bucurie", despre "plăcerea de a juca", despre "încîntare". Nu învăţăm ceva? Nu putem învăţa ceva din această lecţie rară (căci nu e doar în registru teoretic, ci e susţinută şi de fapte!) care ni se serveşte, iată, de atît de multe ori?

Ne puteți urmări și pe Google News