Editura Evenimentul si Capital

Simboluri și semne

Sever Voinescu
Autor: | | 6 Comentarii | 3797 Vizualizari

Peste tot, simboluri; la fiecare pas, cîte un semn. Descifrarea lor ar putea fi (sau chiar este!) nebunie curată.

În acel an, ziua lui pica într-o vineri. Ca în fiecare an, părinții lui s-au tot gîndit ce cadou să-i ia. Nu e ușor să cumperi un cadou pentru un copil ajuns la vîrsta adolescenței, aflat de ani buni într-un sanatoriu de boli mintale. Trebuia să-i dai lucruri alese cu grijă, care nu-i pot face rău, cu care el însuși nu-și poate face rău. În acel an, tata și mama i-au cumpărat un coș frumos aranjat cu borcănașe pline cu jeleuri colorate: piersici, struguri, prune, malus.

 A fost, însă, o zi cu ghinion de la cap la coadă. Mai întîi, curentul s-a oprit pentru aproape două ore pe cînd erau în metrou și au așteptat cuminți, în vagon, transpirînd. Apoi, autobuzul pe care trebuiau să-l ia pînă la sanatoriu a întîrziat mult și, cînd a venit, era plin de liceeni gălăgioși. În fine, cum s-au dat jos din autobuz și au început să urce panta spre sanatoriu, a început ploaia. În sala de așteptare, după un timp, în loc să apară băiatul, a venit asistenta care îl aduce de regulă, dar fără el. Le-a spus că nu-l pot vedea. Cu o seară înainte încercase să se sinucidă, noroc că nu reușise, acum era bine, dar o vizită a părinților l-ar zbuciuma prea tare și doctorii deciseseră să nu fie vizitabil azi. Părinții știau cît de prost organizat e sanatoriul și au decis să nu-i lase acolo cadoul, ci să-l ia cu ei și să i-l aducă la următoarea vizită. Drumul înapoi, spre casă, a fost ceva mai liniștit decît cel de la venire. Au mîncat fără multe vorbe, el s-a dus la culcare, ea a rămas să răsfoiască albume vechi. El n-a putut adormi, a revenit în living și i-a spus că a decis să-l ia pe băiat din sanatoriu. Ea a fost imediat de acord. Chiar mîine vor merge la sanatoriu și-l vor lua de-acolo. El a început să-i spună, însuflețit, cum s-a gîndit să organizeze viața lor de-acum înainte, vor dormi pe rînd cu băiatul, un doctor îl va vedea de două ori pe săptămînă, oricum ies mai ieftin așa. Atunci a sunat telefonul. Era aproape mizeul nopții. Ea a răspuns, temătoare. Nu e o oră firească pentru telefoane. Cineva vroia cu Charlie, dar nu e nici un Charlie în casa lor - ”ați greșit numărul”. Cînd el a început din nou să-i spună cum se va organiza totul pentru a avea grijă de băiat, a sunat din nou telefonul. Aceeași voce vroia tot cu Charlie - ”ați greșit iarăși”. Cînd el, mulțumit de decizie și de propriile-i planuri, a început să se uite mai atent la jeleurile din coșul cadou, ridicîndu-le așa, în joacă, să le vadă mai bine culorile frumoase, telefonul a sunat a treia oară...Aici se termină povestirea.

Am rezumat, stîngaci, una dintre micile bijuterii de proză scurtă ale lui Vladimir Nabokov (1899 - 1977). Autorul ruso-american a scris această povestire în 1948, an în care a și publicat-o în ”The New Yorker”. Povestea se cheamă ”Simboluri și semne”. Boala psihică a copilului este ”mania autoreferențială” (”referential mania”), mai pe românește, paranoia. Într-un pasaj memorabil al acestei povești, Nabokov descrie boala aceasta. În esență, ea constă în obsesia că absolut orice din jur se referă la tine. Nu doar că oamenii se uită toți la tine și discută numai despre tine și gesticulează numai pentru tine, dar copacii comunică între ei despre tine, norii își transmit semne între ei despre tine, aerul se mișcă în aluzii referitoare la tine - universul întreg ți se adresează prin semne și simboluri doar ție. Cu timpul și inevitabil, toate aceste semne și simboluri devin periculoase și, în final, ajungi să crezi nu doar că toate lucrurile șușotesc despre tine, ci că  totul complotează împotriva ta.

Nabokov a avut un succes enorm în România, în a doua parte a anilor 1990, cînd a început să fie pe larg tradus aici. Nu m-a mirat niciodată succesul lui la publicul românesc - am simțit mereu că cititorul român are ceva ce-l predispune la acest gen de proză diafană, simplă în aparență, dar extrem de subtilă în straturile ei, sofisticată în privința semnificațiilor și aluziilor, însă perfect lizibilă; clară, dar adîncă, puțină în dimensiunile ei (nu ca număr de tilturi, ci ca întindere a fiecărui titlu), dar consistentă. În pus, finețea lui Nabokov a ajuns, și la noi, ca în întreaga lume, un standard pentru cititori.

Despre ”Simboluri și semne”, o proză care se întinde pe cîteva pagini, Nabokov a scris editoarei de la acel moment că este o poveste care ascunde, de fapt, o alta, complet diferită de cea aparentă. Însă nu a explicat niciodată care ar fi povestea ”ascunsă” sub cea vizibilă. Și nici dacă aceasta din urmă este un ”semn” pentru cea dintîi sau vreun ”simbol” pentru altceva...

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
17:00 Încă un nume pe lista morților atentatului din Manchester. Cine este fetița de doar opt ani care și-a pierdut viața - FOTO în articol 12:56 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 08:16 LIVE. MAREA BRITANIE SUB TEROARE. A fost arestat primul suspect. 22 de oameni au murit. Sunt zeci de răniţi - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate