Editura Evenimentul si Capital

Siliştea Gumeşti 2009. Moromeţii au nevoie de-un Iocan, nu de-un preşedinte

0cbf446634e86afd66ffabdb3c94840b
Autor: | | 15 Comentarii | 0 Vizualizari

Timpul nu mai are "nesfârşită răbdare" în Siliştea Gumeşti. Satul lui Marin Preda, evocat în romanul "Moromeţii", se transformă an cu an.

Cu greu mai afli o uliţă noroită. Acum, copitele cailor lovesc puternic în asfalt şi, ca niciodată, ar fi nevoie aici de un fierar precum Iocan. Nu-l mai găseşti. Poiana în care Moromete şi ai lui dezbăteau politică a pierit odată cu timpul. S-a ridicat în loc o casă spaţioasă şi un magazin alimentar. Am ajuns în Siliştea Gumeşti la o zi după ce picase Guvernul Boc. Ştirea nu i-a afectat prea mult pe moromeţi. Îngrijorarea lor era dacă îşi mai iau pensiile. Iar dacă nu, ce dacă, au pământul, singura politică pe care o mai fac, singura constantă în zeci de ani. Întreaga lor viaţă se învârte în jurul bucăţii de arătură. „Nu muncim pământul, nu avem ce mânca”, ne explică morometele Ilie Dumitrache. Pentru el şi ceilalţi săteni din Siliştea Gumeşti, gâlceava politicienilor de la Bucureşti pare desprinsă dintr-un roman de ficţiune. La fel şi alegerile prezidenţiale. Satul lui Preda. Transformarea La Siliştea Gumeşti, judeţul Teleorman, nu se mai ajunge prin sutele de pagini ale cunoscutului roman. Cu 60 la oră din Bucureşti, tai Bolintinul, Crevedia, apoi Scurta-Mare, Tătărăştii de Jos. Zgomotul de oraş se topeşte cu fiecare kilometru. Următoarea oprire: satul lui Preda, deloc izolat de civilizaţie. Localitatea e întortocheată, are multe uliţe încrucişate. Străzile principale sunt asfaltate. Numai pe drumurile înguste care străbat marginile satului te poţi pierde, când plouă, în noroi. Casele, deşi cele mai multe vechi, dinainte de primul război, sunt îngrijite. Se vede pe ele varul proaspăt. La fiecare clădire sar în ochi nişte plăcuţe comemorative. Moromeţii îşi arată respectul pentru cei trecuţi în nefiinţă scriind pe o bucată de lemn numele mortului, anii între care a trăit, o cruce, şi o bat apoi pe peretele exterior al casei sau al unui copac din curte. În faţa porţilor, şanţurile sunt curate, cum Bucureştiul nu a pomenit. Localitatea are 3000 de suflete, care îşi spun moromeţi, „oameni duri, reci, care spun vorbele în faţă, care nu-şi vând pământul”, după cum îi descrie Mihai Petrescu, primarul din Siliştea Gumeşti. În timp ce în capitală patru partide politice se băteau pentru un premier, în localitatea din Câmpia Dunării oamenii se bucurau de ziua Sfintei Parascheva. Afară erau doar 10 grade şi soare. Pe unii moromeţi i-am găsit la biserică, pe alţii la şosea, aşezaţi pe băncile prinse de garduri, pălăvrăgind cu vecinii, foarte aproape de poiana lui Iocan locul unde odată, pe vremea lui Ilie Moromete, se „făcea” politică.

„În faţa fierăriei se afla o poiană mare cu pământul bătătorit plină de caile rupte, de unghii de cal, cuie şi belciugării arse. Fierarul bătuse în pământ stâlpi groşi pentru legatul cailor nărăvaşi. Adunările cele mai zgomotoase aveau loc în poiana fierăriei mai ales duminca dimineaţa.(...) Rareori poiana era goală, chiar dacă Moromete şi Cocoşilă nu erau acolo se găseau destui ambiţioşi care încercau să le ţină locul”, descria Marin Preda, în Moromeţii, poiana lui Iocan.

La Broaşte, ultima poiană a lui Iocan în Siliştea Foto: Marinela Raţă

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Boc a căzut. „Maică, ne mai dă ăştia pensiile?” Soţia lui, o femeie mai mică de statură decât el, pe care frigul a doborât-o, obligând-o să-şi pună mai multe flanele, intră şi ea în vorbă cu noi. O doare şi pe ea tot de pensii.   „Boc ba că zicea ne măreşte ai dreacu pensiile, acu l-au dat afară? Ca să murim dracului. Păi, eu am 49, mai trăiesc eu până la 65, că-s cu inima şi fac de două ori insulină pe zi?!”, spune femeie, în timp ce la radio bătea de fix: „Aici Radio România Actualităţi. Încep ştirile. Klaus Johannis se îndreaptă spre Bucureşti, unde urmează să aibă o întâlnire cu reprezentanţii partidelor care îl susţin pentru funcţia de  premier”. Ştirea sună ca o melodie oricare la radio, ignorată de familia Dumitrache. În acest timp, la câţiva metri mai încolo, la poarta Ecaterinei Gheorghe se adună vreo şase vecine. Unele pe bancă, altele în picioare. „Ne dă sau nu ne dă ăştia pensiile, maică? Auzâşi la radio că nu mai e Boc, nu mai e guvern. Noi ce facem? Ne mai luăm bănuţii?”, ne întreabă o bătrână. O liniştim şi îi spunem că va lua pensia. Întrebarea, ne dăm seama mai tîrziu, e de fapt, dacă îşi vor lua pensiile mărite. „Ducă-se dreacului şi Băsescu, că e pentru el” „Aşa, oameni de ăştia mai discută, că Boc e bun...că nu trebuie, mamă, să-l deie jos”, spune Mărioara Fierbânţeanu, abia întoarsă de la biserică, de la slujbă, unde s-a şi veselit, că fusese hram. Lângă ea, pe banca din faţa gardului casei, Ecaterina Gheorghe dă din cap a nemulţumire. „Da, e bun Boc, că-ţi dădu ţie pensie, dar mie nu-mi dădu”, izbucneşte femeia. „Taci, fă, că îţi dădu şi ţie când ajungi la vârstă. În 2030, nu a zis, mamă, aşa? Şi a zis că la 62 de ani, nu la 65, a zis o fată la jurnal”, o linişteşte Mărioara. Ecaterina nu se lasă convinsă: „Şi eu aşa, în 2030? Păi mai trăiesc io pân-atunci?”. „Păi, nu, mă, tu la anul...Câţi ani ai? 58? La anul ieşi cu pensie, da”, e verdictul Mărioarei Fierbânţeanu, care se descrie ca o femeie zavistioasă de Siliştea Gumeşti. Revin la politica momentului. „Eu cred că Geoană iese preşedinte. După cum vorbeşte, cum spune el, acolo, eu aşa zic”, voroveşte Mărioara. În dreapta ei, pe aceeaşi bancă rezemată de gard, vecina, Constanţa Aguţă, mustăceşte. „Ce te râzi, fă, ce nu am voie să zâc?  Eu după cum simt aşa vorbesc. Ce, mă arestează cineva? Eu aşa cred, că Geoană ia”, zise Mărioara. „Ei, tu crezi, dar nu ştii precis”, vine şi răspunsul Constanţei, de parcă adevărul îi aparţinea ei. „Ducă-se dreacului şi Băsescu că e pentru el. Toţi e pentru ei. Pă niciunul nu mai alegem. Nu-i mai alegem. Toţi promite şi face pă dracu”, se revoltă Valeria Dumitrache, care îşi lăsă murăturile şi se alătură clăcii de la poarta Ecaterinei.

„O vede ei, cred, că e frumoasă şi, de aia, le pare rău. Că şi eu dacă aş fi bărbat aş râvni la ea. E blonduţă, frumoasă, tânără...”, mărturiseşte Mărioara, care, tot ea se întreabă: „Sau, poate, nu o fi în stare de serviciul ei, după cum roieşte, aşa, pă ea?!”. „Ei, e în stare, cum să nu fie...”, îi ia apărarea Constanţa Aguţă, moment în care se aude poarta din vecini. Apare o femeie micuţă de statură, într-un capot în pătrăţele, cu o flanelă groasă, de un verde ţipător şi îmbrobodită cu un batic. Femeia se îndreaptă spre poiana lui Iocan, improvizată la gardul Ecaterinei. Vecinele încep să râdă isteric şi să strige spre ea.   „Fă, Udreo, vino încoace, că e presa aici, ne dă la ziar. Uite, ea e Udrea a noastră”, strigă Mărioara. Bătrâna în verde ţipător se prezintă: Rada Udrea. Discuţia e întreruptă scurt de sunetul de copite al cailor ce trag o căruţă. „Prazul, prazul, cât e prazul?”, strigă la căruţaş Rada Udrea. Acesta îi rspunde: „4000!”. „Şi varza?”, continuă Ecaterina. „4000!”, îi vine răspunsul din căruţa care se pierde, în zare, în asfalt.  Pământul, constanta dezbatere politică
„Atâta timp cât trăiesc eu, ori faceţi cum zic eu, ori dacă nu, să plecaţi. Am muncit şi am trudit şi am luat pământ ca să trăiţi voi bine! De ani de zile mă zbat să nu vând din el, să plătesc fonciirea fără sa vând, ca să vă rămâie vouă întreg, orbilor şi salbaticilor la minte!”, îi avertizează Ilie Moromete pe Paraschiv şi Nilă în Moromeţii.

Pagina 1 din 2


Tag-uri:

Loading...

Alte articole din categoria: Alegeri Prezidentiale

libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

Tema zilei
19:08 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 18:49 Regele Mihai. Cele mai emoționante imagini de la funeraliile regale - FOTO 17:50 Regele Mihai. Funeraliile Regale. AUDIENŢELE TELEVIZIUNILOR. Cine a acaparat ratingul? SURPRIZĂ! 13:14 Ce AVERE a lăsat Regele Mihai urmașilor săi. LOCUL ocupat de FAMILIA REGALĂ în TOPUL celor mai bogați români 11:18 IMAGINI EXCLUSIVE din Trenul Regal care se îndreaptă spre Curtea de Argeș. Foto de colecţie în articol 10:58 Comportamentul fiicelor regelui Mihai, la funeralii, explicat de un psiholog cunoscut 10:46 CADOUL INEDIT primit de Principele Nicolae în fața Palatului Regal. CULISELE unui MANIFEST ANTICOMUNIST. EXCLUSIV EVZ 09:37 Ce scrie presa internațională, despre FUNERALIILE REGELUI MIHAI! Publicația care și-a „INNEGRIT” prima pagină, în memoria Majestății Sale 09:32 SCANDAL POLITIC chiar în timpul doliului naţional. CHIAR NU EXISTĂ RESPECT pentru memoria Majestăţii Sale? 08:46 Gândul lui Cristoiu. Petre Roman despre vizita Regelui din decembrie 1990: „M-am trezit cu o situație contrară celor convenite” 21:49 Securea războiului regal n-a fost îngropată nici măcar la funeralii. Principele Nicolae, ţinta unui gest care va stârni multe reacţii 18:43 Mesajul IMPRESIONANT al președintelui Klaus Iohannis, după funeraliile Regelui Mihai 18:16 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 18:15 Protest anti-PSD în ziua FUNERALIILOR Regelui Mihai 18:11 CULISELE EXPULZĂRII Regelui Mihai în decembrie '90. Whisky, SRI, Doi și-un Sfert, Iliescu, Roman, Pleșu... Dezvăluiri spectaculoase! 12:13 Carmen Iohannis a surprins pe toată lumea! Cum a apărut aceasta la FUNERALIILE REGALE. Foto în text! 11:16 Ce scriu PUBLICAȚIILE INTERNAȚIONALE despre funeraliile Regelui Mihai. Mesaje PLINE DE EMOȚIE și solemnitate 11:07 RĂMAS-BUN Majestate! Sicriul Regelui Mihai I a fost coborât în Necropola Regală, de la Curtea de Argeș 11:07 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii

Articole salvate