Editura Evenimentul si Capital

Sigur nu te-ai gândit la așa ceva: Lista mineralelor pe care le ai în corp

Un corp ca sa fie frumos are nevoie si de minerale
Autor: | | 7 Comentarii | 1063 Vizualizari

Mineralele sunt substanțe anorganice cu structură simplă (care nu se pot fracționa), pe care organismul și le procură din alimentație. La fel ca în cazul vitaminelor, mineralele îndeplinesc funcții esențiale în corpul omenesc, fără să constituie surse de calorii și fiind necesare în cantități mult mai mici decât proteinele, lipidele sau glucidele.

Fiecare dintre minerale are un anumit rol în corpul uman. Calciul intră în componența oaselor și dinților și este esențial pentru procesul de creștere, transmiterea impulsului prin fibrele nervoase, funcționarea mușchilor, coagularea sângelui și transportul substanțelor prin membranele celulelor.

Fosforul se regăsește în structura oaselor și dinților, este un component al membranelor celulare și are rol în circuitele metabolice ale organismului. Magneziul are rol în transmiterea semnalului activator de la fibra nervoasă spre mușchiul care îi este subordonat, precum și în contracția musculară și activează multiple enzime celulare ale corpului uman.

Participă la reacțiile de oxidare

Sodiul și potasiul influențează echilibrul apei în organism, transportul substanțelor prin membranele celulare și activitatea normală a musculaturii. Clorul contribuie la sinteza acidului clorhidric în stomac și se află în legătură cu sodiul și potasiul pentru îndeplinirea funcțiilor acestora.

Fierul intervine în transportul oxigenului, participă la reacțiile de oxidare celulară și la apărarea antiinfecțioasă, asigură performanțe fizice și intelectuale optime. Iodul ajută la funcționarea normală a glandei tiroide, prezența lui fiind esențială la copii pentru creșterea și dezvoltarea corporală și, la adulți, pentru desfășurarea normală a circuitelor metabolice ale organismului, potrivit sursei amintite.

Zincul reprezintă un constituent esențial al sistemului enzimatic celular este implicat în metabolismul vitaminelor și proteinelor, are rol antioxidant și stimulează sistemul imunitar. Cuprul intră în componența mai multor enzime și proteine ale corpului, având rol în oxidarea fierului, oxidarea tisulară, apărarea antiinfecțioasă și diverse reacții chimice din corp. Sulful are rol în apărarea împotriva infecțiilor.

Fluorul este important pentru efectul benefic la nivelul smalțului dinților, conferind rezistență împotriva cariei dentare. Cromul are rol în metabolismul glucidelor, lipidelor și acizilor nucleici, intervenind în reglarea secreției de insulină.

Toate aceste minerale se regăsesc în anumite alimente. Calciul se găsește în lapte și produse lactate, dar și în legumele verzi, arpagic, sardine, moluște și stridii. Calciul din spanac, sfeclă și rubarbă este greu absorbit din cauza prezenței acidului oxalic.

Fosforul se găsește în carnea de pui, pește, carnea roșie și ouă. Laptele și produsele lactate, nucile, leguminoasele, cerealele integrale sunt și ele surse de fosfor. Magneziul este prezent în semințe, cerealele neprelucrate, grâul germinat și tărâțe de grâu, nuci, leguminoase, legumele verzi, cafea, ceai, cacao.

Sodiul provine mai ales din alimentele și băuturile ce conțin clorură de sodiu. Conținutul natural de sodiu al alimentelor bogate în proteine (lapte, brânză, ouă, carne, pește) este mai mare decât cel al legumelor și cerealelor, în timp ce fructele conțin puțin sau deloc sodiu. Adaosul de conservanți, condimente, arome și sare alimentară crește mult conținutul de sodiu al alimentelor în cursul procesării lor industriale.

Pagina 1 din 2


Tag-uri:

Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate