Editura Evenimentul si Capital

Și PNL are interesul alegerilor într-un singur tur. Tărăboiul pentru două tururi a fost unul de imagine | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 11 Comentarii | 4207 Vizualizari

Dan Suciu a anunțat miercuri, 10 februarie 2016, că în ședința săptămînală de Guvern au fost adoptate șase hotărîri privind desfășurarea alegerilor locale, prevăzute a avea loc pe 5 iunie 2016.

Toate aceste hotărîri, inclusiv cea privind fondurile alocate, au drept temei ținerea alegerilor locale într-un singur tur. E greu de crezut în aceste condiții, cărora li se adaugă semnarea Protocolului între PSD și ALDE, consfințind majoritatea parlamentară condusă de PSD, că dorința publică a PNL de modificare a Legii va mai putea fi îndeplinită cel puțin pentru 2016.

Se pune, totuși, întrebarea:

Asistăm la un eșec al PNL?

Dacă PNL și-a propus să impună două tururi, răspunsul e Da.

Dar dacă PNL nu și-a propus asta? Duminică seara, în prime time, România TV a inițiat o dezbatere tipică televiziunilor de știri (mai mulți cetățeni de diferite partide și diferite interese, strînși în jurul unui moderator cu misiunea de a spune ce le trece prin cap, dar mai ales ce le-a zis partidul sau patronul să le treacă prin cap atunci cînd sunt în direct) despre prezența premierului Dacian Cioloș în Parlament la ceea ce Victor Ponta a botezat drept Ora premierului. Duminică, pe la prînz, toate site-urile cultivaseră o știre despre momentul de a doua zi, știre care suna cam așa:

„Grupul deputaţilor PNL a solicitat, la începutul săptămînii, ca luni să se organizeze o dezbatere politică cu tema «Legislaţia electorală românească trebuie să asigure o mai bună reprezentativitate a cetăţenilor», cu prezenţa prim-ministrului, în temeiul articolului 206 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, care face referire la Ora premierului.

Potrivit solicitării semnate de liderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolaescu, dezbaterea vizează subiecte precum alegerea primarilor în două tururi de scrutin, dar şi pregătirea alegerilor parlamentare şi garantarea accesului cetăţenilor din diaspora la votul prin corespondenţă”.

Din știrea, dată de toate site-urile după metoda copy-paste, fără a spune cine a obținut-o inițial, nu se înțelegea dacă premierul se decisese să vină, în fine, la exercițiul democratic presupus de inițiativa lui Victor Ponta sau răspunsese cererii formulate de PNL.

Oricum, sigur era că în imaginea publică cel puțin Dacian Cioloș venea în Parlament ca să dea seamă în fața Liberalilor de refuzul mai mult sau mai puțin politicos de a nu modifica Legea alegerilor locale prin Ordonanță de urgență. Am deja vreo două decenii de participare la viața televizionistică postdecembristă. Cum am făcut de toate – de la directorat pînă la reportaj, trecînd prin condiția de invitat să spun ceva telefonic sau mai nou prin Skype – știu deja toate intestinele mai mult sau mai puțin puturoase ale posturile TV. Știu mai ales cînd moderatorul e chitit să scoată dintr-o informație ceva pe care respectiva informație o refuză. Ceva în genul de a scoate suc de mere dintr-o bucată de brînză.

Cum înainte de a deschide gura ca să zic și eu ceva, ascultasem în telefon materialul introductiv, întocmit în bine cunoscutul stil România TV, altfel spus al forțării senzaționalului pînă la hotarul de unde începe jenantul, mi-am dat seama că moderatoarea își propusese să facă din prezența lui Dacian Cioloș în Parlament o dezbatere gen Ruptură la nivel înalt, sau ca să mă exprim în termenii presei clasice, PNL sare la gîtul lui Dacian Cioloș. Din motive pe care nu le pot ghici – fie nevoia de a face dintr-o banală ședință a Parlamentului primele zvîcniri ale unui cutremur catastrofal, fie pentru că postul are interesul să cultive imaginea unui premier în conflict cu PNL – distinsa moderatoare vedea în momentul de a doua zi semnele războiului stîrnit de Liberali împotriva Guvernului Dacian Cioloș. Conștient, totuși, că intervenția mea nu va reuși să miște dezbaterea nici cu un milimetru de pe șinele pe care o așezase deja moderatoarea, am încercat să demonstrez că a doua zi, în Parlament, nu se va întîmpla nici măcar un fapt divers.

Premierul va recita textul cu obligația Parlamentului de a tranșa chestiunea alegerilor locale, iar PNL, după ce vor auzi poezia asta, va sta în banca lui, cel mult mustrîndu-l duios pe Dacian Cioloș.

Ce s-a întîmplat a doua zi?

Exact ce-am profețit eu.

Dacian Cioloș a reiterat teza că doar Parlamentul poate tranșa chestiunea. Teoretic era o lovitură pentru PNL. Visul scrutinului în două tururi se depărta pînă dincolo de orizont.

Copreședintele PNL, Alina Gorgiu, a reacționat însă astfel:

„N-aş fi venit la microfon dacă aleşii bărbaţi din PSD n-ar fi abordat alte subiecte. Am fost la o întâlnire cu ONG-uri care cer alegerea primarilor în două tururi. Mi se pare o ipocrizie de nota 10 ce face PSD în Cameră şi în Senat. N-am o problemă cu Guvernul, dar am o problemă cu faptul că un grup parlamentar nu vrea să dezbată o lege, pentru că îi e frică să-şi asume un vot în plen.”

Vorba aia:

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate