Editura Evenimentul si Capital

Și PNL are interesul alegerilor într-un singur tur. Tărăboiul pentru două tururi a fost unul de imagine | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 11 Comentarii | 4200 Vizualizari

Dan Suciu a anunțat miercuri, 10 februarie 2016, că în ședința săptămînală de Guvern au fost adoptate șase hotărîri privind desfășurarea alegerilor locale, prevăzute a avea loc pe 5 iunie 2016.

Toate aceste hotărîri, inclusiv cea privind fondurile alocate, au drept temei ținerea alegerilor locale într-un singur tur. E greu de crezut în aceste condiții, cărora li se adaugă semnarea Protocolului între PSD și ALDE, consfințind majoritatea parlamentară condusă de PSD, că dorința publică a PNL de modificare a Legii va mai putea fi îndeplinită cel puțin pentru 2016.

Se pune, totuși, întrebarea:

Asistăm la un eșec al PNL?

Dacă PNL și-a propus să impună două tururi, răspunsul e Da.

Dar dacă PNL nu și-a propus asta? Duminică seara, în prime time, România TV a inițiat o dezbatere tipică televiziunilor de știri (mai mulți cetățeni de diferite partide și diferite interese, strînși în jurul unui moderator cu misiunea de a spune ce le trece prin cap, dar mai ales ce le-a zis partidul sau patronul să le treacă prin cap atunci cînd sunt în direct) despre prezența premierului Dacian Cioloș în Parlament la ceea ce Victor Ponta a botezat drept Ora premierului. Duminică, pe la prînz, toate site-urile cultivaseră o știre despre momentul de a doua zi, știre care suna cam așa:

„Grupul deputaţilor PNL a solicitat, la începutul săptămînii, ca luni să se organizeze o dezbatere politică cu tema «Legislaţia electorală românească trebuie să asigure o mai bună reprezentativitate a cetăţenilor», cu prezenţa prim-ministrului, în temeiul articolului 206 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, care face referire la Ora premierului.

Potrivit solicitării semnate de liderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolaescu, dezbaterea vizează subiecte precum alegerea primarilor în două tururi de scrutin, dar şi pregătirea alegerilor parlamentare şi garantarea accesului cetăţenilor din diaspora la votul prin corespondenţă”.

Din știrea, dată de toate site-urile după metoda copy-paste, fără a spune cine a obținut-o inițial, nu se înțelegea dacă premierul se decisese să vină, în fine, la exercițiul democratic presupus de inițiativa lui Victor Ponta sau răspunsese cererii formulate de PNL.

Oricum, sigur era că în imaginea publică cel puțin Dacian Cioloș venea în Parlament ca să dea seamă în fața Liberalilor de refuzul mai mult sau mai puțin politicos de a nu modifica Legea alegerilor locale prin Ordonanță de urgență. Am deja vreo două decenii de participare la viața televizionistică postdecembristă. Cum am făcut de toate – de la directorat pînă la reportaj, trecînd prin condiția de invitat să spun ceva telefonic sau mai nou prin Skype – știu deja toate intestinele mai mult sau mai puțin puturoase ale posturile TV. Știu mai ales cînd moderatorul e chitit să scoată dintr-o informație ceva pe care respectiva informație o refuză. Ceva în genul de a scoate suc de mere dintr-o bucată de brînză.

Cum înainte de a deschide gura ca să zic și eu ceva, ascultasem în telefon materialul introductiv, întocmit în bine cunoscutul stil România TV, altfel spus al forțării senzaționalului pînă la hotarul de unde începe jenantul, mi-am dat seama că moderatoarea își propusese să facă din prezența lui Dacian Cioloș în Parlament o dezbatere gen Ruptură la nivel înalt, sau ca să mă exprim în termenii presei clasice, PNL sare la gîtul lui Dacian Cioloș. Din motive pe care nu le pot ghici – fie nevoia de a face dintr-o banală ședință a Parlamentului primele zvîcniri ale unui cutremur catastrofal, fie pentru că postul are interesul să cultive imaginea unui premier în conflict cu PNL – distinsa moderatoare vedea în momentul de a doua zi semnele războiului stîrnit de Liberali împotriva Guvernului Dacian Cioloș. Conștient, totuși, că intervenția mea nu va reuși să miște dezbaterea nici cu un milimetru de pe șinele pe care o așezase deja moderatoarea, am încercat să demonstrez că a doua zi, în Parlament, nu se va întîmpla nici măcar un fapt divers.

Premierul va recita textul cu obligația Parlamentului de a tranșa chestiunea alegerilor locale, iar PNL, după ce vor auzi poezia asta, va sta în banca lui, cel mult mustrîndu-l duios pe Dacian Cioloș.

Ce s-a întîmplat a doua zi?

Exact ce-am profețit eu.

Dacian Cioloș a reiterat teza că doar Parlamentul poate tranșa chestiunea. Teoretic era o lovitură pentru PNL. Visul scrutinului în două tururi se depărta pînă dincolo de orizont.

Copreședintele PNL, Alina Gorgiu, a reacționat însă astfel:

„N-aş fi venit la microfon dacă aleşii bărbaţi din PSD n-ar fi abordat alte subiecte. Am fost la o întâlnire cu ONG-uri care cer alegerea primarilor în două tururi. Mi se pare o ipocrizie de nota 10 ce face PSD în Cameră şi în Senat. N-am o problemă cu Guvernul, dar am o problemă cu faptul că un grup parlamentar nu vrea să dezbată o lege, pentru că îi e frică să-şi asume un vot în plen.”

Vorba aia:

Unde dai și unde crapă!

PNL convocase pe premier ca să se justifice în legătură cu refuzul, iar șefa PNL se năpustește asupra PSD!

Duminică seara, eram eu pe post de Mafalda, de mi s-au îndeplinit previziunile? Nu.

Eram un om normal.

Și orice om normal nu poate să nu observe în ce privește brusca angajare a PNL de partea Scrutinului în două tururi, o suspectă notă de teatralitate.

Mulți, printre care și subsemnatul, au fost intrigați de felul ciudat în care PNL a abordat chestiunea alegerilor în două tururi:

1. Alegerea primarilor într-un singur tur răspunde și intereselor PNL nu numai celor ale PSD. Mai întîi pentru că prin primarii PDL din marile orașe, PNL are șanse uriașe la un succes electoral răsunător dacă scrutinul e într-un singur tur. Desigur, primarii în exercițiu – de la Emil Boc pînă la Gheorghe Falcă – ar cîștiga și dacă alegerile ar fi în două tururi. Numai că una e să anunți duminică seara că PNL a cîștigat deja primăriile din marile orașe și alta e să anunți că au șanse la turul al doilea. Una e să cîștigi dintr-un tur, de unul singur, și alta e să vină la turul al doilea Traian Băsescu și să facă gură că fără el nu cîștigai în veci primăria. Acesta a fost raționamentul PNL în primăvară, cînd liderii partidului au fost de acord cu alegerile într-un singur tur.

2. Dacă-ți dorești cu orice preț un lucru, pornești o acțiune pragmatică pentru obținerea lui. În cazul modificării Legii electorale, asta ar fi presupus o pregătire mediatică prealabilă – petiții ale ONGurilor finanțate de PNL, întîlniri cu partidele mici, interesate în două tururi, invitații adresate partidelor parlamentare de a discuta cu PNL posibilitatea modificării Legii, scandal în Parlament pentru urgentarea proiectelor aflate în discuție. PNL n-a întreprins nici unul dintre acești pași, presupuși de o acțiune pragmatică, interesată în atingerea scopului și nu în tărăboiul mediatic. Dacă ne uităm cu un pic de atenție la acțiunea PNL vom remarca de îndată că, în privința celor două tururi, s-a procedat ca și cum partidul ar fi fost interesat doar de tărăboi și nu de rezultat.

3. După ce Dacian Cioloș a dat cu flit solicitării de a modifica Legea prin Ordonanță de urgență, PNL a reacționat incredibil de firav. Așa cum se vede chiar din intervenția Alinei Gorghiu, partidul s-a preocupat din răsputeri să păstreze față de Dacian Cioloș o poziție de supărare amicală. După ce Guvernul a respins definitiv solicitarea neașteptată, PNL nu s-a ostenit să realizeze în Parlament o coaliție în favoarea Legii în două tururi.

Cum s-ar putea explica aceste bizarerii, greu de imaginat la un partid de experiența PNL? Răspunsul ni-l dă chiar intervenția Alinei Gorghiu. Deși în Parlament fusese chemat Dacian Cioloș pentru a da seamă, lidera PNL se năpustește asupra PSD.

Putem presupune, în aceste condiții, că am asistat la o acțiune strictă de imagine. Alegeri locale în două tururi e solicitarea nu numai a Străzii. E solicitarea tuturor celor interesați într-o alegere democratică a primarilor.

PNL avea însă o problemă de imagine în acest domeniu.

Trecea drept partidul care fusese de acord cu alegerile într-un singur tur. Întreg tărăboiul cu somarea premierului - acțiune din start contraproductivă practic, dar de maximă eficiență electorală – a avut drept scop nu alegeri în două tururi, ci făurirea credinței că PNL s-a dat peste cap pentru a se împlini această doleanță a Străzii. Dacă ea nu s-a îndeplinit, de vină e PSD. A reușit această Diversiune ?

Firește că da.

Alegerile vor avea loc într-un singur tur, așa cum își dorește și PNL.

Opinia publică a rămas convinsă însă că PNL s-a zbătut să impună două tururi. Dacă nu s-a reușit asta, de vină pentru asta e PSD.

Pare a nu mai fi nici o întrebare. Și totuși există una:

Cît de eficientă va fi la alegerile locale noua ipostază a PNL, de partid al Străzii?
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate