Editura Evenimentul si Capital

Și în chestiunea Reformei în Administrație Dacian Cioloș se învîrte în jurul cozii fără să amețească | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 16 Comentarii | 3370 Vizualizari

După instalarea la Palatul Victoria, Dacian Cioloș a acordat două interviuri ample. Nu știu dacă acestea au făcut rating. După opinia mea aşa s-ar fi cuvenit să facă rating. Aceasta deoarece, în ambele interviuri, premierul s-a ocupat de un subiect de larg interes, pentru mulți români și de interes de viață:

Reforma administrației.

În Administrația noastră lucrează sute de mii de persoane, dacă nu chiar milioane.

Mai mult ca sigur, aceste persoane au tresărit aflînd că Programul noului Guvern conține la loc de frunte Reforma în administrație, așezată sub genericul Administrație publică eficientă.

Reforma în administrație are două aspecte. Unul ține de cei care lucrează în administrație la ora actuală. Pentru aceștia, accentul pus de noul Guvern pe reforma în administrație, pe eficientizarea activității în acest domeniu, e menit să dea fiori. Orice funcționar public știe că vorbe mari precum Administrație publică eficientă înseamnă practic, la orice schimbare de Guvern, scoaterea funcționarilor plasați de fostul Guvern și înlocuirea acestora cu clientela politică, cu neamurile și cu ibovnicile noilor stăpîni.

Un alt aspect ține de însăși Istoria României.

 Deși mult și diversionist invocata Stradă n-a făcut altceva decît să zbiere ce i se sufla de comandouri prin portavoce, Guvernul Dacian Cioloș se pretinde a fi urmașul Străzii prin lansarea unei ample acțiuni de Reformă în Administrație. Se argumentează din acest punct de vedere cu teza – vărsată pe piață de sergenții majori mesianici – că Tragedia de la Colectiv și-a avut cauza în corupția din administrație. Desigur, cea mai simplă analiză, la discreția și a Bărbii Albe a lui Moș Crăciun, arată că la clubul de noapte Colectiv și-a spus cuvîntul brava iresponsabilitate românească.

Să admitem însă că era nevoie de o reformă în administrația moldo-valahă, marcată de aceleași năravuri de la Vodă Caragea încoace.

Cu sau fără Tragedia de la Colectiv, această reformă se impunea.

Din start se cuvine să precizăm că un asemenea obiectiv, de mărimi istorice, a cărui îndeplinire ar face din România o țară cu o administrație superioară în modernism celei din Olanda, să-i zicem, poate fi realizat doar de un Guvern care a cîștigat alegerile parlamentare cu o majoritate confortabilă pentru c-a avut în Program, pe primele locuri, Reforma administrației.

Dacă un Guvern ar deține o majoritate confortabilă în Parlament chiar și în condițiile programului de reformă a administrației, înseamnă că această reformă se bucură de un uriaș sprijin popular.

Acest sprijin e capital pentru ducerea pînă la capăt a unui Proiect de reformă a administrației.

Să nu uităm că Administrația e în România postdecembristă, ca și în orice altă țară a lumii, temelia vieții publice.

De minima funcționare a administrației depinde viața social- politică a unei țări.

Nici un Guvern din lume nu-și poate pune în cap Admininstrația. Iar dacă îndrăznește așa ceva, el trebuie să aibă de partea sa majoritatea electoratului, a presei, a societății civile.

Cele două perspective – a funcționarilor publici și a Istoriei – ne semnalează că din start Reforma administrației publice, asumate de un Guvern de tîrța-pîrța, fără alt sprijin politic decît faptul că e Servitorul lui Klaus Iohannis, se anunță ca un aventură hazardată, menită a duce la căderea rapidă a Guvernului.

Chiar și în aceste condiții, presupunînd că pînă la urmă mare lucru nu se va face din Programul de reformă, meritau atenție ideile lui Dacian Cioloș în acest domeniu. Dacă nu le va aplica Guvernul Dacian Cioloș - mi-am zis - vor rămîne pentru Guvernele viitoare ca o zestre teoretică inestimabilă, gen Manuscrisele de la Marea Moartă.

Lectura celor două interviuri ne aduce o surpriză:

Dacian Cioloș n-are nici o idei precisă în privința Reformei în administrație sau, mă rog, n-a binevoit să arate că are.

În interviul acordat lui Gabriel Basarabescu la Radio România Actualități, partea despre Reforma în administrație a dominat intervenția premierului.

Răspunzînd întrebării despre administrație, Dacian Cioloș a zis:

„După părerea mea, ca să vorbim de administraţie, care e în directa responsabilitate a Guvernului sau a palatului guvernamental, acolo cred că sînt două lucruri care trebuie să se schimbe: să demonstrăm că nu mai merge şi aşa, în sensul că e nevoie de oameni competenţi şi e nevoie de dispozitive care să nu mai permită corupţia, chiar mica corupţie. Cred că dacă reuşim să eliminăm mentalitatea asta că prin corupţie putem să compensăm alte neajunsuri, pentru că, să fim sinceri, sînt oameni care se dedau la mici acte de corupţie să mai ia un ban atunci cînd sînt în administraţie şi, în loc să furnizeze un serviciu unui cetăţean corect, pentru că e plătit corect, o face aşteptînd doar un plic. Deci, cred că e important să fie clar că lucrurile ar trebui făcute altfel, pentru că asta înseamnă serviciul public şi, pe de altă parte, e nevoie şi de competenţă. Dacă punem oameni doar pentru că îi cunoaştem şi nu şi pentru că sînt competenţi, atunci ajungem la astfel de situaţii.”

Dibuie cineva aici altceva decît clișee de facebookist plictisit: să eliminăm mentalitatea, e nevoie și de competență?

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate