Editura Evenimentul si Capital

Și în chestiunea Reformei în Administrație Dacian Cioloș se învîrte în jurul cozii fără să amețească | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 16 Comentarii | 3353 Vizualizari

După instalarea la Palatul Victoria, Dacian Cioloș a acordat două interviuri ample. Nu știu dacă acestea au făcut rating. După opinia mea aşa s-ar fi cuvenit să facă rating. Aceasta deoarece, în ambele interviuri, premierul s-a ocupat de un subiect de larg interes, pentru mulți români și de interes de viață:

Reforma administrației.

În Administrația noastră lucrează sute de mii de persoane, dacă nu chiar milioane.

Mai mult ca sigur, aceste persoane au tresărit aflînd că Programul noului Guvern conține la loc de frunte Reforma în administrație, așezată sub genericul Administrație publică eficientă.

Reforma în administrație are două aspecte. Unul ține de cei care lucrează în administrație la ora actuală. Pentru aceștia, accentul pus de noul Guvern pe reforma în administrație, pe eficientizarea activității în acest domeniu, e menit să dea fiori. Orice funcționar public știe că vorbe mari precum Administrație publică eficientă înseamnă practic, la orice schimbare de Guvern, scoaterea funcționarilor plasați de fostul Guvern și înlocuirea acestora cu clientela politică, cu neamurile și cu ibovnicile noilor stăpîni.

Un alt aspect ține de însăși Istoria României.

 Deși mult și diversionist invocata Stradă n-a făcut altceva decît să zbiere ce i se sufla de comandouri prin portavoce, Guvernul Dacian Cioloș se pretinde a fi urmașul Străzii prin lansarea unei ample acțiuni de Reformă în Administrație. Se argumentează din acest punct de vedere cu teza – vărsată pe piață de sergenții majori mesianici – că Tragedia de la Colectiv și-a avut cauza în corupția din administrație. Desigur, cea mai simplă analiză, la discreția și a Bărbii Albe a lui Moș Crăciun, arată că la clubul de noapte Colectiv și-a spus cuvîntul brava iresponsabilitate românească.

Să admitem însă că era nevoie de o reformă în administrația moldo-valahă, marcată de aceleași năravuri de la Vodă Caragea încoace.

Cu sau fără Tragedia de la Colectiv, această reformă se impunea.

Din start se cuvine să precizăm că un asemenea obiectiv, de mărimi istorice, a cărui îndeplinire ar face din România o țară cu o administrație superioară în modernism celei din Olanda, să-i zicem, poate fi realizat doar de un Guvern care a cîștigat alegerile parlamentare cu o majoritate confortabilă pentru c-a avut în Program, pe primele locuri, Reforma administrației.

Dacă un Guvern ar deține o majoritate confortabilă în Parlament chiar și în condițiile programului de reformă a administrației, înseamnă că această reformă se bucură de un uriaș sprijin popular.

Acest sprijin e capital pentru ducerea pînă la capăt a unui Proiect de reformă a administrației.

Să nu uităm că Administrația e în România postdecembristă, ca și în orice altă țară a lumii, temelia vieții publice.

De minima funcționare a administrației depinde viața social- politică a unei țări.

Nici un Guvern din lume nu-și poate pune în cap Admininstrația. Iar dacă îndrăznește așa ceva, el trebuie să aibă de partea sa majoritatea electoratului, a presei, a societății civile.

Cele două perspective – a funcționarilor publici și a Istoriei – ne semnalează că din start Reforma administrației publice, asumate de un Guvern de tîrța-pîrța, fără alt sprijin politic decît faptul că e Servitorul lui Klaus Iohannis, se anunță ca un aventură hazardată, menită a duce la căderea rapidă a Guvernului.

Chiar și în aceste condiții, presupunînd că pînă la urmă mare lucru nu se va face din Programul de reformă, meritau atenție ideile lui Dacian Cioloș în acest domeniu. Dacă nu le va aplica Guvernul Dacian Cioloș - mi-am zis - vor rămîne pentru Guvernele viitoare ca o zestre teoretică inestimabilă, gen Manuscrisele de la Marea Moartă.

Lectura celor două interviuri ne aduce o surpriză:

Dacian Cioloș n-are nici o idei precisă în privința Reformei în administrație sau, mă rog, n-a binevoit să arate că are.

În interviul acordat lui Gabriel Basarabescu la Radio România Actualități, partea despre Reforma în administrație a dominat intervenția premierului.

Răspunzînd întrebării despre administrație, Dacian Cioloș a zis:

„După părerea mea, ca să vorbim de administraţie, care e în directa responsabilitate a Guvernului sau a palatului guvernamental, acolo cred că sînt două lucruri care trebuie să se schimbe: să demonstrăm că nu mai merge şi aşa, în sensul că e nevoie de oameni competenţi şi e nevoie de dispozitive care să nu mai permită corupţia, chiar mica corupţie. Cred că dacă reuşim să eliminăm mentalitatea asta că prin corupţie putem să compensăm alte neajunsuri, pentru că, să fim sinceri, sînt oameni care se dedau la mici acte de corupţie să mai ia un ban atunci cînd sînt în administraţie şi, în loc să furnizeze un serviciu unui cetăţean corect, pentru că e plătit corect, o face aşteptînd doar un plic. Deci, cred că e important să fie clar că lucrurile ar trebui făcute altfel, pentru că asta înseamnă serviciul public şi, pe de altă parte, e nevoie şi de competenţă. Dacă punem oameni doar pentru că îi cunoaştem şi nu şi pentru că sînt competenţi, atunci ajungem la astfel de situaţii.”

Dibuie cineva aici altceva decît clișee de facebookist plictisit: să eliminăm mentalitatea, e nevoie și de competență?

Vine vorba, adusă de moderator, că numeroși „oameni de foarte bună calitate în România” ar vrea să lucreze în administrație, da nu pot, pentru că „nu sînt agresivi, nu se bat cu pumnul în piept” (!!!).

Ce soluție are Dacian Cioloș?

„Dar îi putem încuraja să vină, dacă punem la punct dispozitive de recrutare a personalului în administraţie, dispozitive de progres în carieră, de evaluare a activităţii, care să fie corecte să dăm o șansă oamenilor care vor să lucreze corect.”

Să punem la punct dispozitive de recrutare, să dăm o șansă… Vorbe, vorbe, vorbe și iar vorbe!

În administrație se practică așa-zisa evaluare a funcționarilor publici. Ea e programată anul acesta în decembrie. Cum se va desfășura ea? Iată o întrebare pe care și-o pun nu numai funcționarii, dar și mulți simpli cetățeni, dat fiind că evaluarea poate fi un pretext de epurare a foștilor în favoarea noilor.

Dacian Cioloș are despre evaluare următorul punct de vedere:

”Dacian Cioloş: Pentru că o evaluare ce înseamnă? Îţi dai seama cît poţi şi ce trebuie să faci ca să progresezi. Nu trebuie văzute evaluările astea ca şi o chestiune absolută în sine, în sensul că dacă, după o evaluare, concluzia este că în unele domenii nu eşti foarte bine pregătit, înseamnă că trebuie să fii dat afară. Şi în alte administraţii am văzut, inclusiv la Bruxelles, înveţi tot timpul vieţii. Şi alături de sistemul ăsta de evaluări, va trebui să punem la punct şi un sistem de formare continuă, de pregătire continuă, pentru că sînt foarte multe lucruri care apar între timp: legislaţie, metode noi pentru a avea o activitate mai eficientă. Şi atunci, evaluări în sensul ăsta! Decît să ne minţim pe noi înşine, să spunem că punem un om care lasă impresia că ştie să facă anumite lucruri, dar face greşeli şi pierde foarte multă lume din cauza greşelilor unui om şi, apoi, să-l acoperim doar pentru că noi l-am pus sau pentru că e prietenul cuiva, cred că e mult mai bine să fim transparenţi şi să recunoaştem atunci cînd nu ştim să facem anumite lucruri şi să ne punem, pe urmă, să ne plasăm pe un post unde putem să facem lucrurile respective sau să ne pregătim, să ne ameliorăm cunoştinţele în aşa fel încît să ne putem duce treaba la bun sfîrşit.”

Ați priceput că Dacian Cioloș propune vreo măsură concretă menită a transforma Evaluările anuale dintr-o activitate  formală într-una cu adevărat eficientă pentru modernizarea administrație românești?

Dacă da, sunteți niște oameni fericiți.

Spre deosebire de mine, care n-am priceput decît că Dacian Cioloș o dă întruna după cireș.

Așadar, mult anunțata Reformă în administrația publică a iscat cîteva întrebări care stîrnesc emoții la nivelul întregii țări:

1. Funcționarii publici incompetenți se întreabă dacă nu cumva vor rămîne pe drumuri.

2. Funcționarii publici competenți, dar sugrumați de clientelismul politic din administrație, se întreabă dacă mai au vreo șansă cu noul Guvern.

3. Cetățenii exasperați de birocrația românească se întreabă dacă vom avea de acum încolo o administrație de tip european.

 La toate aceste întrebări, Dacian Cioloș nu dă nici un răspuns.

Nu le are sau nu vrea să le spună încă?

Iată marea enigmă a Guvernării Dacian Cioloș!
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate