Editura Evenimentul si Capital

Și dacă propunerea Liberalilor adresată lui Dacian Cioloș a fost o diversiune menită a ascunde că Guvernul e de fapt un Guvern PNL sub acoperire de tehnocrat? | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 6 Comentarii | 3194 Vizualizari

În comentariul publicat deja de Evenimentul zilei pe site-ul Evz.ro şi reprodus în ediţia tipărită de marţi, 2 februarie 2016, am arătat că dincolo de acrobaţiile diplomatice la care Dacian Cioloş se pricepe de minune, ca fost înalt funcţionar bruxellez, Conferinţa sa de presă de luni, 1 februarie 2016, la finele zilei consacrate consultărilor cu partidele parlamentare, precizează un lucru limpede:

Dacian Cioloş a refuzat definitiv şi iremediabil propunerea PNL de a modifica prin Ordonanţă de Urgenţă Legea alegerilor locale, în vigoare din 20 mai 2015, astfel încît scrutinul pentru primari să se desfăşoare în două tururi.

Pentru înţelegerea Loviturii primite de Liberali trebuie să precizăm că aceştia i-au cerut să scoată castanele lor din foc cu mîna lui. La cererea Liberalilor, Dacian Cioloş putea răspunde în două feluri:

Refuzîndu-le cererea. Încercînd s-o satisfacă.

Din acest punct de vedere Dacian Cioloş avea mai multe variante:

Să dea o Ordonanţă de Urgenţă. Să-şi asume răspunderea pe o Lege privind modificarea Legii electorale. Să trimită în Parlament, cerînd procedura de urgenţă, un Proiect de lege asumat de Guvern.

Dacian Cioloş a respins toate aceste trei posibilităţi. Desigur, pentru a mai îndulci lovitura, el a zis că problema trebuie rezolvată în Parlament. Dacă e nevoie Guvernul va da un aviz pozitiv. Chiar şi cu o minimă luciditate, realizezi că Afacerea cu modificarea Legii a căzut. Asta deoarece, PNL a cerut rezolvarea problemei, de a obţine alegeri în două tururi, prin intervenţia exclusivă a lui Dacian Cioloş.

Calea parlamentară, indicată de Dacian Cioloş, exista şi înainte de 18 ianuarie 2016, cînd PNL s-a trezit că interesele sale sînt pentru două tururi şi nu pentru unul. Liberalii nu i-au cerut lui Dacian Cioloș un sfat. I-au cerut lui Dacian Cioloş să le rezolve problema în 18 ianuarie 2016. Pe 1 februarie 2016 după 13 zile, Dacian Cioloş le spune că nu se poate şi-i sfătuiește să apeleze la calea parlamentară. Poate că Liberalii ar fi cîştigat timp dacă n-ar mai fi apelat la Dacian Cioloş. O clipă am fost înclinat şi eu să cred că Dacian Cioloş le-a dat Liberalilor o lovitură zdravănă.

A venit însă reacţia PNL. Te-ai fi aşteptat ca PNL, prin Vasile Blaga să tune şi să fulgere, să anunţe că nu mai sprijină Guvernul Dacian Cioloş, ba chiar să ameninţe cu o Moţiune de cenzură. Nici vorbă de aşa ceva. Vasile Blaga a anunţat că Liberalii au ales calea dezbaterii în Parlament. Exact cum i-a sfătuit Dacian Cioloş. Ba chiar Vasile Blaga s-a arătat optimist în privința căii parlamentare, care i s-a părut ușoară: „Am văzut o posibilă deschidere a UNPR din acest punct de vedere şi eu cred că în Senat se va putea crea o majoritate în favoarea legii”.

Repet ce-am spus mai înainte: Era nevoie să treacă 13 zile în aşteptarea unei decizii a lui Dacian Cioloş, cînd, dacă aşa stau lucrurile la Senat, se putea opta de la început pentru acţiunea din Parlament? Reacţia PNL e halucinantă prin raportare la ce-a cerut şi ce-a obţinut de la Dacian Cioloş. E halucinantă şi din punct de vedere logic. Dacă modificarea Legii e un imperativ democratic, o cerinţă a Poporului, iar votul într-un singur tur e neconstituţional, refuzul premierului echivalează cu o poziţie antidemocratică, antiparlamentară şi anticonstituţională.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate