Editura Evenimentul si Capital

SFAT pentru statele lumii: NU mizaţi pe un preţ scăzut al petrolului!

Autor: | | 1 Comentarii | 800 Vizualizari

Guvernele din întreaga lume nu ar trebui să se bazeze pe un preţ scăzut al petrolului atunci când îşi formulează politicile energetice.

Oferta de petrol ar putea să se reducă în următoarele şapte luni, din cauza scăderii investiţiilor şi a diminuării producţiei americane, a declarat luni directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei, Fatih Birol, transmite Reuters, preluată de Agerpres

Începând din luna iunie 2014 şi până în prezent preţul global al petrolului s-a înjumătăţit ca urmare a creşterii producţiei de petrol de şist în SUA precum şi a deciziei Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a-şi apăra cota de piaţă mai degrabă decât de a reduce producţia.  "Ar fi o mare greşeală să legăm atenţia noastră faţă de securitatea petrolieră de traiectoria pe termen scurt a preţului ţiţeiului", a declarat Fatih Birol cu ocazia conferinţei Singapore International Energy Week. Potrivit lui Birol, dacă preţul petrolului se menţine la nivelul actual este posibil ca investiţiile în petrol să se reducă, din nou, în 2016, în special în regiunile cu costuri ridicate, după ce în 2015 au scăzut cu peste o cincime.

"Dacă acest lucru se va adeveri, ar fi pentru prima dată în ultimele două decenii când investiţiile petroliere au scăzut timp de doi ani consecutivi. Ar trebui să ne gândim la implicaţiile pe termen mediu şi lung ale acestei reduceri a investiţiilor", a avertizat Fatih Birol.  Directorul IEA a recunoscut că există în continuare pericolul ca riscurile geopolitice din Orientul Mijlociu să afecteze livrările de petrol însă pe de altă parte eliminarea sancţiunilor impuse Iranului ar putea duce la majorarea producţiei cu 400.000-600.000 de barili pe zi în decurs de un an. În consecinţă, Birol a apreciat că livrările de petrol vor fi abundente cel puţin până la mijlocul lui 2016 iar IEA nu se aşteaptă la o revenire puternică a preţurile pe termen scurt. 

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Afaceri

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate