Editura Evenimentul si Capital

Sfârșitul Luxemburgului ca paradis fiscal: Comisia lui Juncker a tăiat schemele de optimizare a profiturilor multinaționalelor în Europa | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 3 Comentarii | 2205 Vizualizari

Miercuri, 21 octombrie, Comisia Europeană a emis cu rol de precedent și un impact major asupra economiilor europene, o decizie care elimină statutul de paradis fiscal al Luxemburgului, dar se aplică oricărui stat european care negociază avantaje fiscale comparative pentru a atrage artificial fluxul financiar al multinaționalelor pe teritoriul său, prin evitarea plății impozitelor.

Decizia Comisiei Europene urmează unei anchete lansată încă din luna iunie a anului trecut, cu puțin timp înainte de izbucnirea scandalul Luxleaks, o investigație a International Consortium of Investigative Journalists, care în primăvara anului 2013 dezvăluise mecanismul paradisurilor fiscale prin Offshore Leaks. Pepsi, IKEA, FedEx, Apple, Amazon, Heinz, Deutsche Bank alături de alte 340 de mari companii ar fi încheiat înțelegeri secrete cu Luxemburgul, prin care canalizau sute de miliarde de dolari prin ducatul european, în scheme de optimizare a plății impozitelor în statele unde activitatea economică de desfășura de fapt.

Comisia, condusă de fostul premier luxemburghez Jean Claude Juncker, a decis că avantajele fiscale de care au beneficiat companiile Fiat în Luxemburg, și Starbucks, în Olanda sunt ilegale și contravin prevederilor europene privind ajutoarele de stat. Practicile fiscale, care au intrat în atenția Comisiei, se referă la o serie de metode complexe și artificiale prin care companiile Fiat și Starbucks realizau această optimizare fiscală, prin fixarea unor prețuri pentru entitățile din propriul grup rulând bunuri și servicii fictive între ele, la prețuri stabilite arbitrar și care nu aveau nicio legătură cu piața reală, proces al cărui scop era transferarea profiturilor în statele cu avantaje fiscale maxime.

Ca urmare a investigației, Comisia a cerut Luxemburgului și Olandei să recupereze taxele neplătite de către Fiat și, respectiv, Starbucks, pentru a înlătura avantajul competitiv nedrept de care aceste companii beneficiază, spre deosebire de alte firme în situații similare. Sumele care urmează să fie recuperate sunt în valoare de 20 – 30 de milioane de euro pentru fiecare companie. De asemenea, companiile nu mai pot beneficia de același regim fiscal care crea condiții de distorsionare a concurenței prin avantaje nedrepte.

Dintre companiile Fortune 500, 170 au sucursale în Luxemburg, iar din totalul de 95 de miliarde de dolari reprezentând profiturile companiile americane și rulate prin Luxembourg în 2012, corporațiile au plătit doar 1,04 miliarde taxe în Luxembourg.

Alte paradisuri fiscale din Europa își promovează deschis impozitul pe profit la cotele cele mai reduse, precum Irlanda, cu impozit pe profit de 12,5%. Luxemburg are oficial un impozit pe profit de 29%, dar încheie nenumărate acorduri fiscale cu firmele multinaționale, reducând profitul impozabil la cifre nesemnificative, astfel încât taxa de fapt este de doar 1% din profit.

Atacul dat la schemele artificiale de optimizare și la practicile incorecte de calculare a profiturilor și taxelor în anumite țări europene este fără precedent. Practic este pentru prima oară când statele UE reușesc, în cazul generalizării procedurii, să-și mențină în bugetele naționale taxele aferente activității efective desfășurate pe teritoriul național. Acest proces duce și la reechilibrarea pieții muncii la nivel european, dar mai ales la echilibrarea bugetelor bazate pe impozite pe consum, un pas mare înainte pentru echilibru și corectitudine între statele din piața comună.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate