Editura Evenimentul si Capital

SFÂRȘITUL „EPOCII DE AUR”, AȘA CUM A FOST EL VĂZUT DE FIUL COMANDANTULUI SUPREM(II). Nicu Ceaușescu se aștepta ca tatăl său să iasă la pensie după Congresul XIV

Nicolae Ceausescu
Autor: | | 6 Comentarii | 6527 Vizualizari

Și în acest al doilea fragment din interviul luat lui Nicu Ceașescu de jurnaliștii sibieni Lucian Jiman și Rudolf Kamla în 1990, pentru ziarul „Tribuna”, frapează autismul secretarului general al PCR și al consoartei sale.

 După cum EVZ a prezentat recent, pe parcursul lunii decembrie a anului trecut, când s-au împlinit 26 de ani de la Evenimentele din Decembrie 1989, există certitudinea că Nicolae Ceaușescu era informat riguros, la zi, cu privire la deciziile externe, care vizau înlocuirea regimurilor comuniste din Estul Europei.


FOTO: Nicu Ceaușescu În acest sens, generalul Iulian Vlad, fostul șef al Securității, declara recent: „vreau să mai spun încă o dată că Securitatea Statului i-a prezentat preşedintelui României informaţii în flux continuu până aproape în clipa în care a luat hotărârea să plece din sediul Comitetului Central”. Astfel, numai în perioada 7 noiembrie -12 decembrie 1989, au existat 11 informări clare, cu privire la decizii externe de demolare a Regimului Ceaușescu.

Totul s-a hotărât la Malta

Același general Iulian Vlad îl informa pe Nicolae Ceaușescu, în searazilei de 3 decembrie 1989, cu privire la decizia luată de liderii SUA și URSS la Conferința de la Malta în dimineața aceleiași zile, prin care era hotărâtă soarta conducătorului României: „În cursul discuțiilor din Malta, secretarul general al PCUS, Mihail Gorbaciov, și președintele american George Bush au hotărât înlăturarea regimului socialist din România”.

Fapt interesant, așa cum reiese din fragmentul de interviu publicat astăzi, Nicu Ceaușescu se aștepta ca tatăl său să-și decidă și comunice retragerea la Congresul al XIV-lea. A fost chiar surprins că secretarul general al PCR nu a anunțat ceva în genul „mă retrag, pot să rămân într-o funcţie onorifică, fără nicio putere executivă, de niciun fel”. Tot el, mezinul familiei conducătoare găsește și explicația cramponării de putere a tatălui sau: bătrânețea. Cu cât omu’ îmbătrânește, cu atât devine mai conservator, a fost concluzia sa.

„Schimbarea se putea produce simplu, fără să moară nimeni!”

AUTOR: Lucian Jiman, Rudolf Kamla

1990. Vara.

– Cu tatăl dv. n-aţi vorbit?

– Nu. După 9 decembrie, n-am mai vorbit cu el. Deci, 9 decembrie, cînd l-am văzut ultima dată. Pleca la o şedinţă. Am trecut pe-acasă. „Bună- ziua, Bună-ziua!” şi-am plecat.

– Vă rog să ne răspundeţi la o întrebare cu caracter mai general: ce părere aveţi de Revoluţia românească din decembrie ’89?

– Era necesară o schimbare, şimi pare un lucru foarte normal şi era evident că se va produce. Toată problema era cum se va produce. După părerea şi dorinţa mea, se putea produce foarte simplu, fără să moară nimeni şi fără nici un act de violenţă.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate