Editura Evenimentul si Capital

Poliția se va sesiza din oficiu în cazul fetei hărțuite de adminii „Balenei Albastre”

Autor: | | 5 Comentarii | 9037 Vizualizari

Familia copilei de 13 ani din Timișoara, care a jucat controversatul joc „Balena Albastră”, este în stare de șoc. Săptămâna aceasta poliția se va ocupa de caz

O fată din Timişoara care susţine că a fost prinsă în jocul „Balena Albastră” se teme să iasă din casă și a ajuns să facă consiliere psihologică. Mama ei refuză să mai discute despre drama prin care trece familia și speră ca fiica sa să își revină cu ajutorul specialiștilor. Momentan, se teme pentru siguranța vieții fiicei, a ei și a familiei, în urma amenințărilor cu moartea la care s-a ajuns.

„Tot mi-a zis despre mine”

Un reporter Digi 24 a stat de vorbă, în exclusivitate, cu adolescenta care a căzut victimă administratorilor jocului „Balena Albastră”. Fetei i s-a cerut să se taie pe mână cu o lamă, scriind F57. Speriată, a refuzat sarcina și a decis să părăsească jocul, însă nu a fost lăsată, urmând o serie de amenințări și hărțuiri din partea administratorilor jocului, care, din momentul în care a accesat „Balena Albastră”, i-au aflat imediat identitatea. Totul a culminat când i-au trimis fetei o fotografie realizată în apartamentul în care locuiește. „Îmi dădeau tot felul de mesaje cu amenințări. Am blocat numărul, să nu mai poată să îmi scrie și să mă sune. Dar m-au sunat de pe alt număr. Tot cu amenințări și pe WhatsApp și... Că să-mi iau sicriu, că el mă vede, că o să-mi văd familia moartă... dacă nu fac ce-mi zice el. Mi-a dat date ale părinților, la ce școală sunt, la ce liceu... tot mi-a zis despre mine”, a povestit adolescenta.

Nu s-a depus plângere

Familia s-a panicat și a apelat la un prieten polițist. Acesta a recomandat inclusiv să depună o sesizare oficială. „Până acum nu s-a înregistrat la nivelul IPJ Timiș nicio plângere legată de amenințările primite de fata care a jucat «Balena Albastră». Polițiștii însă au luat act de cele relatate în presă și se vor sesiza cu privire la acest caz, urmând să ia legătura cu mama fetei”, a declarat, pentru EVZ, Ionuț Bocancea, purtătorul de cuvânt al Poliției Timiș.

„Un experiment social”

Cei din domeniul IT spun că întreaga poveste seamănă mai mult cu un experiment social. Sunt voci care arată că acest joc e menit să facă atractive restricțiile pe rețelele de socializare.

„Cred că e mai degrabă un experiment social, având în vedere felul în care sunt aleși userii, toți din aceeași plajă de vârstă, predispuși la depresii și chiar sinucideri. Un experiment în care nu există un singur «admin», cred, ci mai multe Instanțe create de mai mulți oameni pe aceeași temă, uniți sub același concept. O rețea descentralizată, care are putere așa când sunt toți sub același Trade Mark. Iar task-ul cu sinuciderea pare mai degrabă un test, unul pe care trebuie să îl încalci , un test al voinței”, este de părere Viorel Baicu, specialist IT.

Psiholog: „Adolescența e vârsta cea mai critică a unui om”

În județul Timiș mai sunt în atenția psihologilor cel puțin trei copii care au jucat „Balena Albastră”. Aceștia au vârste cuprinse între 12 și 14 ani.

Specialiștii spun că e indicat ca acest fenomen să fie mediatizat, pentru că numai așa cei din jurul acestor copii – victimă pot înțelege, mai repede semnalele.

„Fenomene de tip «Balena Albastră» au existat și vor exista în rândul tinerilor. În anii ’60 echivalentul era cu sex și droguri, în epoca hippie, mai aproape de momentul în care vorbim a fost curentul „emo”. Problema pe care o ridică acest joc e manipularea. De ce sunt victime adolescenții? Pentru că adolescența e vârsta cea mai critică și vulnerabilă din existența unui individ. Esențial este ca factorii de decizie să facă muncă de prevenție, or aceasta nu poate începe decât cu prezentarea fenomenului. Fenomenul «Balena Albastră» seamănă întrucâtva cu ceea ce vedem că se întâmplă în timpul primirii de noi membri în frățiile din colegiile americane. Lipsa implicării părinților sau a factorilor educaționali în viața adolescenților, îi determină pe aceștia, datorită teribilismului tipic vârstei, să găsească provocări în tot ceea ce li se oferă. De asemenea, trebuie spus că tentativele de suicid au existat și vor exista în trândul adolescenților, fie ca încercări, fie ca metode de șantaj. În orice cauzele sunt strigăte de ajutor vizavi de nevoia de afirmare, acceptare și înțelegere socială. Sub masca teribilismului, adolescentul ascunde de fapt o vulnerabilitate deosebită”, a declarat pentru EVZ psihologul Constantin Poelincă.

În Republica Moldova, sute de jucători identificaţi

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate