Editura Evenimentul si Capital

UPDATE. Ședință de URGENȚĂ la Consiliul Superior al Magistraturii pe modificările din Codurile PENALE. Când a fost trimis proiectul

Autor: | | 4 Comentarii | 1236 Vizualizari

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se va reuni, miercuri, pentru a aviza proiectul de Ordonanţă de Urgenţă adoptat marţi de Guvern pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Inițial, ședința CSM era programată pentru joi, 2 februarie.

Solicitarea a fost făcută în cursul zilei de marți, de către ministrul Justiției Florin Iordache. Aseară,  Iordache a anunţat că Guvernul a adoptat, în şedinţa de marţi seara, un proiect de lege privind graţierea şi unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor, dar şi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor Penale.

Preşedintele CSM, Mariana Ghena, a declarat pentru Agerpres că a fost convocată pentru miercuri o şedinţă de Plen pentru a discuta un nou proiect de ordonanţă de urgenţă privind Codul Penal şi Codul de procedură penală, transmis de Ministerul Justiţiei, printre noutăţi fiind infracţiunea pentru favorizarea infractorului şi modificări privind abuzul în serviciu.

"A fost trimis un nou proiect astăzi după-amiază (marți -n.r.) privind ordonanţa de urgenţă de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală asupra căruia s-a solicitat avizul CSM. Lecturând conţinutul proiectului de OUG, noutăţile ar fi cele referitoare la infracţiunea pentru favorizarea infractorului şi câteva modificări cu privire la abuzul în serviciu în ceea ce priveşte conţinutul constitutiv al acestei infracţiuni, şi cu privire la infracţiunea de conflict de interese", a mai spus preşedintele CSM. Ea a precizat că a convocat o şedinţă de Plen pentru miercuri dimineaţa la ora 9,00 ca să se discute solicitarea Ministerului Justiţiei cu privire la acest proiect de OUG în forma transmisă marţi. În cazului conflictului de interese, preşedintele CSM a menţionat că noua reglementare se referă la 'foloase patrimoniale", spre deosebire de anterioara propunere care stipula "foloase patrimoniale necuvenite". Şefa CSM a arătat că sunt modificări la infracţiunea de abuz serviciu, respectiv înlocuit un aliniat (n.r. alin. 3) cu un alt text. Noul text prevede că dispoziţiile alin. 1 şi 2 de la abuz în serviciu nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative, a menţionat judecătoarea. Potrivit acesteia, o altă completare din noul proiect se referă la renunţarea textului care prevedea sancţiunea lipsirii denunţului de efectele juridice prevăzute de lege.

De asemenea, în cazul Codului de procedură penală, art. III alin.1 are un nou conţinut referindu-se la faptul că judecătorul delegat cu executările penale va sesiza instanţa competentă pentru a se stabili incidenţa art. 4 sau art. 6 din Codul Penal pentru cauzele judecate definitiv.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate