Țara care revine la SERVICIUL MILITAR OBLIGATORIU, din cauza situației precare de SECURITATE. Care e situația în statele europene

Țara care revine la SERVICIUL MILITAR OBLIGATORIU, din cauza situației precare de SECURITATE. Care e situația în statele europene

Guvernul suedez a decis să reintroducă armata obligatorie, o măsură susținută de parlamentari. Decizia înseamnă că 4.000 de bărbați și femei vor fi chemați să facă pregătire militară obligatorie de la 1 ianuarie 2018, a anunțat ieri un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, citat de BBC.

Cei care sunt încorporați vor fi selectați din cei 13.000 de tineri născuți în 1999, cărora li se va cere să-și asume responsabilități militare, a declarat Marinette Nyh Radebo.

Suedia este o țară neutră, nu face parte din NATO, dar este îngrijorată de exercițiile militare din zona baltică. În septembrie, o garnizoană suedeză a fost reînființată la Gotland, o insulă mare care se întinde între Suedia și cele trei state baltice, ex-sovietice.

Marinette Nyh Radebo a spus că întoarcerea la încorporare a fost o consecință a situației de securitate din vecinătatea țării sale. „Anexarea ilegală a Crimeei (în 2014), conflictul din Ucraina și creșterea activității militare în vecinătatea noastră sunt câteva dintre motive”, a explicat ea. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei 13.000 de tineri care vor avea de parcurs teste militare vor fi atât voluntari, cât și militari în termen. „Ești parte a sistemul de conscripție imediat ce ai trecut testele - femeile și bărbații sunt tratați în mod egal. Autoritățile îi aleg pe cei care sunt doritori, interesați și motivați!, a mai spus purtătoarea de cuvânt.

Militarii în termen vor fi încorporați pentru o perioadă cuprinsă între 9-12 luni. Scopul este să îi încurajeze să devină militari profesioniști sau, ulterior, să se alăture rezerviștilor, care pot fi chemați la război, atunci când este nevoie.

„Dacă vrem unități militare antrenate foarte bine, sistemul de voluntari trebuie completat de armata obligatorie”, s spus ministrul Apărării, Peter Hultqvist, pentru postul tv suedez SVT. 

Suedia a avut sistem de serviciu militar obligatoriu până în 2010, dar doar bărbații erau chemați „la arme”.

Nyh Radebo a mai spus că 70% din Parlament susține această decizie de întărire a forțelor armate și de cooperare cu statele din jur. Cea mai strânsă cooperare este cu Finlanda, a precizat ea. 

Suedia și Finlanda nu sunt state NATO, dar cooperează îndeaproape cu alianța. Vecinii lor nordici, Norvegia și Danemarca, sunt în cadrul alianței nord-atlantice. Sistemul de recrutare va fi modelat după cel al Norvegiei. 

Un raport al guvernului suedez asupra priorităților în domeniul apărării, pentru perioada 2016-2020, arată că recrutarea soldaților, militarilor din forțele navale și a comandanților de detașamente s-a dovedit „problematică” și este nevoie de măsuri în acest domeniu, din cauza situației de securitate din regiune. 

Conform unui studiu din 2015, Suedia are în jur de 52.000 de militari activi, angajați permanent, dintre care 20.000 soldați și restul membri ai Gărzilor locale.

Situația în alte state europene

Majoritatea celor 28 de state membre UE au renunțat la sistemul serviciului militar obligatori. Franța și Marea Britanie, principalii piloni din NATO în Vestul Europei, și-au profesionalizat complet armata: Franța în 2001 și Marea Britanie în 1963. Germania a suspendat recrutarea obligatorie în 2011, dar prevederi referitoare la asta au rămas în Constituție. Există o dezbatere acum privind reintroducerea unor noi forme de serviciu național. 

În timpul Războiului Rece, Germania de Vest putea mobiliza 495.000 de soldați și putea crește numărul lor la 1,2 milioane, dacă era nevoie, cu rezerviști cu tot. 

Turcia are cea de-a doua cea mai mare armată din NATO, după SUA. Are serviciu militar obligatoriu pentru toți bărbații care au împlinit 20 de ani. Trebuie să facă pregătire militară între 6-15 luni. 

Grecia are serviciu militar obligatoriu timp de 9 luni, pentru bărbați cu vârste peste 19 ani. Cipru are, de asemenea, armată obligatorie. 

Danemarca și Norvegia au un număr restrâns de soldați în termen, dar armatele lor sunt majoritar profesionalizate. Estonia și Lituania au și ele astfel de politici de recrutare. 

Finlanda le cere tuturor bărbaților cu vârsta peste 18 ani să „facă armata” timp de 347 de zile. Sunt apoi considerați rezerviști și pot fi chemați să facă o nouă pregătire, dacă e nevoie. Pentru femei, serviciul militar este voluntar. 

În Rusia, bărbații cu vârste între 18-27 de ani trebuie să petreacă un an în forțele armate. Ucraina a revenit la serviciul obligatoriu, după escaladarea tensiunilor cu Rusia.

Elveția are un sistem de miliție, unde bărbații trebuie să se încorporeze, când au vârste între 19-34 de ani, și să-și păstreze echipamentul militar acasă.