Editura Evenimentul si Capital

Ministerul Afacerilor Externe a lansat serviciul telefonic SOLVIT. Ce vor putea RECLAMA românii

Victor Negrescu
Autor: | | 4 Comentarii | 491 Vizualizari

Ministrul delegat al Afacerilor Europene din MAE, Victor Negrescu, a anunțat că a fost lansat, în România, serviciul telefonic SOLVIT, la care românii vor putea reclama nerespectarea drepturilor lor, ca cetățeni europeni, de către instituții din alte state ale Uniunii Europene.

Serviciul telefonic gratuit, TELVERDE-SOLVIT, este un instrument menit să soluţioneze, pe cale informală şi cu rapiditate, problemele generate de aplicarea necorespunzătoare a legislaţiei europene privind piaţa internă.

„Democratizarea accesului la informaţiile de interes public, pe teme europene, reprezintă o componentă prioritară a mandatului meu. Prin lansarea acestei linii telefonice gratuite, ne dorim să arătăm că cetăţenii români sunt protejaţi şi că reacţionăm atunci când există orice semnal că ei sunt trataţi incorect. TELVERDE-SOLVIT vine în întâmpinarea persoanelor fizice şi juridice ale căror drepturi dobândite prin calitatea de cetăţean al Uniunii Europene au fost încălcate într-un alt stat membru”, a declarat Victor Negrescu, se anunță într-un comunicat al MAE remis presei.

Numărul 0800 672 507 poate fi apelat, gratuit, din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00 – 16:00.

Serviciul telefonic SOLVIT va primi reclamaţiile făcute de persoanele fizice sau agenţii economici români la adresa unor autorităţi publice din alte state europene legate de aplicarea necorespunzătoare a legislaţiei comunitare. Serviciul este gratuit, iar cererilor vor fi soluţionate în termen de 10 săptămâni.

„SOLVIT le reaminteşte autorităţilor în cauză care sunt drepturile încălcate şi colaborează cu acestea pentru a rezolva problema. În sfera de competenţe SOLVIT intră recunoaşterea calificărilor profesionale şi a diplomelor în alte state membre, calcularea pensiilor şi a indemnizaţiilor de şomaj, înmatricularea autovehiculelor şi permisele de conducere, obţinerea permiselor de şedere, accesul la educaţie sau circulaţia capitalurilor şi rambursările de TVA”, a precizat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

SOLVIT reprezintă un mecanism creat şi coordonat de Comisia Europeană în domeniul pieţei interne, care funcţionează pe baza cooperării dintre cele 31 de centre constituite în cadrul administraţiilor publice ale Statelor Membre ale Uniunii Europene şi ale celorlalte trei state aparţinând Spaţiului Economic European (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein). Aceste centre formează reţeaua SOLVIT si sunt conectate prin intermediul unei baze de date online, aflată sub coordonarea şi supravegherea Comisiei Europene (...) SOLVIT nu poate rezolva litigii între două firme sau problemele întâmpinate în calitate de consumator, dar nici nu gestionează plângeri la adresa instituţiilor Uniunii Europene.

În 2016, la nivelul Uniunii Europene, SOLVIT s-a ocupat de 2.414 cazuri. Centrele sale au lucrat în medie 59 de zile pentru gestionarea unui caz şi au soluţionat 89% din petiţii.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate