Serviciile secrete germane lansează un avertiment : numărul salafiştilor creşte dramatic pe teritoriul ţării

Serviciile secrete germane lansează un avertiment : numărul salafiştilor creşte dramatic pe teritoriul ţării

Serviciile de informaţii interne ale Germaniei şi-au exprimat miercuri îngrijorarea în legătură cu faptul că mişcarea salafistă continuă să recruteze pe teritoriul german, în timp ce riscul de violenţe ale extremei drepte creşte de asemenea odată cu afluxul de migranţi, în special după violenţele care au avut loc în noaptea de Anul Nou la Koln.

Biroul pentru apărarea Constituţiei a anunţat pentru presă că a contabilizat 8.350 de salafişti la sfârşitul lui 2015, comparativ cu 7.900 câţi se înregistrau în raportul precedent, ce datează de la sfârşitul lui septembrie. Numărul de persoane plecate din Germania în Siria sau Irak, pentru a se ralia grupărilor jihadiste se ridică deja la 790 (740 în septembrie), dintre care o treime au revenit între timp în ţară, iar 130 au fost ucişi. De asemenea, serviciile de informaţii germane au notat 230 de tentative întreprinse de salafişti pentru a intra contact cu migranţi în centrele pentru primirea solicitanţilor de azil.

Reluând poziţia Berlinului după atentatele care au avut loc în 13 noiembrie la Paris, şeful serviciilor germane de informaţii interne Hans-Georg Maassen a calificat drept 'gravă' situaţia securitară şi a dezvăluit că numărul de informaţii primite de servicii cu privire la potenţiale atacuri în Germania a crescut de trei ori în 2015, în raport cu 2014.

Serviciile conduse de Maassen consideră, de asemenea, preocupantă mobilizarea crescândă a extremei drepte împotriva afluxului de solicitanţi de azil din 2015, cifrat la 1,1 milioane. Însă, ele sunt îngrijorate şi de poziţia anti-imigranţi a unei pături din ce în ce mai mari a populaţiei germane care nu are legătură cu mişcările extremiste.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Există pericolul ca o zonă gri situată între extremiştii de dreapta, conservatorii de dreapta şi cetăţenii nemulţumiţi, ar presupune un important potenţial de violenţă", a subliniat Maassen.

El şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu "amplificarea radicalizării în propaganda anti-azil a extremiştilor de dreapta" după violenţele din Anul Nou din Koln (vest), atribuite în special persoanelor originare din ţările arabe.

Poliţia din Koln, foarte criticată pentru modul în care a gestionat aceste violenţe, a înregistrat circa 1.000 de plângeri, dintre care unele pentru agresiune sexuală.

Germania cunoaşte de un an de zile o importantă resurgenţă a atacurilor împotriva centrelor de refugiaţi. Potrivit sondajelor, o parte tot mai mare din populaţia Germaniei se arată critică faţă de politica uşilor deschise în faţa refugiaţilor promovată de cancelarul federal Angela Merkel, în pofida promisiunii de a reduce afluxul prin soluţii europene. (sursa: Agepres)