Îmi place scenariul. Îl detest pe Frank Underwood (protagonistul serialului, n.red.)”, spune, râzând, Cristian Seidler, deputat USR. „Arată multe despre unde poate să ajungă caracterul uman de dragul afirmării politice, dar cred că e mai degrabă un contraexemplu, nu un exemplu”, adaugă el.
Binevenita negociere
Întrebat ce ar transpune din serial în viața politică de la noi, deputatul USR a subliniat că „la un moment dat, în serial, sunt legi care sunt negociate de Putere și de Opoziție şi nu se respinge ceva ab initio (de la început – n.r), fără niciun fel de discuție, cum se întâmplă, de exemplu, în Parlamentul din România, în viața reală. Eu înțeleg că Puterea e Putere și Opoziția e Opoziție, dar poate totuși sunt subiecte pe care cele două ar trebui să stea de vorbă și să negocieze, nu să se admită ceva doar pentru că vine de la Putere și să se respingă ceva doar pentru că vine de la Opoziție”.
Recomandare pentru politicieni
Deputatul PMP Valeriu Steriu a declarat că „a fost primul serial politic consistent care îți arată în mod destul de clar cum se poate face politica”. De asemenea, el a precizat că serialul „arată niște vulnerabilități pe care producătorii și leau imaginat că ar exista în sistem și ce s-ar putea întâmpla dacă sunt speculate și ajunge în vârful conducerii americane un personaj malefic, cum este Underwood. Și, evident, arată pe undeva, într-un mod foarte complex, o viață la Casa Albă, păstrând, probabil, un scenariu de 70% realitate și 30% imaginație. Partea de imaginație merge dincolo de normalitate, cum spuneam. Însă, pe de altă parte, este un serial pe care îl recomand politicienilor români, pentru că are și părțile explicite din rolul unui președinte și viața în politica americană”.
În ceea ce privește lucrurile care pot fi desprinse din serial, Steriu punctează: „exercițiul democratic american, având în vedere faptul că 30% e pură imaginație acolo, dar rămân părțile reale și a fura puțin din normalitatea pe care, totuși, o descriu acolo și, mai ales, din faptul că nu trece dincolo de anumite limite. Sistemul democratic protejează, până la urmă, anumite limite”.
Nimeni nu e mai presus de lege
Citește mai departe ...
Stirile zilei
doctorulzilei.ro
Alte articole din categoria: Politica
Alte articole din categorie
19,00Lei
LASA UN COMENTARIU