„Seri de chitară - De la Bach la Beatles”

„Seri de chitară - De la Bach la Beatles”

Proiectul „Serile de chitară - De la Bach la Beatles” se încheie mâine cu un concert la Palatul Suţu. Evenimentul, ajuns la ediţia a IV-a, este un proiect al Asociaţiei Culturale Kitharalogos, desfăşurat în cadrul stagiunii muzicale „Iosif Sava” a Fundaţiei ACCUMM.

Chitaristul Cristian Grămesc, absolvent al cursurilor de master ale prestigioasei Academii „Mozarteum” din Salzburg, propune un periplu muzical „de la Bach la Beatles”, fiecare piesă din recital fiind o bornă a unei epoci muzicale.

Publicul va putea audia lucrări din Barocul muzical (Bach), trecând prin epoca clasică (Sor) şi cea romantică (Albeniz), intrând apoi în secolul XX cu doi reprezentanţi ai neoromantismului (Asencio şi Castelnuovo-Tedesco) şi o incursiune în muzica folk şi pop-rock, cu două aranjamente după un cântec irlandez şi după celebra „Yesterday” a trupei Beatles.

În deschiderea concertului, eleva Helga-Leea Cristescu va susţine un microrecital cu lucrări scrise de Baden Powell, Leo Brouwer şi Heitor Villa-Lobos.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cristian Grămesc este un tânăr chitarist român născut la Timişoara, în anul 1989. A început studiile muzicale la numai 7 ani, iar chitara clasică la 11. Primul său profesor de chitară a fost Daniel Dragomirescu la Liceul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava. A avut marea onoare de a studia sub îndrumarea maestrului Marco Diaz-Tamayo la renumita universitate de arte „Mozarteum” în Salzburg, Austria.

Cu puţin timp în urmă a absolvit studiile şi, concomitent cu activitatea sa concertistică, este profesor la Landesmusikschule Ostermiething din regiunea Oberosterreich. A concertat solo, în diferite ansambluri camerale în România, dar şi în străinătate în ţări ca Austria, Slovacia, Germania, Italia şi Spania. A participat la diferite cursuri de măiestrie ale unor chitarişti de marcă precum Alexis Mouzourakis, Susana Prieto, Flavio Sala, Aniello Desiderio, Roman Viazovskiy şi Carlo Marchione.

La această ediţie de toamnă au fost invitaţi patru interpreţi: chitaristul-compozitor Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu; Mircea Gogoncea, recent câştigător al marelui premiu David Russell, oferit de celebrul chitarist scoţian în cadrul unui concurs desfăşurat la Royal Academy of Music din Londra; Cristian Grămesc, absolvent al cursurilor de master ale Academiei „Mozarteum” din Salzburg şi Costin Soare, cel care a lansat recent CD-ul „Nocturne şi dansuri”. Alături de acesta din urmă a concertat un invitat special, mezzosoprana Claudia Codreanu, una dintre vocile importante ale scenei lirice româneşti.