Editura Evenimentul si Capital

Sentinţă ŞOC pentru naşul MAFIEI imobiliare ţigăneşti. Ionelaș Cârpaci a fost CONDAMNAT la 10 ani și 4 luni de ÎNCHISOARE CU EXECUTARE I UPDATE

Ionelaș Cârpaci a fost condamnat la 10 ani și patru luni de închisoare
Autor: | | 18 Comentarii | 15619 Vizualizari

Cel mai bogat rrom din țară, liderul clanului Cârpaci, Ionelaș, este primul condamnat de o instanță românească pentru afaceri imobiliare ilegale. În urma unui proces care a durat mai mult de cinci ani, Curtea de Apel Timişoara a dat, marți după-amiază, sentinţa în unul din puţinele dosare care au vizat mafia imobiliară din oraşul de pe Bega. Cârpaci, șeful mafiei țigănești din oraș a fost condamnat la 10 ani și 4 luni de închisoare, alături de alți acoliți, dar și să plătească, împreună cu aceștia, daune colosale, de peste 1,3 milioane de euro.

UPDATE. Ionel Sandner / Ionelaș Cârpaci va face apel, prin avocații săi, la sentința pronunțată marți  de Curtea de Apel Timișoara. Decizia a fost luată miercuri de cel condamnat, împreună cu cei trei avocați ai săi. Potrivit unuia dintre ei, Ramiro Mancaș, sentința de la Timișoara este ”nedreaptă”. ”Vom ataca în apel la Înalta Curte de Casație și Justiție sentința dată la Timișoara de Curtea de Apel. Ne dorim să ajungem la Înalta Curte, pentru că noi considerăm nu s-a făcut uz corect de anumite probe existente la dosar. Nu ne temem de nimic”, a declarat avocatul.

Ionelaş Cârpaci, unul din capii mafiei ţigăneşti imobiliare din Timişoara, a fost arestat, în 2010, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara după ce procurorii au stabilit că mai multe terenuri proprietatea municipiului Timişoara au fost însușite ilegal de acesta, folosindu-se o dispoziţie de primar falsificată. Prin dispoziția cu numărul 2456/04.11.2005 emisă chipurile de fostul edil Gheorghe Ciuhandu, și cu concursul unor funcționari publici din administrația publică și de la Oficiul de Cadastru, terenurile au fost retrocedate unor cetăţeni fictivi, români de etnie germană.

Procurorii au demonstrat la momentul respectiv că documentul original respingea de fapt o  solicitare de retrocedare a trei terenuri situate pe strada Charles Darwin.  Ilegalitatea a trecut neobservată la Cartea Funciară, iar trasferul a fost legalizat, în data de 30 iunie 2006. În aceeași zi, așa-ziștii proprietari au vândut terenurile aceleiaşi persoane, respectiv Crăciun Cârpaci. Peste 2 luni, acesta vinde proprietăţile către SC Ital-Rom Construcţii, care ridica lângă ele un bloc de zece etaje și dorea să extindă proiectul imobiliar.

În același timp, Ionelaș Cârpaci își schimbă numele, în Ionel Sandner, în încercarea de a-și pierde urma.  

Prin rechizitoriul întocmit în octombrie 2010, au fost trimiși în judecată Sandner Ionel, fost Ionelaș Cârpaci, Francisc Kelemen, Manuel Comşa, un inspector la Direcţia Fiscală a Primăriei Timişoara - Costel Măndoiu, un consilier juridic la  Primăria Timișoara - Cristina Vasilescu, un asistent registrator OCPI Timiș - Petru Turpan și un registrator al aceleiași instituții - Remus Crudu, notarul Luminiţa Notingher, precum și alţi cetăţeni maghiari sau germani, membrii ai reţelei. În același dosar a fost anchetat și notarul Safta Criste, soţia fostului procuror general al României, Mircea Criste, care însă ulterior a fost scos de sub urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, primind doar o amendă administrativă de 1.000 lei.

Sentiță dură din partea Curții de Apel Timișoara

Marți, Curtea de Apel Timișoara a pronunțat pedepsele aplicate în urma procesului care a durat peste cinci ani. Astfel, Ionel Sandner / Ionelaș Cârpaci a fost condamnat la 10 ani și 4 luni de închisoare, Francisc Kelemen la 4 ani și 10 luni, iar Barabas Pal la 5 ani și 8 luni. Manuel Comșa şi Costel Mândoiu au fost achitaţi pentru toate acuzațiile. Sorin Johann Todor a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, în timp ce Colpan a primit un an de închisoare cu suspendare, sub supraveghere. În cazul Vasilescu şi Nothinger s-a renunţat la pedeapsă, aceşta primind câte un avertisement din partea instanţei.

În plus, Cârpaci / Sandner, Pal și Kelemen trebuie să plătească Primăriei Timișoara o despăgubire 325.120 de euro. Către firma de construcții, Ionelaș mai trebuie să plătească, conform aceleiași sentințe, 1 milion de euro, plus 100.000 de euro daune morale, instanța menținând contractul de vânzare-cumpărare a terenului.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate