Senatul a DECIS. Avocatul Poporului va avea RANG și SALARIU de MINISTRU

Senatul a DECIS. Avocatul Poporului va avea RANG și SALARIU de MINISTRU

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului a fost adoptată de plenul Senatului. Potrivit unui amendament la lege, persoana care va deține funcția de Avocat al Poporului va avea rang și indemnizație de ministru.

Plenul Senatului a votat cu 93 de voturi „pentru”, 12 „împotrivă” şi 3 abţineri propunerea legislativă

„Acest proiect are rolul de a consolida statutul instituţiei Avocatului Poporului, în apărarea drepturilor fundamentale. A fost un parcurs legislativ cu foarte multe intervenţii, cu foarte multe propuneri în Comisia juridică, am avut multe întâlniri, câteva luni de zile. Toţi colegii au formulat amendamente şi au fost, cea mai mare parte, admise”, a precizat preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Robert Cazanciuc, citat de Agerpres.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a susţinut că cele mai multe articole din textul propunerii au fost formulate în urma recomandărilor făcute de subcomitetul ONU pentru prevenirea torturii şi de Comitetul European pentru Prevenirea Torturii.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ele au menirea de a asigura o mai mare autonomie din punct de vedere organizatoric şi funcţional, pentru acest mecanism naţional de prevenire a torturii, peste 2.300 de locuri de detenţie de la penitenciare, aresturi preventive, până la aziluri şi orfelinate. Dacă veţi vota acest proiect, evident va face ca activitatea instituţiei să se deruleze mai bine şi îi va creşte eficienţa”, a afirmat Victor Ciorbea.

Senatorul USR, Florina Presadă, a subliniat că proiectul de lege „nu are nicio legătură cu eficienţa acestei instituţii” şi reprezintă „o răsplată politică dată domnului Ciorbea”.

„Vorbim de o pensie specială acordată Avocatului Poporului. Este cazul să spunem că Avocatul Poporului, atunci când s-a creat, a creat o imensă speranţă pentru cetăţenii ţării, însă domnul Ciorbea s-a dovedit o cruntă dezamăgire. De ce merită domnul Ciorbea o pensie specială? Pentru rezistenţa în faţa statului de drept. Până la urma aceasta s-a întâmplat şi avem ca dovadă intervenţia domnului Ciorbea la Curtea Constituţională din acest an, din ianuarie, când a atacat acel articol din legea de funcţionare a guvernului care nu permite condamnaţilor penal să facă parte din Executiv. Peste câteva zile s-au 140.000 de semnături pentru demiterea domnului Ciorbea. În virtutea acestor semnături veniţi domnule Ciorbea să pledaţi pentru o pensie specială astăzi?”, a punctat Presadă, în timpul dezbaterilor pe marginea proiectului.

În replică, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a spus că pensia specială nu este introdusă prin actualul proiect de lege, ci este prevăzută de legea în vigoare privind funcţionarea instituţiei Avocatului Poporului.

„Nu este prevăzută acum o pensie specială pentru Avocatul Poporului. Pensia specială pentru Avocatul Poporului a fost introdusă în urmă cu mai bine de 10 ani în timpul profesorului Muraru şi nu există nicio modificare privind statutul Avocatului Poporului în proiectul acesta de lege faţă de proiectul în vigoare. Sunteţi, din păcate, într-o eroare”, a adăugat Ciorbea.

Senatul este for decizional în cazul acestei propuneri legislative.