Editura Evenimentul si Capital

Senatul a adoptat reducerea CAS la angajator. Camera Deputaţilor este decizională

14-06/unnamed-34-465x390
Autor: | | 2 Comentarii | 263 Vizualizari

Senatul a adoptat marţi, cu 109 voturi pentru şi o abţinere, proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator, acesta urmând să fie înaintat Camerei Deputaţilor. Senatorii au reușit să voteze acest proiect de lege după o pauză de consultări între liderii grupurilor parlamentare la solicitarea liderului senatorilor PSD, Ilie Sârbu, după ce, într-o primă fază, s-a constatat că în sala de şedinţă nu sunt suficienţi senatori pentru a asigura cvorumul de şedinţă. Aleșii se aflau la cafea la bufet.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că proiectul de lege privind reducerea CAS va fi discutat într-o sesiune extraordinară a Camerei Deputaţilor, care va avea loc pe 2-3 iulie, el arătând că 30 iunie este termenul de depunere a raportului de către comisii.

Iniţiatorul proiectului de lege pentru modificarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal este Guvernul iar Senatul este prima Cameră sesizată.

Comisia de de buget-finanţe din Senat avut luni o şedinţă în care a dat raport favorabil proiectului Guvernului, unde invitat a fost şi liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu. Comisia nu a aprobat propunerea preşedintelui Cartel Alfa de reducere a CAS la angajat şi i-a sugerat acestuia să meargă la Camera Deputaţilor pentru a-şi susţine amendamentul.

'Masa salarială în PIB a scăzut sistematic. A crescut valoric, dar procentul ei în PIB a scăzut. Asta înseamnă că puterea de cumpărare a cetăţenilor a scăzut legat de acest lucru. Modul de distribuire a creşterii economice nu s-a reflectat în puterea de cumpărare. Noi propunem să se facă reducerea CAS la angajat şi atunci am în mod implicit ridicarea puterii de cumpărare şi creşterea consumului pe piaţa internă ori, dacă rămâne la angajator, să se facă o creştere de cel puţin 25-30% a salariului minim, ca să se poată echilibra', a argumentat Hossu.

Potrivit acestuia, FMI şi UE ar merge pe varianta reducerii la angajat.

'Distribuţia pe Revisal din sută în sută, toate aceste date au speriat FMI. Arată nu numai o polarizare socială, dar o proastă distribuţie a veniturilor salariale, care sunt de fapt factorul determinant în consumul intern. De aceea FMI cu Uniunea Europeană au mers pe varianta noastră, ca CAS, dacă e să se reducă, să se facă asta la salariat. Rugămintea este să votaţi, dar cu modificarea să se facă la salariat, nu la angajator', a mai afirmat liderul Cartel Alfa.

Hossu a precizat că proiectul de reducere a CAS, în varianta Guvernului, este bun, dar nu au fost discutate toate aspectele din punctul de vedere economic şi social.

Loading...
Pagina 1 din 2


Tag-uri: CAS, senat, reducere, plen

Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate