Senatorii lucrului bine făcut?

Senatorii lucrului bine făcut?

N-am văzut de multă vreme un lucru atât de bine făcut precum teatrul jucat de Varujan Vosganian în faţa colegilor săi din Senat pentru a rămâne cu imunitatea intactă. Rezultatul votului a dovedit-o.

Preşedintele şi-a dat seama de vulnerabilitatea pe care cazul Vosganian a creat-o şi a reacţionat prompt. A urmat Vasile Blaga, care i-a cerut acestuia demisia din partid, dar şi alţi lideri ai partidului şi ieri, şi Alina Gorghiu, fiecare dintre cei enumeraţi încercând să strângă cioburile. Reacţia PNL a fost cea potrivită, dar răul fusese deja făcut.

Întotdeauna mi s-a părut că grupul PNL de la Senat are statut de „stat în stat” în cadrul partidului. Poate şi pentru că senatorii sunt mai vechi şi mai experimentaţi decât colegii lor de la Cameră, niciodată nu te puteai baza că deciziile luate la nivelul PNL sunt respectate şi în Camera superioară.  Printre ei, nostalgici ai lui Crin Antonescu şi liberali care şi-ar fi dorit mai mult ca Victor Ponta să câştige alegerile decât Klaus Iohannis. Nu în ultimul rând, cazul Vosganian este de natură a genera tensiuni între vechiul PDL şi vechiul PNL. Foştii democrat-liberali le pot reproşa vechilor liberali că în timp ce Ariton a fost dat pe mâna justiţiei, Vosganian a scăpat prin largul concurs al colegilor săi de partid, în aceiaşi zi.

Dar votul scandalos de joi nu a fost o strategie a PNL şi PSD ca să-l scape de procurori pe Vosganian. Un grup semnificativ de senatori, social-democraţi şi liberali nu au respectat o decizie luată de conducerea centrală. PNL- partidul care a câştigat cu un discurs anticorupţie- a  fost scăpat de sub control. Nu o spun eu, o spun liberalii şi acesta nu este singurul episod în care s-a întâmplat acest lucru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce e de făcut? Un control mai strict asupra grupului parlamentarilor PNL? Nu ştiu dacă funcţionează genul acesta de poliţie. Cu riscul de a spune platitudini, singura soluţie este schimbarea de generaţii. Şi mai multă atenţie la cine ajunge pe liste, cu condiţia ca cei care fac listele să priceapă că duplicitatea şi dublul mesaj nu mai funcţionează. Nu de alta, dar doare mult mai rău să cazi de la 40-45%- scorul PNL din sondaje de acum- decât de la 20%, de exemplu. În plus, chiar dacă Klaus Iohannis nu a fost perceput niciodată de liberali drept unul de-al lor şi a ieşit din tiparul obişnuit al şefului de partid, parteneriatul dintre şeful statului şi PNL ar fi util pentru ambele părţi. Un parteneriat care să şi aibă rezultate, nu care să fie doar plin de vorbe goale.