Senatorii vor tranșa cererea de urmărire penală a ministrului Viorel Ilie după misiunea MCV

Senatorii vor tranșa cererea de urmărire penală a ministrului Viorel Ilie după misiunea MCV

Majoritatea PSD-ALDE din Comisia Juridică a Senatului a amânat, ieri, votul privind cererea DNA de urmărire penală a ministrului pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie (ALDE). Decizia apare în contextul în care o delegație europeană care pregătește raportul MCV de la iarnă se află în România și ofi cialii de la Bruxelles au acuzat, de-a lungul timpului, modul în care parlamentarii români votează cererile procurorilor

Ministrul ALDE a fost acuzat la jumătatea lunii august, de procurorii DNA, de trucarea unui concurs pentru angajarea de funcționari publici la minister. Potrivit procedurilor parlamentare, până la votul final din plenul Senatului, cererea DNA primește un punct de vedere de la Comisia Juridică a Senatului, care ascultă părțile implicate și face, sub forma unui raport, o recomandare către restul senatorilor care nu se pricep la chestiunile juridice.

Emiterea unui raport cu punctul de vedere al comisiei a fost amânată, ieri, de senatorii juriști, iar președintele comisiei, Robert Cazanciuc, le-a cerut colegilor săi să analizeze materialul scris întocmit de avocatul demnitarului ALDE până săptămâna viitoare. Decizia de amânare a fost votată de PSD și ALDE, în timp ce senatorii PNL și USR s-au opus.

Coincidență?

Ne puteți urmări și pe Google News

O delegație de evaluare a progreselor României în domeniul justiției, în cadrul raportului MCV, se află în România în perioada 18-21 septembrie. Președinții Comisiilor juridice ale Parlamentului s-au văzut chiar ieri cu delegația MCV în contextul în care ultimele rapoarte de la Bruxelles reproșau Parlamentului respingerea de-a lungul timpului a cererilor DNA care au vizat mai mulți aleși.

Întrebat de EVZ dacă recomandările misiunii MCV vor afecta votul senatorilor în cazul ministrului Viorel Ilie, Cazanciuc s-a eschivat: „Până la votul în plen, o să avem o dezbatere și un vot săptămâna viitoare la Comisia juridică. Sigur suntem într-o misiune de evaluare din partea MCV, o misiune de dialog. Avem și astăzi, la ora 15.00, o întâlnire cu reprezentanții. Am avut și azi dimineață la Ministerul Justiției. Cred că o să fie un dialog destul de solid, fără parti-pris-uri, cu deschidere, cu ascultarea tuturor părților. Cred că în final vor propune ceea ce este firesc pentru România și anume ridicarea MCV”.

El a negat acuzațiile Opoziției, potrivit cărora amânarea votului în Comisia juridică și vizita delegației MCV ar fi corelate. „E doar o procedură parlamentară în derulare”, a spus Cazanciuc.

Dezvăluirea europeană

O delegație a Comisiei Europene, condusă de secretarul general adjunct al CE, Paraskevi Michou, s-a întâlnit în ianuarie 2017 cu parlamentarii români să discute despre ridicarea MCV. Una dintre recomandările Bruxelles-ului este ca aleșii români să-și motiveze votul de respingere sau aprobare a solicitărilor de urmărire penale, reținere și arestare preventivă a foștilor și actualilor parlamentari. La acea întâlnire, parlamentarii români le-au cerut oficialilor europeni ca proiectul de raport MCV să fie discutat cu creionul în mână în vederea eliminării chestiunilor care nu sunt reale. Răspunsul primit de România a fost aiuritor, așa cum a relatat EVZ la acea vreme: Michou a spus că nici nu contează, nici ce fac ei, Comisia Europeană, nici ce zic românii, nici care este realitatea, pentru că MCV-ul va fi ridicat oricum în 2018!