Editura Evenimentul si Capital

Băsescu s-a războit cu UDMR în Parlament. REPLICI DURE despre ZILELE NAŢIONALE ale României şi Ungariei

Autor: | | 11 Comentarii | 5271 Vizualizari

Comisia pentru drepturile omului a Senatului a adoptat, luni, raport suplimentar de respingere pentru propunerea privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România. Motivul invocat de senatori a fost că deja se sărbătorește Ziua Minorităților Naționale pe data de 18 decembrie.

UPDATE 18.05 - Raportul de respingeri a proiectului UDMR a fost votat cu 82 de voturi pentru, 8 împotrivă și 11 abțineri, astfel inițiativa fiind respinsă.


Cseke Attila, senator UDMR: „Doar un lucru vă spun. Așa cum ați spus tot felul de chestiuni care nu sunt adevărate despre 15 martie. Nu se propune în proiect o Zi Națională a Maghiarilor pe 15 martie, așa cum nici zilele comunităților tătarilor și romilor, legi pe care le-ați promulgat dvs, nu sunt zile naționale.”

Traian Băsescu: „D-le Cseke Attila, vreau să ne înțelegem foarte bine. Cât am fost președinte n-am avut nicio înțelege cu UDMR. Aduceți-vă aminte că la toate alegerile ați susținut bolșevismul. Și acum face acest lucru. Niciodată nu voi permite unei minorități să îi umilească pe români, iar prin propunerea voastră asta urmăriți, să umiliți românii, în timp ce le spuneți de la vârful partidului că urâți Ziua Națională a României. Mulțumiți-vă că vă spunem la mulți ani de zilele pe care vi le autodeclarați ca zile naționale. Începeți și respectați Ziua Națională a românilor și apoi mai discutăm.”

Senator UDMR, Cseke Attila: „Aș dori să-l întreb pe Traian Băsescu de ce ne-ați trimis mesaje de felicitare timp de 10 ani? Din păcate, în ultimele patru luni ca senator a stricat tot ce a făcut timp de 10 ani ca președinte”

Din partea grupului PMP, Traian Băsescu a spus luni, de la tribuna Senatului: „Înțeleg susținerea d-lui Cseke Attila și sunt convins că aș fi făcut la fel dacă o aveam o inițiativă legislată similară. V-aș sublinia un lucru, dragi colegi de la UDMR. Mai acum câteva luni spuneați că pentru voi Ziua Națională a României nu e o zi de sărbătoare, ci una de doliu. De ce vreți să ne faceți zi de sărbătoare una cele trei zile naționale ale Ungarie? E o întrebare la care nu aștept un răspuns.”

UPDATE 17.50 - În ședințele din 7 și 13 noiembrie 2017, membrii Comisiilor de administrație și drepturile omului au hotărât să adopte raport comun suplimentar de respingerea a inițiativei legislative, pe care acum îl supun plenului Senatului.


UPDATE 17.40 - Cseke Attila Zoltan, senator UDMR, le-a mulțumit, luni, de la tribuna plenului Senatului parlamentarilor care au fost deschiși la dialog pe tema sărbătorii pe 15 martie a Zilei maghiarilor. Apoi senatorul a citit câteva din mesajele de felicitări date de-a lungul anului de decidenții politici pe 15 martie, cu ocazia Zilei comunității maghiare. Printre aceștia se numără: Călin Popescu Tăriceanu, Traian Băsescu sau Emil Boc, în 2009 și Victor Ponta în 2014, în 2016 de către Dacian Cioloș, iar în 2017 de Sorin Grindeanu.


Raportul a fost votat cu cinci voturi pentru respingere, o abţinere (Marius Nicoară, PNL, președintele Comisiei pentru drepturile omului) şi un vot pentru aprobarea propunerii legislative care a aparținut singurului senator UDMR din forul legislativ. Proiectul de lege al UDMR urmează să primească luni votul, în plenul Senatului.

La discuții a fost prezent și secretarul de stat în Ministerul Culturii, Alexandru Pugna care a spus că „România respectă și recunoaște drepturile minorităților naționale, pe care le sprijină în cultivarea identității lor”, însă inițiativa legislativă a UDMR ridică o serie de semne de întrebare. Printre acestea se numără problema asigurării fondurile necesare pentru o astfel de sărbătoare din bugetele locale, dacă este sau nu plătită de către angajatori ziua liberă pentru maghiari și problema promovării unei astfel de zile de către Radio Televiziune România. În plus, Pugna a reamintit că există deja Ziua Minorităților Naționale, sărbătorită pe 18 decembrie.

Membrii Comisiei pentru drepturile omului din Senat au mai propus modificarea Legii care instituie pe 18 decembrie Ziua Națională a Minorităților. Prin urmare, Parlamentul vrea să stipuleze în această lege abrogarea Legii nr. 453/2006 privind consacrarea zilei de 13 decembrie ca sărbătoare a etniei tătare din România. În plus, Legislativul vrea și abrogarea Zilei comunității rome, pentru a nu se crea o discriminare..

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate