Senat: perspectivele cooaperării româno-americane, pe agenda întrevederii lui Tăriceanu cu un membru al Congresului

Senat: perspectivele cooaperării româno-americane, pe agenda întrevederii lui Tăriceanu cu un membru al Congresului

Cooperarea româno-americană în baza Parteneriatului strategic s-a aflat luni pe agenda întrevederii preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, cu Timothy Lee Walberg, membru al Congresului SUA, preşedintele Subcomisiei pentru protecţia forţei de muncă din cadrul Comisiei pentru educaţie şi forţă de muncă.

"Discuţiile au vizat stadiul şi perspectivele cooperării româno-americane, atât în plan bilateral, în baza Parteneriatului strategic dintre cele două ţări, cât şi în cadrul NATO, România fiind un prieten şi un aliat de încredere al SUA în regiune. Cooperarea româno-americană, având la bază rădăcini adânci, încă din Primul Război Mondial, este întărită de faptul că majoritatea cetăţenilor români nutresc simpatie faţă de SUA şi susţin alianţa dintre cele două ţări, iar aderarea la NATO şi integrarea în UE sunt considerate un succes de către cei mai mulţi dintre cetăţeni", se arată într-un comunicat al Senatului citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, preşedintele Senatului a evidenţiat progresele înregistrate de către România, în diferite domenii de activitate, menţionând faptul că "aşteptările cetăţenilor români sunt foarte mari, în ceea ce priveşte nivelul de trai şi atingerea standardelor europene".

"Călin Popescu-Tăriceanu a adus în discuţie importanţa sistemului de apărare antirachetă, ca măsură defensivă de întărire a flancului estic al NATO, exprimând, totodată, aprecierea pentru decizia implementării, la Deveselu, a Sistemului Aegis Ashore, ţara noastră fiind angajată, în continuare, să îşi aducă propria contribuţie în cadrul NATO. Reafirmând rolul semnificativ al Parlamentului în elaborarea şi legiferarea politicii externe şi de apărare, preşedintele Senatului a explicat contextul în care anumite deficienţe de Protocol din partea organizatorilor evenimentului inaugural, din data de 12 mai, l-au determinat să îşi anuleze participarea la ceremonia de la Deveselu", se precizează în comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, au fost discutate aspecte privind contextul regional de securitate, Timothy Lee Walberg menţionând faptul că majoritatea membrilor Congresului SUA apreciază parteneriatul cu România şi, în mod deosebit, acceptul ţării noastre de a găzdui pe teritoriul său componente ale sistemului de apărare antirachetă, reconfirmând totodată decizia SUA de a fi un aliat şi un susţinător al României.