Editura Evenimentul si Capital

Senat: Cuantumul indemnizației acordate cadrelor militare îndepărtate abuziv din armată, majorat

Veterani
Autor: | | 4 Comentarii | 807 Vizualizari

Senatorii au adoptat, miercuri, o propunere legislativă care modifică Legea nr. 226/2011 privind reparaţiile morale şi materiale pentru fostele cadre militare active, îndepărtate abuziv din armată în perioada 23 august 1944-31 decembrie 1961, în sensul majorării cuantumului indemnizaţiei acordate.

Proiectul de lege iniţiat de senatorul Corneliu Dobriţoiu (PNL), deputatul George Scutaru (PNL) şi deputatul UBBR (minorităţi) Niculae Mircovici prevede modificarea articolului 4, alin. 2 al legii amintite, stabilindu-se ca indemnizaţia reparatorie lunară să fie egală cu câştigul salarial mediu brut, scrie Agerpres.

"Fostelor cadre militare active, îndepărtate abuziv din armată sau din comandamentele şi unităţile de grăniceri, prevăzute la art. 3 alin 1, 2 şi alin. 3, litera e) - în ceea ce în priveşte pe cei care au făcut disidenţă politică şi/sau au suferit condamnări din motive politice - li se acordă o indemnizaţie reparatorie lunară egală cu câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, începând cu luna următoare obţinerii calităţii de cadru militar activ, îndepărtat abuziv din armată", se arată în proiectul adoptat de Senat.

În forma actuală, articolul 4, alin. 2. prevede că indemnizaţia reparatorie lunară este calculată prin aplicarea unui coeficient de 0,5 la câştigul salarial mediu brut.

"Fostelor cadre militare active, îndepărtate abuziv din armată, prevăzute la art. 3 alin. (1) şi (2), li se acordă o indemnizaţie reparatorie lunară, calculată prin aplicarea unui coeficient de 0,5 la câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, începând cu luna următoare obţinerii calităţii de cadru militar activ, îndepărtat abuziv din armată", stipulează forma actuală a articolului 4, alin. 2 din legea amintită.

Potrivit articolului 3, alin. 1 din legea în vigoare, se consideră cadre militare active, îndepărtate abuziv din armată, "persoanele care au fost trecute în rezervă sau direct în retragere, indiferent de gradul avut în momentul respectiv" din motive precum - convingeri moral-politice şi religioase, existenţa în străinătate a unor rude ale cadrului militar sau ale soţiei, efectuarea de studii în alte ţări decât Uniunea Sovietică, refuzul de a se înscrie în PCR, atitudini considerate ostile regimului comunist, şi altele.

Potrivit articolului 3, alin.2, sunt considerate cadre militare active, îndepărtate abuziv din armată şi persoanele care au solicitate trecerea în cadrul disponibil al armatei, dar nu au beneficiar de despăgubirile prevăzute de Legea nr. 4333/1946 pentru crearea cadrului disponibil al Armatei.

De asemenea, articolul 3, alin. 3 litera e), la care se face referire, stipulează că "nu pot avea calitatea de cadru militar activ îndepărtat abuziv din armată cei care au îndeplinit funcţii politice în armată".

Legea are un caracter ordinar, iar Senatul a adoptat-o, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 99 de voturi pentru, un vot împotrivă şi două abţineri.

Loading...
Pagina 1 din 1


Tag-uri:

Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate