Semnal de alarmă al DIICOT Constanţa- Traficul şi consumul de droguri, pe litoral, în creştere alarmantă

Semnal de alarmă al DIICOT Constanţa- Traficul şi consumul de droguri, pe litoral, în creştere alarmantă

Autorităţile de pe litoral avertizează că numărul consumatorilor de droguri, mai ales al substanţelor noi cu efecte psihoactive, a crescut îngrijorător. Cele mai consumate droguri sunt etnobotanicele, marijuana şi, la mare distanţă, cocaina.

Reprezentanţii Centrului Antidrog Constanţa spun că cele mai nocive droguri sunt substanţele noi cu efecte psihoactive din cauza cărora din ce în ce mai mulţi consumatori, cu tulburări grave, ajung la Urgenţa Spitalului Judeţean Constanţa. “De la an la an, valorile sunt în creştere.Drogurile se procură de la dealerii din cartiere, de pe internet, aduse cu mijloacele de transport din vestul Europei, sau pe cale maritimă”, a declarat şeful Centrului Antidrog Constanţa, comisar şef Cristian Oprişan, la bilanţul activităţii pe 2014, unde s-au prezentat programele şi acţiunile de pe litoral pentru prevenirea consumului de droguri.

Constanţa, după Bucureşti, la consumul de droguri

Procurorul şef al Serviciului Teritorial DIICOT Constanţa, Laurenţiu Bratosin, susţine însă că acţiunile de prevenire nu au avut succes, făcând referire la  numărul imens al dosarelor instrumentate de procurorii constănţeni. “Consumul de droguri la nivel naţional şi în principal la nivel local, a crescut. DIICOT Constanţa  înregistrează în ultimii ani o cazuistică în creştere exponenţială şi faţă de acum cinci ani, numărul dosarelor a crescut de aproape patru ori ” a informat Laurenţiu Bratosin. El a tras un semnal de alarmă că „ la consumul şi traficul de droguri, municipiul Constanţa se apropie vertiginos de Bucureşti”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noile substanţe psihoactive, mai ieftine dar mai nocive  

Constanţa „colcăie” de tineri, depistaţi de jandarmi în diverse locaţii din oraş, care deţin în permanenţă asupra lor  substanţe noi cu proprietăţi psihoactive care sunt foarte ieftine, având acelaşi efect ca şi drogurile legale. „Substanţele astea sunt foarte puternice şi se consumă foarte des”. Procurorul şef al DIICOT Constanţa, Laurenţiu Bratosin, sugerează întocmirea unei baze de date cu numele consumatorilor pentru că astfel, pot fi depistaţi şi traficanţii de droguri. Consumul de etnobotanice ar începe la vârsta de 14 ani. Şeful BCCOA Constanţa, comisar şef Emilian Pârvu a amintit de balurile bobocilor din toamna anului trecut, la Mamaia,  când poliţiştii antidrog au avut cazuri de copii care au consumat alcool şi etnobotanice.

„Combinaţiile de substanţe psihoactive prăjesc creierul”

Spre deosebire de consumul drogurilor legale, unde, teoretic, medicii specialişti au un control, existând posibilităţi de cură, dezintoxicare, mulţi pacienţi fiind reabilitaţi, la consumul substanţelor psihoactive situaţia este scăpată de sub control. Şeful Centrului Regional de Supraveghe şi Monitorizare a infecţiei HIV, Constanţa, profesor dr. Sorin Rugină, se arată îngrijorat de numărul mare al pacienţilor care vin în stare gravă la Spitalul de Boli Infecţioase după ce au consumat  substanţe în amestecuri toxice. „De exemplu o combinaţie de soluţie de spălat geamuri cu nu ştiu ce medicament şi cu red bull. Şi iese o combinaţie care probabil, pe moment. dă anumite efecte euforizante. Din punct de vedere medical diferenţa este fundamentală, consumul în timp distruge creierul, practic arde creierul, spre deosebire de drogurile legale”.