Editura Evenimentul si Capital

Șeful de la Fisc care nu dă doi bani pe deficitul economic al României. Despre șpaga primită cu mașina: “Deschide poarta mare la casă!” INTERCEPTĂRI DNA

Mircea Ardelean FOTO: Adevarul.ro
Autor: | | 6 Comentarii | 3720 Vizualizari

Omul de afaceri George Moiş şi fostul şef al Finanţelor Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, au fost arestați pe 15 decembrie, de procurorii anticorupţie, după ce firma primului ar fi renovat casa fiicei lui Ardelean, în schimbul ajutorului pentru o rambursare TVA de peste 770.000 de lei. În plus, societatea era favorizată la inspecțiile Fisc-ului. Șpaga: renovarea garsonierei din București, gresie, faianță etc. Gheorghe Moiș are o avere de aproximativ  15-16 milioane de euro și afaceri în Imobiliare, construcții, textile, retail etc.

Un MILIONAR a dat șpăgi ridicole unui șef de la FISC pentru protecție și rambusări uriașe de TVA. “Ascultă aici, nimic nu-i complicat în viaţa asta, dacă vrei” | STENOGRAMEPotrivit referatului DNA, obținut în exclusivitate de “Evenimentul zilei”, din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că Ardelean și Moiș “au săvârşit fiecare câte o infracţiune de corupţie (luare de mită, respectiv dare de mită) pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani ori mai mare şi, pe baza evaluării gravităţii faptelor, a modului şi a circumstanţelor de comitere a acesteia (sumele importante de bani de care a beneficiat SC Castrum Corporation de la AJFP Satu-Mare ca urmare a unor rambursări de T.V.A., în perioada în care Mircea Ardelean a exercitat funcția de director executiv al instituției, cuantumul ridicat al lucrărilor de renovare a imobilului suportat de societate, disimularea realității prin încheierea unor înscrisuri, de natură a justifica scriptic că între părți ar exista raporturi juridice obișnuite, fapt care a îngreunat probarea situației de fapt reținute mai sus ), se constată că privarea lor de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.”

  • Procurorii arată că gravitatea faptei lui Ardelean, care, în calitate de organ al poliţiei judiciare, investit cu autoritatea de stat pentru anchetarea infracţiunilor, a solicitat şi primit foloase materiale necuvenite în beneficiul fiicei sale de la Moiș, în timp ce societatea administrată de acesta din urmă era supusă atât unor controale fiscale ca urmare a unei sesizări a Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare (la dosar există adresa parchetului către A.J.F.P. din 15.05.2013, prin care a solicitat efectuarea unui control fiscal la SC Castrum Corporation, întrucât existau indicii că aceasta ar fi achiziționat în 2011 și 2012 bunuri și servicii de la societăți cu comportament de tip fantomă,fapt care ar fi antrenat răspunderea penală a administratorului societății și a societății pt.infracțiunea de evaziune fiscală),cât și unor verificări cu privire la cererile repetate ale societății cu privire la restituirea unor sume mari reprezentând rambursări de TVA, de către reprezentanții instituției în care Ardelean deținea funcția de director executiv al cărui pe care îl cerceta, “este de natură să genereze un sentiment de insecuritate socială în condiţiile în care opinia publică ar percepe că o astfel de conduită ilicit gravă nu este prompt şi sever urmărită penal în condiţii care să asigure, cel puţin o perioadă, izolarea socială a unor astfel de infractori prin arestarea lor preventivă.”

Riscul nerespectării țintei de deficit

Procurorii DNA mai arată că ajutorul pe care Ardelean i l-a acordat societății administrate de Moiș a fost unul substanțial la sfârșitul anului 2013, când, în ciuda indicațiilor ferme ale conducerii ANAF de a nu fi acordate rambursări de T.V.A. în luna decembrie, deoarece exista pericolul nerespectării țintei de deficit economic a țării noastre pentru anul 2013, Ardelean a avut o atitudine de nepăsare în raport cu această cerință, ci a solicitat permisiunea superiorului său ierarhic de a face o excepție, tocmai pt. SC Castrum Corporation SRL, care în acea perioadă executau acele lucrări de renovare la imobilul fiicei sale, inducându-l în eroare pe superiorul său cu privire la motivul pt. care dorește această derogare (”îmi face scandal”), deși realitatea era una cu totul alta.

  • De altfel, din convorbirile telefonice la care am făcut mai sus referire rezultă importanța pe care acea rambursare de TVA o avea pt. activitatea economică SC Castrum Corporation SRL, Moiș recunoscând că fără acei bani ”sunt mort”.

Șpaga

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate