Editura Evenimentul si Capital

Șefa Curții Supreme, despre corupție: “Acest fenomen se extinde încet, tăcut, perfid şi cuprinde tot, sufocă tot, distruge tot”

Livia Stanciu
Autor: | | 23 Comentarii | 1796 Vizualizari

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a lăudat marţi activitatea DNA, susţinând că, în ultima perioadă, asistăm "la o adevărată dezlănţuire inovativă a fenomenului corupţiei".

Evenimentul zilei publică integral alocuțiunea Liviei Stanciu, șefa Curții Supreme:

"Este o deosebită plăcere pentru mine să iau parte, şi în acest an, la şedinţa de bilanţ a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, aceasta cu atât mai mult cu cât, an după an, rezultatele înregistrate de această importantă structură a sistemului naţional de justiţie, transformă aceste şedinţe de bilanţ în adevărate momente de sărbătoare a reuşitei, raportul de activitate din acest an, prezentat de doamna procuror  șef Laura Codruța Kövesi, nefăcând nici el excepţie de la această deja frumoasă şi încurajatoare tradiţie.

Prin urmare, mi se pare firesc să îmi încep intervenţia de azi, adresându-vă dumneavoastră doamnă procuror șef  Kövesi, precum şi întregului corp de magistraţi pe care îl conduceţi, cele mai calde şi sincere felicitări pentru rezultatele de excepţie pe care le-aţi înregistrat şi în anul 2014, în dificila misiune ce vă revine de a lupta, în prima linie, împotriva flagelului corupţiei.

Vreau, de asemenea, să vă felicit pentru menţiunile favorabile obţinute în Raportul Comisiei Europene, ce nu fac altceva decât să confirme valoroasa contribuţie pe care Direcţia Naţională Anticorupţie o are în îndeplinirea de către România a obligaţiilor ce îi revin ca stat membru al Uniunii Europene, de a prezerva şi consolida valorile ce au condus la crearea spaţiului unic european şi care, în continuare, îi fundamentează acestuia existenţa.

Dragi colegi,

Este remarcabil faptul că din datele prezentate azi de doamna procuror şef reiese cu claritate o îmbunătăţire a rezultatelor activităţii obţinute de dumneavoastră chiar faţă de anul 2013 care, de asemenea, a fost un an de excepţie în activitatea acestei Direcţii. Spun aceasta întrucât, după cum bine ştim cu toţii, anul 2014 a reprezentat anul intrării în vigoare a noilor coduri Penal şi de Procedură penală, care, dincolo de efectul pozitiv pe termen lung pe care cu siguranţă îl vor avea asupra modului de realizare a justiţiei penale în ţara noastră, au atras pe termen scurt o serie de probleme legate de adaptarea sistemului naţional de justiţie la noile realităţi legislative. De aceea, era de înţeles, ca problemele legate de interpretarea diferită a unor dispoziţii insuficient de clar edictate sau cele legate de  insuficienţa resurselor logistice necesare corectei lor aplicări, să genereze apariţia unor obstacole serioase în activitatea DNA, care, până la urmă, să conducă la o diminuare a rezultatelor  înregistrate de această structură specializată, în anii anteriori.

Din fericire, acest lucru nu s-a întâmplat. Şi pentru aceasta ţin să vă felicit în mod deosebit, întrucât ca judecător specializat în materie penală, dar şi ca preşedinte al instanţei ce poartă responsabilitatea corectei interpretări şi aplicări unitare a dispoziţiilor legale, în special a celor nou adoptate, vreau să ştiţi că înţeleg nivelul eforturilor depuse, dăruirea şi profesionalismul de care a fost nevoie din partea dumneavoastră pentru a face faţă provocărilor aduse de intrarea în vigoare a noilor coduri şi, mai ales, pentru a putea obţine, în anul intrării lor în vigoare, rezultatele pe care le-aţi raportat dumneavoastră astăzi.

Indicii cantitativi prezentaţi în raportul dumneavoastră de activitate, precum cei ce relevă creşterea în 2014 nu doar a numărului de cauze (cu 15,20% faţă de 2013), ci şi pe cea a numărului de cauze soluţionate (cu aproape 9% faţă de anul precedent) sau a numărului de inculpaţi trimişi în instanţă prin rechizitoriu (1167 de inculpaţi în 2014 faţă de 1073 de inculpaţi în anul 2013), dar şi cei ce exprimă valoarea prejudiciului total reţinut în actele de trimitere în judecată (care a crescut în 2014 la 1645 mil. lei şi 43 mil euro, faţă de 884 mil lei şi 42 mil euro în 2013) reprezintă nu doar cifre impresionante, ci oferă o imagine destul de clară a dimensiunii şi complexităţii activităţii pe care aţi desfăşurat-o pe parcursul anului trecut - an extrem de dificil, aşa cum spuneam, pentru întreg sistemul naţional de justiţie.

Mult mai relevanţi pentru mine, din punctul de vedere al judecătorului de instanţă de casaţie, au fost însă indicii calitativi, în special cei prin care se exprimă calitatea actului de urmărire penală prin raportare la numărul de soluţii infirmate, dar mai ales prin raportare la numărul de hotărâri de condamnare definitivă obţinute în cauzele promovate în instanţă. Şi nu am putut să nu remarc faptul că şi la acest capitol aţi înregistrat evoluţii pozitive,  astfel încât în 2014, doar în 8 dosare, soluţiile dispuse de procurorii DNA au fost ulterior infirmate de către instanţă, iar printr-un număr de 335 de hotărâri judecătoreşti a fost dispusă condamnarea definitivă a 1138 de inculpaţi (faţă de 2013 când prin 244 de hotărâri s-a obţinut condamnarea a 1051 de inculpaţi). 

Doamnelor şi domnilor,

Deşi cunoscute mie, atât ca preşedinte al instanţei supreme, cât şi ca judecător în materie penală al acesteia, şi nu mă îndoiesc cunoscute tuturor celor aflaţi în acest moment în sală (măcar datorită contribuţiei mass-media în acest sens) enumerarea calităţilor deţinute de cei ce au fost condamnaţi definitiv în cursul unui singur an, ca urmare a activităţii desfăşurate de procurorii DNA, ne-a readus în faţa ochilor, într-o oglindire zguduitoare, amploarea pe care fenomenul corupţiei  a ajuns să o atingă în ţara noastră.

 Din păcate, această enumerare cuprinde, într-o înşiruire ce parcă nu se mai sfârşeşte, miniştri, deputaţi, senatori, secretari și subsecretari de stat, judecători, procurori, avocaţi, notari, ofiţeri şi subofiţeri MAI, ofiţeri şi subofiţeri MApN, inspectori şefi ai ISU, ofiţeri de penitenciare, comisari ai Gărzii Financiare, comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu, comisari ANPC, directori ai unor instituţii publice, consilieri judeţeni, consilieri locali, primari, viceprimari, prefecţi, cadre didactice universitare şi preuniversitare, consilieri APIA, funcţionari bancari, arbitri, impresari, preşedinţi de partid etc.

Nu poţi să citeşti această listă  şi să nu te înfiori, pentru că ea dă adevărata dimensiune  a fenomenului corupției în țara noastră.

Nu putem înţelege importanţa pe care Direcţia Naţională Anticorupţie o are în acest moment pentru sistemul de justiţie din România, dar şi pentru întreaga societate românească, în ansamblul său, până nu înţelegem cu adevărat dimensiunea la care fenomenul corupţiei  a ajuns în ţara noastră în anii de după Revoluţie.

Şi da, discursuri frumoase au fost mereu rostite. Ele însă nu au putut şi nu vor putea niciodată stopa creşterea alarmantă a acestui flagel.

Este necesar să menţinem și să întărim instituţii specializate puternice, precum DNA, care să asigure protecţia societăţii împotriva celei mai perfide dintre toate formele pe care le poate îmbrăca criminalitatea: corupţia. Căci dacă nu este deloc simplu ca societate să te aperi când ai de a face cu infracţiuni ca omorul, tâlhăria, violul, traficul de droguri, traficul de arme sau de fiinţe umane, şi alte multe asemenea fapte - dar care, oricât sunt de grave, sunt vizibile şi uşor de conştientizat ca gravitate - este cumplit de dificil să lupţi cu fapte ce nu sunt vizibile ca efect direct, dar care destructurează mult mai adânc şi mai grav structura societăţii, şi care sunt comise de oameni, ce aparent, nu au nimic de a face cu profilul infracţional, fiind cei care, ca parlamentari ne dau legile, ca miniştri ne guvernează, ca profesori ne educă, ca medici ne îngrijesc şi chiar ne vindecă, ca ofiţeri de poliţie ne apără, şi foarte trist, ca magistraţi ne judecă şi ne fac dreptate.

Acest fenomen se extinde încet, tăcut, perfid şi cuprinde tot, sufocă tot, distruge tot. Iar împotriva lui nu se poate lupta decât cu multă, foarte multă dârzenie, tenacitate şi hotărâre. Orice ezitare, orice întârziere, orice pas înapoi, pot fi fatale efortului conjugat depus în ani de zile.

Ca președinte al ÎCCJ am avut în acești ani marele privilegiu de a fi martor, dar și participant direct, al transformării radicale a luptei anticorupție, de la nivelul  discursurilor, ideilor și discuțiilor teoretice frumoase, dar prea puțin concrete, la cel al rezultatelor efective, practice, vizibile, cuantificabile. Iar raportul prezentat azi de doamna procuror şef este o dovadă clară în acest sens.

Avem, însă, datoria de a continua, aşa cum spuneam, cu dârzenie, tenacitate şi hotărâre, avem datoria de nu face niciun pas înapoi.

Sunt pe deplin convinsă de faptul că activitatea în cadrul  Direcţiei Naţionale Anticorupţie va continua şi în anii următori la fel de bine, iar rezultatele viitoare vor fi de natură să ofere tot mai multe motive de încredere cetăţenilor români în capacitatea statului de a lupta cu ceea ce odinioară, aproape părea că ne-a învins ca ţară: corupţia.

Vă mărturisesc, însă, că personal, aștept ziua în care performanțele DNA și reușita activității acestei structuri specializate se vor oglindi nu atât în numărul mare de dosare de corupție instrumentate, nu atât în numărul mare al trimiterilor în judecată finalizate cu condamnări definitive, cât mai ales în scăderea numărului de sesizări, în diminuarea volumului de activitate și al dosarelor de corupție investigate, aștept ziua când în România corupția va înceta să mai fie un fenomen și va ajunge să aibă un caracter sporadic și accidental.

Am toată încrederea în acea zi!"
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:40 Surse: MINISTERE de FORȚĂ în noul cabinet AGITĂ SPIRITELE în PSD 14:11 Lista oficială: NOII MINIȘTRI din Guvernul Mihai Tudose. Biografiile și LUCRURILE ASCUNSE ale membrilor viitorului cabinet 13:30 LIVE TEXT - PSD și-a ales noii miniștri. SURPRIZELE pregătite de Liviu Dragnea. Numărul 2 din PSD regretă cabinetul Grindeanu - surse. Justiția, aruncată între PSD și ALDE 11:34 Lider PSD RUPE TĂCEREA: „Dragnea NU E INFAILIBIL. Nimeni nu știe dacă Tudose va conduce bine Guvernul” 06:28 LISTA NOULUI GUVERN! Ultimele negocieri din cadrul PSD au dus la definitivarea listei miniștrilor din executivul ce va fi condus de MIHAI TUDOSE 20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT

Articole salvate