Editura Evenimentul si Capital

Șef de Poliție: ”Viscol e omul meu, știi ce ai de făcut”. MAFIA din Lugoj, MÂNĂ în MÂNĂ cu Poliția. Cum au ajuns oamenii legii la CHEREMUL interlopilor

Iulian Boț zis ”Viscol” teroriza Lugojul și făcea evaziune de milioane de euro, beneficiind de protecția capilor Poliției Timiș (Sursa foto: Facebook)
Autor: | | 9 Comentarii | 8898 Vizualizari

Procurorii anticorupție din Timișoara au demonstrat cum mafia țigănească era protejată direct de conducerea Inspectoratului județean de Poliție. În timp ce rromii se lăudau cu relațiile din Poliție și politică, oamenii legii luau șpagă, făceau trafic de influență și chiar racolau alți ofițeri care să sprijine clanul ”Viscol”. Fostul șef al IPJ Timiș, reținut la începutul săptămânii în acest dosar, nu s-a sfiit să primească bani și să facă intervenții pentru protejatul său chiar în perioada în care era deja anchetat, pentru alte fapte grave de corupție, în alt dosar. Ca să scape de interceptări l-a invitat pe rromul evazionist chiar la el acasă, unde discuțiile erau purtate cu telefoanele mobile închise.

La începtul acestei spătămâni au fost reținuți doi comisari-șefi, fostul șef al IPJ Timiș, Sorin Muntean, respectiv șeful interimar al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Dumitru Pavel. Odată cu ei au fost reținuți liderul rromilor din Lugoj, Iulian Boț, zis ”Viscol” și un avocat din cadrul Baroului Timiș, Marin Bîlc. Primii trei sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional, luare de mită,  instigare la dare de mită, favorizarea făptuitorului. ”Viscol, pe de altă parte, e acuzat că a dat mită polițiștilor și avocatului, mii de euro, precum și de evaziune fiscală, pe lângă constituirea de grup infracțional.

Curtea de Apel Timişoara a decis, marți, arestarea lui Sorin Munteanu şi a lui Boţ Iulian pe 30 de zile, comisarul şef Pavel Dumitru urmând să stea în arest la domiciliu. Decizia nu este definitivă putând fi atacată cu contestaţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

”Viscol” a vândut mașini la negru de peste 1 milion de euro, apoi a dizolvat firmele

În cursul anilor 2011 - 2013, suspectul Boţ Iulian, împreună cu mai multe persoane de încredere - au acţionat în cadrul unui grup infracţional organizat, având ca scop desfăşurarea de activităţi evazioniste, prin intermediul unor firme care importau mașini şi și le revindeau „la negru”, cu eludarea obligaţiilor legale către bugetul de stat.

Iulian Boț zis ”Viscol”

Prin intermediul firmelor sale, Boț a cumpărat din Italia mașini în valoare de 15.066.537 lei, pe care ulterior le-a valorificat ,,la negru", folosindu-se inclusiv de livrări fictive în cuantum de 6.234.489 către o firmă din Franța. Apoi, a dizolvat firmele, ca să se piardă urma evaziunii.

Șef de Poliție: ”Viscol e omul meu, știi ce ai de făcut”

Boţ Iulian a reușit să atragă în grupul infracțional mai mulți funcţionari publici din cadrul I.P.J. Timiş, care la rândul lor au apelat la sprijinul unor specialiști, experți, avocați și în final la cooptare în grup a altor funcționari. Muntean Petru Sorin în calitate de inspector şef al IPJ Timiș, având o mai veche relaţie cu Boţ Iulian, a sprijinit grupul infracţional coordonat de acesta. Un dosar penal care trebuia instrumentat de Poliție a fost plasat de Muntean la omul său de încredere, cu ordine precise.  ”Muntean Petru Sorin, cunoscându-l pe făptuitorul Boţ Iulian, l-a chemat la el pe Pavel Dumitru, ofiţer de poliţie judiciară la acea dată în cadrul SIF, şi i-a repartizat în mod direct dosarul respectiv, cerându-i să-l ajute pe făptuitorul Boţ Iulian, pe care l-a prezentat drept „omul lui”, (…) afirmând doar „ştii ce ai de făcut””, arată procurorii DNA.

Ulterior, l-a cooptat în grupul infracţional pe avocatul Bîlc Marin care trebuia să țină legătura cu procurorul de caz, pentru a aduce probe favorabile rromului evazionist în dosar, în funcție de probele reale rezultate în anchetă. Tot avocatul ținea legătura și cu polițistul Pavel Dumitru, pentru a măslui actele contabile analizate.

Fostul șef al Poliției Timiș, Sorin Muntean, și șeful SICE, Dumitru Pavel, încătușați

Șeful Poliției  a pus la punct strategia prin care ”Viscol” eluda legea

Procurorii mai arată că, în ciuda faptului că la începutul anului trecut Sorin Muntean a fost arestat preventiv, în alt dosar penal, ocazie cu care a fost și revocat din funcția de conducere, fiind pus la dispoziția Inspectoratului, ”pe timpul cât se afla sub control judiciar, Muntean Petru Sorin a continuat activităţile de sprijinire a grupului infracţional astfel organizat şi împreună cu Pavel Dumitru care în luna aprilie 2015 a fost promovat în funcţia de şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, au stabilit ca cercetarea penală a făptuitorului Boţ Iulian să fie continuată de un alt ofiţer de poliţie judiciară, identificându-l şi racolându-l în grupul infracţional pe un ofițer judiciar(...). Cu prilejul discuţiilor ce au avut loc, Muntean Petru Sorin i-a cerut în clar noului ofiţer desemnat să efectueze cercetarea penală, să-l sprijine pe făptuitorul Boţ Iulian prin susţinerea la procuror a necesităţii efectuării unei expertize contabile, cerându-i lui Pavel Dumitru să identifice (...) un expert contabil prin intermediul căruia membrii grupului ar fi putut să muşamalizeze activitatea infracţională desfăşurată de Boţ Iulian.(…) Au rezultat de asemenea date şi indicii conform cărora Muntean Petru Sorin, a primit de la făptuitorul Boţ Iulian şi suma de 1.000 euro în perioada în care acesta din urmă era cercetat în stare de arest preventiv pentru săvârşirea unor infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor. În cadrul grupului infracţional, Muntean Petru Sorin a coordonat întreaga activitate a acestuia, prin stabilirea „strategiilor” prin care făptuitorul Boţ Iulian putea fi favorizat, stabilind întâlniri între membrii grupului şi activităţile pe care fiecare urma să le desfăşoare”.

Ofițerii de la conducerea IPJ Timiș au intermediat și șpaga de 3.500 de euro pe care ”Viscol” a dat-o ofițerului care instrumenta cazul.

Ca să se asigure că nu va fi interceptat, Muntean ”şi-a luat măsuri de prevedere (…), sens în care discuţiile le-a purtat fie în şoaptă, fie pe hol, fie în localuri publice, în maşina personală sau la domiciliu, după ce se asigura că în apropiere nu există telefoane mobile sau alte dispozitive tehnice de interceptare, cerând uneori la finalul întâlnirilor, în acelaşi scop, ca membrii grupului să plece pe rând. De asemenea, Muntean Petru Sorin, prin multiple convorbiri telefonice avute într-un limbaj eliptic cu Bîlc Marin, i-a cerut acestuia să-l cheme pe făptuitorul Boţ Iulian la întâlniri clandestine pentru a-i trasa sarcinile ce trebuie să le îndeplinească, Boţ Iulian executând toate aceste dispoziţii”, mai arată procuroii DNA.

Avocatul Marin Bâlc

Șefii Poliției Timiș mituiți cu zeci de mii de euro

Din actele dosarului a rezultat că Boţ Iulian a dat membrilor grupului infracţional până în prezent suma de 30.000 euro, ”din care 7.000 euro lui Muntean Petru Sorin, 7.000 euro lui Pavel Dumitru, 7.000 euro lui Bîlc Marin, 2.000 euro la un expert contabil neidentificat până în prezent şi 1.000 euro la un traducător, sume remise anterior lunii mai 2015, 4.000 euro lui Pavel Dumitru, 1.500 euro lui (...), 500 euro lui Bîlc Marin după luna mai 2015. De asemenea a făcut demersuri pentru refacerea în fals a unor evidenţe contabile ale firmelor SC (...) SRL şi SC (...) SRL ambele din Lugoj”, arată procurorii anticorupție în referatul prin care s-a propus arestarea preventivă a inculpaților.

Protejați de Poliție, rromii din clanul ”Viscol” au terorizat Lugojul

În timpul anchetei procurorii au stabilit modul în care liderii clanului ”Viscol” au reuşit atragerea de-a lungul timpului, în sfera de influenţă, a diferiților funcţionari cu poziţii de conducere în instituţiile abilitate în asigurarea ordinii şi siguranţei publice care, în schimbul diferitor avantaje patrimoniale şi a unor sume de bani, aveau menirea de a asigura protecţia activităţilor infracţionale ale clanului.

Activităţile infracţionale ale clanului ”Viscol” acoperă practic întreaga sferă a lumii interlope – de la camătă, şantaj şi extorcări de bani prin  violenţă până la activităţi comerciale evazioniste şi tranzacţii imobiliare frauduloase. ”Membrii clanului au devenit proprietarii unui număr important de imobile din Lugoj, unele dintre acestea cu o valoare istorică deosebită, în contextul retrocedărilor de imobile trecute în proprietatea statului în perioada comunistă. În acest scop, membrii grupării au folosit înscrisuri falsificate în prealabil – promisiuni de vânzare-cumpărare, împuterniciri, acte succesorale etc. Nu în ultimul rând, după ce au intrat în posesia unora dintre imobile (mai ales în cazul clădirilor cu mai multe apartamente), membrii clanului recurgeau la acte de ameninţare şi şantaj la adresa proprietarilor celorlalte apartamente din imobil, pe care îi determinau astfel să le înstrăineze propriile imobile la preţuri mult sub valoarea reală.

În acest context, pe fondul luptei pentru a intra în posesia imobilelor de patrimoniu din centrul Lugojului, între membrii clanului ”Viscol” şi membrii altor clanuri de rromi rivale au izbucnit, de-a lungul timpului, diferite confruntări deosebit de violente – ca exemplu, situaţiile conflictuale din 2009 când membri ai clanului ”Viscol” au tras mai multe focuri de armă în casa unei familii rivale, gloanţele trecând prin geamuri şi ajungând până în curtea interioară, sau înscenarea pusă la cale unei alte familii rivale, prin „plantarea” unui pistol şi a unei grenade în locuinţa acestora, vizată ulterior de o percheziţie a organelor de poliţie; cazul din 2013, când liderul clanului ”Viscol” împreună cu mai multe persoane au pătruns în locuinţa unui rival, pe care l-au împușcat în ambele picioare etc.”, se mai arată în referatul de propunere a arestării preventive a inculpaților. ( Fotografii: Adrian Pîclișan)
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate