Editura Evenimentul si Capital

Ţuţuianu: Percepţia publică nu coincide cu realitatea colaborării dintre SRI şi Interne. Hellvig RESPINGE orice implicare a SRI în violențele de la PROTESTE | UPDATE

Autor: | | 5 Comentarii | 1799 Vizualizari

Șeful Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a fost audiat de Comisia Parlamentară de control al SRI pentru violențele de la protestele din Piața Victoriei. La ieșirea de la audieri, directorul SRI nu a făcut declarații în fața jurnaliștilor.

UPDATE

Preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, a declarat că MAI şi SRI au colaborat corect, dar ar fi nevoie de o îmbunătăţire a protocoalelor. 

"Am putut constata că între cele două instituţii – SRI şi Ministerul Afacerilor Interne, la acest moment există o colaborare foarte bună şi un schimb de informaţii utile celor două autorităţi, şi această comunicare are la momentul acesta intensitate maximă, se derulează la nivelul conducerii în baza unor protocoale existente din anii anteriori. Am ajuns la concluzia că aceste protocoale trebuie întărite pentru a da consistenţă celor două autorităţi", a precizat Ţuţuianu.  

"În primul rând, toţi membrii Comisiei au fost de acord că activitatea Ministerului de Interne s-a desfăşurat în limitele legii şi a fost coordonată eficient, că s-a reuşit eliminarea acţiunilor violente din piaţă. În al doilea rând, din dezbateri a rezultat că SRI şi-a îndeplinit atribuţiile care vizează acţiunile unor persoane cu activităţi extremiste şi au fost transmise informări beneficiarilor de informaţii începând cu data de 2 februarie pe acest subiect", a punctat Ţuţuianu.

De asemenea, el a subliniat că "Avem de a face cu o percepţie publică care nu coincide cu realitatea colaborării dintre cele două instituţii: aceste percepţii au fost declanşate de persoane din spaţiul public". 

Întrebat de jurnaliști dacă pe 1 februarie a existat un schimb de informaţii între SRI şi MAI, Ţuţuianu a precizat că ''a fost o comunicare insuficientă, în prima parte''.  El a arătat că, începând cu data de 2 februarie, SRI a transmis MAI un volum şi mai mare de informaţii. 

Amintim că, în noaptea de 1 februarie, protestele paşnice au fost perturbate de un grup de aproximativ 20 de persoane care aruncau cu torţe şi petarde. 

SRI a anunţat, într-un comunicat de presă, că a avut informaţii despre prezenţa ultraşilor în Piaţa Victoriei şi că acestea au fost transmise către Ministerul Afacerilor Interne.

"Serviciul Român de Informaţii a acţionat potrivit competenţelor legale deţinute, datele şi informaţiile obţinute cu privire la intenţiile de organizare sau deturnare a acţiunilor publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituţiilor legal abilitate să intervină pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice. În această situaţie a existat un schimb de informaţii operativ, potrivit procedurilor stabilite la nivelul instituţiilor, cu Ministerul Afacerilor Interne, la nivelul Secretarului de Stat Ştefu Viorel şi Bogdan Despescu-IGPR, precum şi la nivelul Jandarmeriei şi SPP", informase SRI.

"Eu nu am primit informări cu privire la eventuale intenţii de provocare. Aseară, între orele 19.43 şi 22.55, în mijlocul protestelor, secretarul de stat Viorel Ştefu şi şeful Poliţiei Bogda Despescu au primit mesaje sms din partea unui ofiţer din cadrul SRI în care se face referire exclusiv la posibila prezenţă la protest a anumitor persoane, în general, actvişti care participă constant la astfel de activităţi de acest gen precum şi prezenţa unor membri ai galeriilor la modul general. Datele primite prin SMS nu semnalau riscuri în ceea ce priveşte tulburarea ordinii publice, intenţia de a denatura caracterul manifestaţiei, respectiv dacă persoanele în cauză urmau să desfăşoare acte de violenţă şi nici dacă aveau asupra lor mijloace pe care să le utilizeze în acest scop", precizase ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că a cerut ministrului de Interne Carmen Dan şi Jandarmerei "lămuriri urgente, scrise, clare" despre cum "elemente violente" au "distrus" mitingul din Piaţa Victoriei.

"Felul în care Ministerul de Interne nu a gestionat situaţia şi felul în care jandarmii au acţionat faţă de aceste grupuri de instigatori mă nemulţumeşte profund. Toată lumea, repet toată lumea, din structurile de forţă a avut toate informaţiil necesare. La Ministerul de Interne s-a ştiut foarte exact când, unde şi ce grupuri se pregătesc pentru a sparge demonstraţia din Piaţa Victoriei", a spus preşedintele.

Preşedintele a criticat modul în care au intervenit forţele de ordine miercuri seara în Piaţa Victoriei: "În loc să izoleze pe aceştia acolo unde s-au adunat şi s-a ştiut foarte bine unde s-au adunat, i-au lăsat liberi să se amestece printre demonstranţii paşnici, puând astfel în pericol, nu doar demonstraţia, ci au pus în pericol sănătatea şi chiar viaţa românilor simpli care s-au dus să demonstreze în mod paşnic".

"Foarte grav mi s-a părut faptul că doamna ministru de Interne s-a dus la televizor şi a spus că ea nu a ştiut nimic. Păi dacă nu a ştiut nimic, este cu atât mai grav. Înseamnă că nu conduce ministerul, ci doar stă în minister. Acest lucru este inadmisibil. Solicit doamnei ministru de Interne şi Jandarmeriei lămuriri scrise urgente şi clare. De ce şi cum a fost posibil să fie lăsate elemente violente să distrugă o manfiestaţie paşnică cu tot Ministerul de Interne de faţă acolo", a declarat preşedintele.

Preşedintele a subliniat caracterul "masiv" şi "paşnic" al mitingurilor din ţară, de pe 1 februarie.

"Aseară au avut loc demonstraţii şi proteste masive în toată ţara. Sunt foarte impresionat de amploarea acestor manifestări şi de faptul că românii au înţeles foarte bine despre ce este vorba cu aceste ordonanţe de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală şi au arătat românii ce vor. Un stat de drept. Aceste de demonstraţii au fost unele eminamente paşnice. Românii s-au adunat în număr foarte mare şi paşnic, şi-au spus păsul. Asta până după ora zece, când un grup, grupuri, asta vom şti mai târziu, au intrat în Piaţa Victoriei şi au deturnat demonstraţia. A fost evident pentru oricine a urmărit desfăşurarea evinimentelor, că românii au demonstrat în număr foarte mare paşnic şi au spus foarte clar ce doresc. A fost la fel de evident că aceşti demonstranţi violenţi, ca să nu spun altceva, au venit cu scopul de a strica manifestaţia din Piaţa Victoriei", a mai declarat preşedintele Iohannis.

Potrivit reporterului EVZ, Eduard Hellvig a ieșit rapid de la audier și a spus, în treacăt, presei că președintele Comisiei Parlamentare de Control a SRI va face declarații la încheierea audierilor. De asemenea, nici ministrul de Interne, Carmen Dan, nu a făcut declarații la ieșirea de la audieri.

UPDATE:

Colaborarea instituțională între SRI și ministerul de Interne se face bază de protocol. Detaliile o să vi le comunice domnul Țuțuianu. Nu îmi reproșez nimic. Nicodată SRI nu va fi implicat politic într-o activitate de acest gen”, a declarat Hellvig la intrarea la audieri.Joi, de la ora 10:00, are loc şedinţa anunţată în urmă cu patru zile de Adrian Ţuţuianu, preşedintele comisiei parlamentare de control a SRI. Directorul SRI, Eduard Hellving şi ministrul de Interne, Carmen Dan, se vor prezenta în faţa Comisiei pentru discuţii referitoare la protestele din stradă.

În cadrul şedinţei vor participa şi superiori din cadrul Jandarmeriei şi Poliţiei. Unul dintre subiectele care urmează să se dezbată va fi legat de posibilitatea ca protestele să fi vizat slăbirea puterii de stat sau înlăturarea prin forţă a instituţiilor democratice ale statului. 

Discuţiile au loc şi în contextul unor dispute între ministrul de Interne, Carmen Dan, şi SRI, ea acuzând că nu a existat o bună comunicare instituţională. Ministrul a dezvăluit că nu a fost informată cu privire la grupurile violente care au atacat miercuri noapte forţele de ordine care asigurau securitatea la protestele din Piaţa Victoriei, precizând că mesajul primit de secretarul de stat nu conţinea decât o informaţie cu caracter general, obişnuită, în cadrul schimbului de informaţii operative şi nu era semnat SRI. Ministrul a adăugat că ulterior a avut discuţii cu directorul SRI, Eduard Hellvig, cu care a stabilit că nivelul de comunicare ar trebui să se facă la un eşalon corespunzător.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
10:13 Cristina Tarcea, șefa ICCJ despre becul schimbat la SIPA: „O fi fost un bec cu putere mare de iluminare” 07:25 Raportul privind arhiva SIPA pe înţelesul tuturor. O parte din arhiva SIPA a rămas la Ministerul Justiţiei 07:05 Ultimul șef al SIPA: „Raportul Comisiei mi se pare unul superficial” 00:00 O nouă diversiune de tip securistic marca Tudorel Toader: Falsificarea Listei SIPA | ROMÂNIA LUI CRISTOIU 00:00 Marius Oprea: Monica Macovei a primit un CD pe care se afla opisul dosarelor din arhiva SIPA 21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate