Editura Evenimentul si Capital

Ţuţuianu: Percepţia publică nu coincide cu realitatea colaborării dintre SRI şi Interne. Hellvig RESPINGE orice implicare a SRI în violențele de la PROTESTE | UPDATE

Autor: | | 5 Comentarii | 1821 Vizualizari

Șeful Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a fost audiat de Comisia Parlamentară de control al SRI pentru violențele de la protestele din Piața Victoriei. La ieșirea de la audieri, directorul SRI nu a făcut declarații în fața jurnaliștilor.

UPDATE

Preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, a declarat că MAI şi SRI au colaborat corect, dar ar fi nevoie de o îmbunătăţire a protocoalelor.

"Am putut constata că între cele două instituţii – SRI şi Ministerul Afacerilor Interne, la acest moment există o colaborare foarte bună şi un schimb de informaţii utile celor două autorităţi, şi această comunicare are la momentul acesta intensitate maximă, se derulează la nivelul conducerii în baza unor protocoale existente din anii anteriori. Am ajuns la concluzia că aceste protocoale trebuie întărite pentru a da consistenţă celor două autorităţi", a precizat Ţuţuianu.

"În primul rând, toţi membrii Comisiei au fost de acord că activitatea Ministerului de Interne s-a desfăşurat în limitele legii şi a fost coordonată eficient, că s-a reuşit eliminarea acţiunilor violente din piaţă. În al doilea rând, din dezbateri a rezultat că SRI şi-a îndeplinit atribuţiile care vizează acţiunile unor persoane cu activităţi extremiste şi au fost transmise informări beneficiarilor de informaţii începând cu data de 2 februarie pe acest subiect", a punctat Ţuţuianu.

De asemenea, el a subliniat că "Avem de a face cu o percepţie publică care nu coincide cu realitatea colaborării dintre cele două instituţii: aceste percepţii au fost declanşate de persoane din spaţiul public".

Întrebat de jurnaliști dacă pe 1 februarie a existat un schimb de informaţii între SRI şi MAI, Ţuţuianu a precizat că ''a fost o comunicare insuficientă, în prima parte''. El a arătat că, începând cu data de 2 februarie, SRI a transmis MAI un volum şi mai mare de informaţii.

Amintim că, în noaptea de 1 februarie, protestele paşnice au fost perturbate de un grup de aproximativ 20 de persoane care aruncau cu torţe şi petarde.

SRI a anunţat, într-un comunicat de presă, că a avut informaţii despre prezenţa ultraşilor în Piaţa Victoriei şi că acestea au fost transmise către Ministerul Afacerilor Interne.

"Serviciul Român de Informaţii a acţionat potrivit competenţelor legale deţinute, datele şi informaţiile obţinute cu privire la intenţiile de organizare sau deturnare a acţiunilor publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituţiilor legal abilitate să intervină pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice. În această situaţie a existat un schimb de informaţii operativ, potrivit procedurilor stabilite la nivelul instituţiilor, cu Ministerul Afacerilor Interne, la nivelul Secretarului de Stat Ştefu Viorel şi Bogdan Despescu-IGPR, precum şi la nivelul Jandarmeriei şi SPP", informase SRI.

"Eu nu am primit informări cu privire la eventuale intenţii de provocare. Aseară, între orele 19.43 şi 22.55, în mijlocul protestelor, secretarul de stat Viorel Ştefu şi şeful Poliţiei Bogda Despescu au primit mesaje sms din partea unui ofiţer din cadrul SRI în care se face referire exclusiv la posibila prezenţă la protest a anumitor persoane, în general, actvişti care participă constant la astfel de activităţi de acest gen precum şi prezenţa unor membri ai galeriilor la modul general. Datele primite prin SMS nu semnalau riscuri în ceea ce priveşte tulburarea ordinii publice, intenţia de a denatura caracterul manifestaţiei, respectiv dacă persoanele în cauză urmau să desfăşoare acte de violenţă şi nici dacă aveau asupra lor mijloace pe care să le utilizeze în acest scop", precizase ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că a cerut ministrului de Interne Carmen Dan şi Jandarmerei "lămuriri urgente, scrise, clare" despre cum "elemente violente" au "distrus" mitingul din Piaţa Victoriei.

"Felul în care Ministerul de Interne nu a gestionat situaţia şi felul în care jandarmii au acţionat faţă de aceste grupuri de instigatori mă nemulţumeşte profund. Toată lumea, repet toată lumea, din structurile de forţă a avut toate informaţiil necesare. La Ministerul de Interne s-a ştiut foarte exact când, unde şi ce grupuri se pregătesc pentru a sparge demonstraţia din Piaţa Victoriei", a spus preşedintele.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate