Secretele mierii de albine, învățate de la clasa zero

Secretele mierii de albine, învățate de la clasa zero

În judeţul Vâlcea una dintre puţinele afaceri pe care le poate dezvolta comunitatea este apicultura. La nivelul judeţului sunt peste 6 000 de apicultori pentru care comercializarea mierii reprezintă singura sursă de venit. Reporterii EVZ s-au oprit în localitatea Scundu, judeţul Vâlcea pentru a afla direct de la apicultori secretele mierii de albine.

Comuna Scundu numără  1.861 de suflete, sătenii spun însă că au mai mulţi stupi decât locuitori, numărul acestora ajungând în 2014 să depăşească lejer 2.000. Iniţiativa şi dorinţa de muncă a vâlcenilor a făcut ca apicultura la nivelul comunii să se dezvolte într-un ritm alert.

Explicatie foto: Preotul din sat, Mihai Sorin

Ne puteți urmări și pe Google News

Preotul satului spune însă că altul este secretul câştigului şi al prosperităţii: „Secretul nostru este că în cadrul asociaţiei pe care am fondat-o ne oferim sprijin reciproc, noi ne dorim ca toţi să prosperăm, nu ne facem concurenţă în interiorul comunei, prin faptul că am fost uniţi am reuşit să atragem pentru comunitate o sumă de 400.000 de euro din diverse fonduri pe care am investit-o „ a ţinut să sublinieze acesta.

Explicatie foto: Directorarea scolii, Ioana Nitescu

Copiii sunt trataţi ca nişte adevăraţi adulţi

Profesorul de română de la şcoala din sat, Dragoş Zaharia, face, de asemenea, parte din asociaţia apicultorilor şi rolul lui este clar definit, îi ajută pe cei mici să înveţe mai multe despre apicultură, afacerea pe care şi ei urmează să o dezvolte dacă aleg să rămână în localitatea natală. Pe lângă această activitate, copiii participă la lecţiile de catehism pentru că acest centru este organizat la parohia din sat.

 

Explicatie foto: Profesorul de limba română, Dragos Zaharia

Ca o familie funcţionează întrega comunitate din micuţa comună vâlceană pentru a trăi în armonie, acest lucru se vede şi în munca copiilor şi în faptul că aceştia s-au arătat bucuroşi să povestească despre activitatea lor în cadrul cublului de la parohie. Profesorul Dragoş Zaharia ne-a spus că elevii de la şcoala din localitate au fost atent selecţionaţi, având prioritate cei cu o situaţie precară în familie dar care au şi rezultate bune la învăţătură: “Copiii vin aici încântaţi să înveţe şi să ajute “,  a declarat profesorul.

Mirela vine la clubul de la parohie de fiecare dată când sunt organizate activităţi şi povesteşte cu entiziasm despre acestea: „Venim aici şi participăm la lecţiile de catehism, părintele şi domnul Zaharia fac activitatea extrem de plăcută şi relaxantă pentru noi”, a declarat eleva.