Editura Evenimentul si Capital

Secretarul general în Ministerul Agriculturii Virgil Găman şi fostul secretarul de stat Nagy Tamas, trimişi în judecată

Nagy Peter Tamas
Autor: | | 0 Comentarii | 211 Vizualizari

Secretarul general în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Virgil Găman şi fostul secretar de stat în MADR Nagy Peter Tamas au fost trimişi în judecată de DNA, într-un dosar în care sunt acuzaţi de corupţie.

Potrivit unui comunicat al DNA,  Virgil Găman este acuzat de luare de mită (două infracţiuni), instigare la spălare de bani (două infracţiuni), şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (două infracţiuni), iar Nagy Peter Tamas este acuzat de trafic de influenţă, instigare la spălare de bani, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, luare de mită, participaţie improprie la spălare de bani şi participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, potrivit Agerprers.

În acelaşi dosar, au fost deferiţi justiţiei administratorii unor societăţi comerciale, respectiv Zoltan Jozsef Haller, Claudiu Vasilescu, Iulian Aldea şi Daniel Bogdan Crăciunoiu.

Conform DNA, în cursul lunii octombrie 2014, cu ocazia organizării unor evenimente agricole, Virgil Găman, în calitate de secretar general al Ministerului Agriculturii, şi Nagy Peter Tamaş, în calitate de secretar de stat, în contextul îndeplinirii unui act ce intra în atribuţiile de serviciu, au pretins de la persoane din conducerea firmei organizatoare suma de 40.000 euro.

  • Această sumă de bani, ce reprezenta o parte din valoarea de 414.160 euro a contractului, încheiat între firma organizatoare, în calitate de prestator, şi Ministerul Agriculturii, în calitate de beneficiar, urma să fie virată către cei doi oficiali prin intermediul unei firme agreate de aceştia.
  • Deoarece persoanele din conducerea firmei organizatoare le-au spus celor doi secretari din Ministerul Agriculturii faptul că suma de 40.000 euro nu poate fi plătită către o singură societate comercială, întrucât competenţele lor sunt limitate la semnarea contractelor cu o valoare de până la 15.000 euro, cei doi au fost de acord ca suma de 40.000 euro să fie plătită către mai multe firme agreate de ei.

Astfel, în data de 11 decembrie 2014, cei doi reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, beneficiind de ajutorul lui Iulian Aldea, au primit prin intermediul firmelor administrate de Zoltan-Jozsef Haller, Claudiu Vasilescu şi Daniel Crăciunoiu, suma totală de 176.904 lei, din care 64.480 lei i-au revenit lui Nagy Peter Tamaş, iar restul lui Virgil Găman.

  • Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziţiei şi circulaţiei banilor, Virgil Găman şi Nagy Peter Tamaş i-au determinat pe administratorii firmelor respective să întocmească, în fals, mai multe contracte de prestări servicii către firma organizatoare.

În aceeaşi perioadă şi în acelaşi context, Nagy Pater Tamas, în calitate de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi coordonator al activităţii Agenţiei Naţionale de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie, a pretins de la reprezentanţii firmei organizatoare, la data de 17 octombrie 2014 şi ulterior a primit suma de 45.880 lei, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, constând în coordonarea participării agenţiei menţionată mai sus la evenimentele respective.

Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziţiei şi circulaţiei banilor, Nagy Peter Tamas l-a determinat pe administratorul unei firme să întocmească, în fals, un contract de prestări servicii către firma organizatoare, fără însă că acesta din urmă să aibă cunoştinţă de activităţile infracţionale ale secretarului de stat.

Conform comunicatului citat, s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Bucureşti.
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate