Editura Evenimentul si Capital

Secolul ratat al panglicarilor. Bicentenar, venim!

Autor: | | 6 Comentarii | 1763 Vizualizari

Erau Caragiale și Eminescu niște mincinoși patentați, niște propagandiști? Poate erau interesați, plătiți să critice politicienii, să dea jos guverne, să lustruiască steaua unor corupți! Dacă luăm de bune cronicile vremii, de ce nu le-am lua și pe cele ale cârcotașilor? Căci aparent nu se pupă!

De-o parte aveam generația pașoptistă, avem idealul național, avem o energie emoționantă care a dus în cele din urmă la Marea Unire. De cealaltă avem pamfletul care, cu siguranță, se bazează pe ceva! Eminescu a descris cel mai bine starea de beligeranță a liderilor cu țara, obrazul și competența, în antiteză cu trecutul glorios al ostașilor. Pe ce s-a bazat când a zugrăvit prefăcătoria politicienilor, cărora le-a demascat festivismul? (“Cu evlavie de vulpe, ca în strane, șed pe locuri/ Și aplaudă frenetic schime, cântece și jocuri”).

Căci asta ne așteaptă: un montaj literar de Centanar, un festival de coruri, două picturi mari, vernisate la Videle, un steag gigantic pe clădirea Parlamentului, coroane de flori la statuile lui Ferdinand, câteva discursuri plătite cu bani grei și vreo 40 de comunicate. Ce-ar fi făcut acum Mihai Eminescu? Și-ar fi rupt o mână și și-ar fi dat cu ea în cap.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

...Orice încercare de a te raporta la lehamitea poetului față de panglicarii pe care-i vedea traversând paginile jurnalelor vremii cu declarații sforăitoare e inutilă. Ce cuvinte ar putea găsi un român al secolului 21 care să nu fi fost deja spuse? Dar taman aici e durerea. Dacă liderii de odinioară aveau pământ între degetele încălțate în piele de Cordoba te întrebi cine mama naibii a venit și a făcut Unirea? Or fi fost misionari extratereștri, or fi fost niște planuri șmechere ale imperiilor cărora le-am fost utili mai mari, dar cu siguranță nu este opera românilor. Este imposibil ca nemernicii de astăzi să fie urmașii unor indivizi cu vocație națională, a unor conștiințe, căci nicăieri, niciun stat nu consemnează în istoria sa stări de leșin, de involuție, de sinucidere. Deduc că am fost mințiți grotesc, la proporțiile unui seism, că n-am fost niciodată măreți, că n-am reușit niciodată să ne legăm singuri șireturile. O arată prezentul. Conducătorii actuali n-au nicio fărâmă de demnitate istorică, în străfundurile inimilor lor nu există din memoria colectivă decât teleguțe aurite, plocoane și sugiuc. Niciun moment de glorie, nicio ocazie de inteligență națională. Probabil nici opinci nu avea poporul român, poate umbla desculț, ca babuinii, în timp ce se droga și avea halucinații despre dreptate și dârzenie. O națiune nu poate suferi de amnezie colectivă raportată la întreaga istorie, nu poate fi drogată sistemic, nu poate involua până la stadiul de dinozaur pitic decât dacă n-a fost niciodată decât o glumă. Domnitorii care apărau neamul și credința cu sabia și-au plătit cronicarii să falsifice totul, de la brânza cu roșii de dimineață la dispunerea turcilor, a rușilor, a austriecilor pe front. Poate și-au falsificat și numele, poate-i chema pe chinezește și au belit ochii văzând băgația incredibilă a acestei țări până li s-au rotunjit!

Dacă aș avea timp și minte aș aplica pentru banii europeni necesari unui studiu gigantic, care să îmbine sociologia, istoria și psihiatria. Aș vrea să descopăr ce s-a întâmplat cu România de odinioară. Mulți mi-ar spune: 50 de ani de comunism au amputat conștiința națională. 50 de ani de fals au ucis morala colectivă, au transformat arhitectura unui moment inefabil într-o cutie de spanac. Căci fibra demnității se educă, iar noi nu investim în învățământ. Este periculos!

Loading...

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 10:22 BREAKING NEWS! Programul OFICIAL al funeraliilor Regelui Mihai I al României 09:05 Impresiile infirmierei care l-a îngrijit pe Regele Mihai: „Era adorabil...” 18:28 REGELE MIHAI a fost ULTIMUL MOȘTENITOR AL BIZANȚULUI, EPISCOP și membru pe viață al SINODULUI BOR 18:27 VIITORUL statut al CASEI REGALE a fost explicat PE ÎNŢELESUL TUTUROR de un avocat cunoscut 18:23 Înmormântarea Regelui după apusul soarelui este perfect ortodoxă 17:26 Principesa Margareta, ATACATĂ EXTREM de un politician: „Cucoană, opreşte-te” Sursa criticilor? BANII 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ 13:25 A fost Regele Mihai șantajat de ruși? România lui Cristoiu 12:06 DECIZIA Casei Regale ESTE CLARĂ. Nu există ALTĂ VARIANTĂ 20:04 AVION din TEATRELE de RĂZBOI la Funeraliile Regale. Cum și când va fi adus trupul neînsuflețit al Regelui Mihai în România 19:32 ANUNȚ de la Principele Nicolae. Cum va participa la înmormântarea bunicului său, Regele Mihai. Încă așteaptă... 16:29 CTP i-a desfiinţat pe urmaşii Regelui Mihai: „Casa Regală, lacheul de imagine al Guvernului contra 25 milioane euro” 16:29 Dezvăluiri despre vizita Regelui Mihai din 1992: Scenariul Puterii prevedea ca evenimentul să fie marcat de grave violențe! 12:17 Cele mai noi și mai interesante cărți despre Casa Regală 10:09 Reportaj: Regele Mihai, în ochii celor care odinioară i-au fost supuși

Articole salvate