Editura Evenimentul si Capital

Lovitură DURĂ primită de Dan Adamescu. Procurorii DNA au pus SECHESTRU RECORD pe averea miliardarului, inclusiv pe Magazinul UNIREA. Prejudiciul este de 857 de milioane de lei

Dan Adamescu
Autor: | | 3 Comentarii | 2090 Vizualizari

Omul de afaceri a fost înștiințat astăzi de procurorii DNA că i s-a pus sechestru pe 435.759.255 de acțiuni și 20.406 părți sociale, pentru recuperarea prejudiciului din dosarul falimentării societății Astra, care se ridică la 857.301.363,37 de lei. Tot astăzi, procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a fiului său, Bogdan Alexander, în dosarul în care patronul cotidianului România liberă a fost condamnat la patru ani și patru luni de închisoare. Adamescu junior este acuzat că, împreună cu tatăl său, a încercat să mituiască niște judecători de la Tribunalul București.

În dosarul ”Astra”, Dan Adamescu este cercetat sub control judiciar, procurorii DNA stabilindu-i o cauțiune uriașă: 40 de milioane de lei. Patronul cotidianului România liberă este acuzat de abuz în serviciu, spălare de bani complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Potrivit unor surse judiciare, procurorii au pus sechestru și pe magazinul Unirea.

Dosarul ”Astra”

Potrivit procurorilor DNA, Dan Grigore Adamescu,  în calitate de președinte al Consiliului de Supraveghere al Societății de Asigurare Reasigurare ASTRA S.A., a administrat în mod defectuos societatea ASTRA, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate.

Omul de afaceri ar fi încercat să ”cosmetizeze” situaţia financiară a societăţii ASTRA, pentru a acoperi ilegalitățile, ceea ce ar fi dus la   ”alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor”.

Faptele, susțin procurorii DNA, ar fi fost săvârșite în perioada 2011-2013, cu complicitate unor șefi din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) care, din aprilie 2013, a devenit Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.).

Acuzațiile DNA 1.În perioada 2011-2013, Dan Grigore Adamescu, în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al Societății de Asigurare Reasigurare Astra SA, cu încălcarea unor dispoziţii din Codul fiscal şi a legislaţiei aplicabile pieţei asigurărilor şi reasigurărilor, a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare. De asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanții ASF să supravegheze activitatea ASTRA, astfel încât să asigure protecţia asiguraţilor şi să contribuie la menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor. Drept urmare, societatea ASTRA a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind în sumă de 795.387.999 lei. Detalii

  • a dispus acordarea de împrumuturi societăţilor afiliate, în sumă de 105.999.859 lei (reprezentând împrumut nerestituit), fără a manifesta vreun interes în evaluarea riscului de credit şi fără să ia măsuri prudenţiale, astfel încât să fie protejate resurselor financiare ale societăţii de asigurare ASTRA, resurse necesare desfăşurării activităţii sale autorizate.
  • a dispus semnarea unui contract de cesiune prin care societatea ASTRA SA, în calitate de cesionar, prin care s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condiţiile în care firma respectivă era în procedură de faliment. De menționat este faptul că firma respectivă făcea parte din grupul firmelor afiliate societății ASTRA. Datoria respectivă era de 1.594.564,89 euro şi 10.000 USD, la care se adaugă o dobândă de 6%/an. În cadrul procedurii de faliment a firmei, societatea ASTRA a încasat doar suma de 358.768 lei.
  • a transferat în mod fictiv riscurile de reasigurare către o altă societate înregistrată într-un paradis fiscal și, pe cale de consecință, a distorsionat raportarea poziţiei, a performanţei financiare şi a indicatorilor de prudenţialitate (marja de solvabilitate şi coeficientul de lichiditate). Astfel, s-a creat aparenţa de conformitate la regulile de prudenţialitate în vigoare, ceea ce a permis subscrierea în continuare de poliţe al căror risc nu era acoperit, nici din resurse proprii, nici prin programe adecvate de reasigurare.

2. Într-un alt context, în perioada iunie-iulie 2011, inculpatul Dan Grigore Adamescu, în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al SC EPSILON ESTATE PROVIDER SA, a folosit suma de 68.322.510 lei la achiziţionarea unor acțiuni, reprezentând 17% din capitalul social al Societății ASTRA SA, cunoscând că suma respectivă provenea din acordarea, în mod abuziv, a unor împrumuturi către SC MEDIEN HOLDING SRL (societate afiliată societății ASTRA). La data de 21 iunie 2011, la cererea lui Dan Grigore Adamescu, la nivelul conducerii Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor s-a aprobat intenția societății EPSILON ESTATE PROVIDER SRL de a achiziționa un pachet de acțiuni Astra SA., deși SC EPSILON ESTATE PROVIDER SRL nu îndeplinea condiţiile financiare pentru a deveni acţionar semnificativ la o societate de asigurări. 3. Dan Grigore Adamescu, în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al Societății de Asigurare Reasigurare Astra SA, la data de 14.08.2008 a solicitat și obținut de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA )(actuala Autoritate de Supraveghere Financiară), luarea în calculul marjei de solvabilitate disponibile, ca rezerve nete ascunse provenite din evaluarea activelor deținute la o altă societate de asigurare, a sumei de 118.342.090,30 lei, în vederea îmbunătățirii artificiale a indicatorilor de prudențialitate. În lipsa acesteia, s-ar fi impus capitalizarea reală a societății ASTRA pentru a nu se ajunge la intrarea în insolvență a acesteia.  

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate