Sechestru pe averea celui mai longeviv primar din România

Sechestru pe averea celui mai longeviv primar din România

Primarul Tudor Pendiuc este acuzat de procurorii DNA că a prejudiciat bugetul Primăriei Piteşti cu peste 23 de milioane de lei, prin încheierea unui contract nelegal privind transportul public local, el primind în schimb drept mită un apartament de lux pentru fiica sa.

Primarul Tudor Pendiuc este acuzat de procurorii DNA că a prejudiciat bugetul Primăriei Piteşti prin încheierea unui contract nelegal privind transportul public local. Procurorii apreciază că prejudiciul total produs prin infracţiunile de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată este de 23.013.099 de lei, din care 18.178.335 de lei reprezintă suma profiturilor obţinute de asocierea dintre firmele CNCD şi Girexim Universal, ca urmare a neaplicării dispoziţiilor legale, iar 4.834.764 de lei reprezintă valorile decontate în cadrul contractului de comision/discount şi a contractului de service. De asemenea, ca urmare a infracţiunii de luare de mită ar fi fost „spălată" suma de 475.812 lei.

În cazul primarului Tudor Pendiuc au fost puse sub sechestru toate bunurile mobile şi imobile aflate în posesia sa, până la acoperirea sumei de 23.488.911 lei. În cazul fiicei sale, Ema Pendiuc, sechestrul a fost instituit până la acoperirea sumei de 475.812 de lei, potrivit Agerpres. Procurorii au mai dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului, până la concurenţa sumei de 23.488.911 lei pe toate bunurile mobile şi imobile aflate în proprietatea oamenilor de afaceri Vişoiu Valentin şi Barbu Florin Şerban, la rândul lor inculpaţi în dosar. În cazul altor doi inculpaţi, oamenii de afaceri Constantin Scarlat şi Gheorghe Văsâi, a fost pus sechestru pe acţiuni şi părţi sociale deţinute la mai multe firme, până la concurenţa sumei de 23.488.911 lei.

În acelaşi dosar a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului pe 40 de autobuze aflate în proprietatea firmei CNCD, custode al bunurilor fiind desemnată societatea Consiliului Local Piteşti, Publitrans 2000, care le va putea folosi în continuare pentru a asigura transportul public de persoane în municipiu. Sechestrul a fost dispus pentru a se evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care ar putea servi la garantarea reparării pagubei produse prin săvârşirea infracţiunilor cercetate în dosar. Societatea Publitrans 2000, în calitate de custode, va asigura paza şi conservarea bunurilor, precum şi utilizarea acestora în condiţii adecvate.

Ne puteți urmări și pe Google News

În arest preventiv

Pe 6 noiembrie, edilul Tudor Pendiuc, aflat în fruntea Piteștiului de 22 de ani, a fost arestat preventiv pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată, iar fiica sa, Emanuela Pendiuc, este cercetată în libertate, sub control judiciar, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani. În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi oamenii de afaceri Valentin Vişoiu, acţionar la CNCD SA, SC Conarg SA, Conarg Real Estate SRL; Florin Şerban Barbu, acţionar în cadrul SC Conarg Real Estate SRL; Constantin Scarlat şi Gheorghe Văsîi, ambii reprezentanţi ai SC Girexim Universal SA şi SC CNCD SA.

Faptele

Potrivit procurorilor DNA, în 2007, Tudor Pendiuc a pus la cale o asociere între Publitrans 2000 -firma de transport a Consiliului Local- și societățile Girexim Universal- administrate de Gheorghe Văsâi și CNCD- la care era asociat Valentin Vișoiu. Publitrans 2000 se angaja să pună la dispoziție terenurile și personalul calificat, iar cele două societăţi trebuiau să vină cu 80 de autobuze. La momentul semnării contractului, prietenii lui Pendiuc nu aveau nicio mașină în parcare. Mijloacele de transport au fost cumpărate ulterior, iar contractul de asociere a fost prelungit de mai multe ori.În următorii șase ani, CL Piteşti a alocat de la bugetul localității subvenţii de peste 57 de milioane de lei pentru transportul public, bani care au intrat în conturile celor două firme agreate. Procentul de beneficii și pierderi a fost trecut greșit în contractul principal. Dacă la început s-a stabilit că fiecare parte vine cu câte 50 procente, într-un final, societatea Primăriei a rămas doar cu 24,92% iar cele două firme au primit 75,8 % din afacere.Pentru aceste favoruri făcute celor două societăți, Pendiuc ar fi primit 1 milion de euro.

Ce avere are Pendiuc

Potrivit declaraţiei de avere din iulie 2013, Tudor Pendiuc are două apartamente în Piteşti de 58, respectiv 86 de metri pătraţi, cumpărate în anii 1990 şi 1996 împreună cu soţia sa, precum şi o casă în suprafaţă de 712 metri ptraţi, construită în anul 2005. Potrivit Mediafax, primarul Piteştiului şi soţia sa mai au o casă de 60 de metri pătraţi în comuna Salcia, judeţul Teleorman, moştenită de soţia lui Pendiuc în anul 1995. Tot în comuna Salcia, soţia lui Pendiuc a moştenit două terenuri agricole de 1,38 hectare, respectiv 0,40 hectare, precum şi un teren intravilan în suprafaţă de 0,05 hectare.

Pendiuc mai are, la Piteşti, suprafeţe de 2.064 de metri pătraţi de vii, livezi, teren arabil, curţi şi construcţii, toate cumpărate în 1998. Primarul Piteştiului deţine şi un autoturism Dacia Logan, din anul 2008. Totodată, el are două conturi de 22.095 de lei şi 5.069 de euro, precum şi un depozit bancar de 16.390 de lei. Tudor Pendiuc are şi un credit de 9.500 de euro contractat în 2010 şi scadent în 2014.

În ceea ce priveşte veniturile, edilul a obţinut în anul fiscal anterior declaraţiei de avere venituri de 52.433 de lei, din salariul de primar, iar soţia acestuia, Gabriela Pendiuc, a obţinut 36.270 de lei ca director la Şcoala Populară de Arte şi Meserii. Pendiuc a mai notat în declaraţia de avere venituri de 22.300 de lei, obţinute din funcţia de conferenţiar universitar doctor la Universitatea ”Constantin Brâncoveanu”, 9.418 lei obţinuţi ca membru în Comisia naţională de avizare a împrumuturilor de la Ministerului Finanţelor şi 6.715 de euro ca membru în Comitetul Regiunilor de la Bruxelles.

În declaraţia de interese, primarul Piteştiului menţionează că este preşedinte sau vicepreşedinte al mai multor fundaţii sau asociaţii. Astfel, el este preşedinte al Fundaţiei Doina şi Ion Aldea Teodorovici, al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Argeş şi al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Termoserv, precum şi vicepreşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Servsal.