Editura Evenimentul si Capital

BĂIATUL INVIZIBIL. Are 15 ani, nu a mers niciodată la școală, nu are acte și NU EXISTĂ legal pentru stat

14-05/11-copil-465x390
Autor: | | 6 Comentarii | 1864 Vizualizari

Nu are acte de identitate, deși a împlinit 15 ani. Nu a fost niciodată la școală. Acum e angajat „slugă” la o familie săracă de romi.

A fost alungat de acasă de părinții lui care, în fața refuzului copilului de a merge la cerșit ca să aibă ei bani de băutură și țigări, au considerat că nu mai au nevoie de el. Sebastian Bercea are acum 15 ani, nu a mers deloc la școală, și nu are nici măcar acte de identitate. Oficial, pentru stat, el nu există.

Plecat de acasă la vârsta la care ar fi trebuit să își trăiască fericit copilăria, a ajuns slugă în casa unor romi săraci din Timișoara. Cară apă cu căruciorul, caută lemne și mâncare în gunoi, descarcă marfă la diverse centre comerciale din Ti mișoara ca să își câștige dreptul la o farfurie cu mâncare. Nu se plânge. Spune că familia la care stă „slugă” e mai bună decât proprii părinți.

Băiatul e frumușel, tuns modern, asimetric, și vorbește coerent. Se vede că nu e prost. Însă inteligența-i nativă nu a fost completată cu educație, iar experiențele grele prin care a trecut l-au marcat. Umblă în șlapi și are degetele infectate de gunoaiele prin care se mișcă zilnic. Un om de afaceri din Ti mișoara l-a descoperit pe stradă și încearcă să îl salveze. Nu de aceeași părere sunt autoritățile.

„Acasă mai am opt frați. Eu sunt cel mai mic și ai mei au vrut să mă trimită la cerșit. Dacă nu am vrut, mi-au spus să plec, că nu au nevoie de mine”, povestește Sebi. Părinții nu l-au lăsat să meargă la școală, punând-l de mic la diverse munci, pe lângă casa din Checea, județul Timiș. În 2010 a plecat de acasă. „Am luat trenul și am venit la Timișoara. Am cerșit la Kaufland, ca să am ce mânca. Făceam 8 – 10 - 15 lei pe zi”, ne spune.

„Nu m-am drogat. Copiii străzii mă băteau” A ajuns la un centru pentru protecția copiilor străzii, însă aici nu a rezistat condițiilor. ”Eram bătut de copiii mai mari. Eu nu eram ca ei. Nu m-am drogat niciodată. La sfârșit de săptămână, când aveam voie să ieșim, eu mergeam la Euro (n.r. - un centru comercial din Timișoara), la arabi și ajutam la descărcat marfa, câștigam bani. Copiii ceilalți mă bateau ca să îmi ia banii. Îngrijitorii de acolo au spus că ei nu au ce să le facă”, povestește băiatul.

A plecat de acolo și a trăit pe stradă.

Slugă la romi săraci

Anul trecut, în vară, o fată l-a întrebat, în timp ce aștepta mila oamenilor în față la Kaufland, dacă are unde să doarmă. Așa a ajuns acasă la Laurențiu Mihai. Bărbatul și soția lui, Doina, l-au luat pe copil să îi ajute. „Sunt un fel de slugă. Merg cu ei să caut fier, caut lemne, în gunoaie, mai merg la descărcat marfă în piețe sau la Euro. Când ei pleacă, stau cu copiii”, povestește el. Familia are opt copii, cel mai mic de un an și jumătate, cel mai mare de 10 ani.

"Eram bătut de copiii mai mari. Eu nu eram ca ei. Nu m-am drogat niciodată.” SEBASTIAN BERCEA, cerșetor

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate