Editura Evenimentul si Capital

Se rediscută „darea în plată”. Băncile cresc represaliile, parlamentarii nu sunt impresionați

Eugen Nicolăescu (stânga) și Viorel Ștefan vor reprezenta PNL și PSD la discuțiile privind legea „dării în plată” FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 3 Comentarii | 2040 Vizualizari

Legea care permite clienților să cedeze casa băncii, scăpând de credite, va primi o formă finală în următoarele săptămâni. Bancherii au restricționat deja accesul la credite. Parlamentarii spun că aceștia forțează nota

O serie de bănci din România, multe din Top 10, au trimis semnale mai mult sau mai puţin clare în piaţă, că această lege le va face să participe cu mai puţin la finanţarea creditelor imobiliare.

Până acum, toate băncile erau de acord să finanțeze circa 85% din valoarea unui imobil. În viitorul apropiat însă, acest procent ar putea scădea la 65%. Raiffeisen Bank a fost primul creditor care a luat poziție. Şeful instituţiei, Steven van Groningen, a anunţat recent că, din cauza acestei legi, banca va crește avansul ce trebuie adus de cumpărător pentru achiziția unei case la 35%, pentru credite în lei, și la 40% pentru credite în euro.

O altă bancă din Top 10, Alpha Bank, a şters de pe site- ul propriu oferta pentru creditele Prima Casă. De asemenea, banca de stat CEC Bank pregăteşte un nou produs financiar, un credit care va oferi clienților opțiunea de a ceda casa și a scăpa de restul datoriei, informează bankingnews.ro. Sună bine, dar totul are un preţ. Radu Gheţea, şeful băncii, a anunţat că acest credit va presupune un avans mult mai mare şi condiţii mai dure de creditare.

Se pregătesc noi condiții

De partea cealaltă, parlamentarii se pregătesc pentru rediscutarea legii, într-o comisie care va audia toate părțile implicate. Se va forma o structură unică din membrii comisiilor de buget –finanțe de la Senat și Camera Deputaților și ai altor comisii, în care fiecare partid își va desemna câte un membru. Din partea deputaților, de la PNL a fost desemnat Eugen Nicolăescu, iar de la PSD Viorel Ștefan. Vor fi invitați la discuții reprezentanții BNR, cei ai Asociației Române a Băncilor, dar și ai Consiliului Patronatelor Bancare din România, precum și reprezentanți ai clienților. „Cred că băncile forțează nota în legătură cu creșterea avansului. Așa au făcut și la primele consultări, au bătut cu pumnul în masă fără propuneri concrete”, ne-a declarat Gheorghe Ialomițianu, membru al comisiei buget-finanțe din Camera Deputaților.

Până acum, nu se știe ce amendamente vor fi discutate în cadrul comisiei. Singurul care a făcut propuneri de modificare este inițiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir, care a cerut să beneficieze de prevederi și cei care au fost deja executați silit de bancă, pentru a nu mai plăti restul de credit. În plus, acesta face și o concesie băncilor. „Am introdus sintagma de consumator în loc de persoană fizică, ceea ce face ca profesioniştii, adică cei care au luat credit pentru afaceri, să fie excluşi”, a declarat recent acesta.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate