Se lucrează la eliberarea lui Voiculescu

Se lucrează la eliberarea lui Voiculescu

Doi magistrați, considerați „conservatori”, vor judeca o cerere extraordinară de atac invocată de mogul. Dacă este admisă, condamnarea poate fi anulată.

Judecătorii Dan Lupașcu și Viorica Costiniu de la Curtea de Apel București au admis, „în principiu”, contestația în anulare depusă de Dan Voiculescu privind pedeapsa de 10 ani de închisoare primită în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare. Pe 11 noiembrie, Lupașcu și Costiniu vor analiza două chestiuni reclamate de avocații mogulului media: constituirea completului de judecată și o presupusă incompatibilitate a judecătorilor Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea, magistrații care l-au condamnat pe Voiculescu. În procesul din 15 octombrie 2014, desfășurat în spatele ușilor închise, Costiniu și Lupașcu au decis să sesizeze și Curtea Constituțională cu o excepție.

Apărătorii lui Voiculescu au susținut că nu este normal ca ședința în care se analizează contestația în anulare să se desfășoare fără citarea părţilor, dar cu participarea procurorului.

Potrivit legii, dacă se consideră con testația întemeiată, hotărârea de condamnare a lui Voiculescu se desființează și se decide rejudecarea dosarului. Sen tința nu este definitivă, ea poate fi cont

Ne puteți urmări și pe Google News

Justiție împiedicată

Fost președinte al Curții de Apel București și fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecătorul Dan Lupașcu (foto) s-a remarcat ca un critic constant al președintelui Traian Băsescu. În 2009, în timpul unei ședințe a CSM, Lupașcu i-a reproșat lui Băsescu că „Justiția merge din ce în ce mai prost și, din păcate, în loc să o ajutați, dumneavoastră o înfundați mai adânc”. Anul trecut, Lupașcu a restituit la DNA rechizitoriul prin care a fost trimisă în judecată fosta procuroare de la Buftea, Lora Constantinescu, acuzată că a luat mită 3.000 de lei și două cartușe de țigări Kent. În aprilie 2014, același judecător a respins o cerere a DNA de strămutare a unuia din dosarele lui Mihai Necolaiciuc de la Tribunalul București. Același judecător a decis ca fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, să fie cercetat în stare de libertate în dosarul RCS – RDS, după ce procurorii l-au reținut pentru 24 de ore.

Soția condamnatului

Fost președinte al Asociației Magistra ților din România (AMR), Viorica Costiniu (foto) este soția lui Florin Costiniu. Actual avocat, Florin Costiniu a fost condamnat de instanța supremă la patru ani de închisoare cu suspendare în dosarul senatorului Cătălin Voicu. Cel din urmă, ar fi pus la cale o rețea de intervenții în Justiție unde se negociau sentințe favorabile. În ultimii cinci ani, DNA a atras atenția de mai multe ori asupra faptului că judecătoarea Costiniu nu ar mai trebui să „intre” în dosarele procurorilor anticorupție deoarece soțul ei a fost trimis în judecată chiar de procurorii DNA. Astfel, în 2009, ea a decis să nu-i aresteze pe inculpații din procesul Băneasa Investment și a hotărât eliberarea a opt polițiști de frontieră de la Vama Albița, pe motiv că nu li se disting fețele pe înregistrări. Numele ei apare și în dosarul fostului coleg, judecătorul Stan Mustață.