Editura Evenimentul si Capital

Se întâmplă lângă noi? Ceva ar putea avea o altă structură decât ne-am imaginat

Universul mai are multe surprizei
Autor: | | 1 Comentarii | 571 Vizualizari

Oamenii de știință spun că Saturn ar putea avea o altă structură decât și-au imaginat, conform unui material publicat de SPACE.com.

Miliarde de particule de praf, gheață și rocă formează inelele cu diametrul de 273.600 kilometri ale planetei Saturn. Aceste inele sunt foarte active, formând ondulații sau valuri care se deplasează spre exteriorul inelelor, în spirale, majoritatea lor fiind provocate de atracția gravitațională a celor 62 de luni ale lui Saturn. Oamenii de știință au remarcat însă și niște ondulații care se deplasează spre interior, valuri ce sunt probabil produse de ceva necunoscut din interiorul lui Saturn.

Majoritatea modelelor teoretice cu privire la această planetă pornesc de la premisa că Saturn, la fel ca și celelalte planete gazoase, este uniformă — un uriaș și dens înveliș gazos care acoperă un nucleu mic, probabil teluric, care ar putea avea dimensiunile apropiate de cele ale Terrei. Dacă luăm însă în discuție ondulațiile observate în inelele lui Saturn, problema se complică.

Ca un fel de seisme

"Una dintre posibilele cauze (ale acestei serii de oscilații) ar putea fi un fel de perturbație din interiorul lui Saturn", conform planetologului Phillip Nicholson de la Universitatea Cornell din New York. Oamenii de știință au remarcat semnele acestei perturbații încă din anii '90, iar o echipă sub coordonarea lui Nicholson a apelat la măsurători mai precise pentru a înțelege condițiile în care se produc aceste oscilații care par să reflecte o activitate din interiorul planetei — ca un fel de seisme saturniene.

În prezent, evaluarea acestor oscilații reprezintă cea mai bună metodă de a afla ce se întâmplă adânc în interiorul lui Saturn.

"Nici chiar trimiterea unei sonde prin atmosfera saturniană nu ne-ar ajuta prea mult pentru că aceasta va ajunge imediat la o presiune unde va fi prăjită sau strivită. Trebuie să ajungem mult mai adânc pentru a înțelege aceste lucruri", conform lui Nicholson.

Saturn nu este singurul corp cosmic cuprins de vibrații și oscilații. Oamenii de știință au observat de-a lungul timpului vibrațiile Soarelui și ale altor stele. Chiar și Pământul prezintă oscilații și vibrații provocate de seismele puternice, iar oamenii de știință studiază aceste fenomene pentru a înțelege ce se întâmplă în interiorul Terrei.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Divertisment

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate