Editura Evenimentul si Capital

Se implinesc 110 ani de când românii au schimbat ISTORIA AVIATIEI I FOTO

Autor: | | 1 Comentarii | 1788 Vizualizari


Vezi galeria foto:

În urmă cu 110 ani în Franța, un român a scris istoria aviației. Azi, 18 martie, se împlinesc 110 ani de la primul zbor din lume realizat cu un aparat mai greu decât aerul. Ceea ce la momentul respectiv părea aproape o minune, i-a aparținut bănățeanului Traian Vuia. Pionierul aviaţiei a reuşit performanţa de a ridica de la sol primul aparat de zbor, cu mijloace de bord proprii.

Pe 18 martie 1906 la Montesson, lângă Paris, Traian Vuia a reușit performanţa de a se ridica de la sol cu un aparat mai greu decât aerul. Istoria consemnază că aeroplanul Vuia a accelerat pe o distanţă de 50 de metri, s-a ridicat la o înălţime de 1 metru, a zburat 12 metri, după care paletele elicei s-au oprit, iar aparatul a aterizat lovindu-şi aripa de un copac. Ambiţionat de reuşită, Vuia și-a modificat aparatul de zbor și, câteva luni mai târziu reușește să zboare mai mult: 25 de metri la o înălțime de 2,5 metri.

Traian Vuia s-a născut în 17 august 1872 în Surducu Mic (Timiş), localitate care astăzi îi poartă numele. La zece ani face o pasiune pentru zmeie: urmărește atent detaliile lor și încearcă să construiască altele mai perfecționate. Ajuns la liceu, Vuia își însușește noțiuni de fizică și mecanică și nu se mai mulțumește să construiască zmeie, ci încearcă să explice ce se petrece în jurul aparatului, forțele care acționează la lansarea și menținerea lui în aer, condițiile de echilibru, reușind să devină primul om care se ridică de la sol cu un aparat de zbor auto-propulsat.

Traian Vuia nu a stat deoparte de viața politică a momentului. Din iniţiativa lui Traian Vuia, la 30 aprilie 1918, a fost constituit la Paris „Comitetul Naţional al Românilor din Transilvania”, o organizaţie care milita pentru unirea Ardealului cu România. Comitetul a editat şi o revistă, „La Transylvanie”, la care a colaborat şi Traian Vuia cu mai multe articole.

În incita Aeroportul Internaţional Timişoara Traian Vuia se poate admira macheta aeroplanului Vuia 1 realizată la scară 1:1 cu care bănăţeanul a reuşit performanţa de a realiza primul zbor din lume cu un aparat mai greu decțt aerul care s-a ridicat de la sol prin forțe proprii.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate