Editura Evenimentul si Capital

Se caută VINOVAŢII pentru preţurile “de nesuportat” la energie electrică

Autor: | | 0 Comentarii | 767 Vizualizari

Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) își exprimă îngrijorarea față de situația actuală de pe piața energiei, respectiv creșterile foarte mari ale prețului energiei electrice pe piața spot a bursei OPCOM.

“Prețul energiei pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) este foarte mare, chiar dacă a fost evident că au existat rațiuni în acest sens: ger, consum ridicat, lipsa apei și prețuri mari pe celelate piețe din regiune. Cu toate acestea, prețul energiei a crescut în luna ianuarie la valori complet neobișnuite, în opinia mea de nesuportat de către piața românească”, spune Ion Lungu, președintele AFEER, într-un comunicat de presă transmis EVZ.

El atrage atenția că „informațiile alarmiste creează panică în piață, sunt complet inutile și este de recomandat să fie evitate în aceste momente critice, mai ales atunci când vin din partea autorităților”. 

AFEER consideră că este necesară realizarea unei analize de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru a identifica dacă au existat distorsiuni create în mod voit de către anumiți participanți la piața de energie  - traderi, furnizori, producători. “Cerem ANRE să urgenteze analiza anunțată, să identifice cauzele și să anunțe public, conform prevederilor legale, dacă au existat care, prin comportamentul lor, au creat distorsiuni în piață”, a declarat Ion Lungu. 

AFEER apreciază că este necesar să se analizeze motivele pentru care în PZU oferta este, în multe intervale orare, cu 1.500-2.000 MW sub cerere, deși există resurse care acoperă consumul în piața de echilibrare.

În această perioadă, furnizorii și traderii de energie resimt din plin creșterile de prețuri la energie pe bursă.  Un mare trader și furnizor de energie electrică și-a solicitat insolvența și alți participanți la piața energiei sunt într-o situație dificilă. 

“Lupta se duce la fiecare leu”

Potrivit AFEER, unul dintre motivele care au dus la actuala situaţie din piaţă îl reprezintă diferențele dintre reglementările din piața angro de energie, foarte rigidă, și cea en-detail, foarte flexibilă. „Din punctul nostru de vedere, piața en-detail este cea mai competitivă zonă din economia românească. Este o piață concurențială, solidă. Este esențial să se mențină aceste standarde ridicate de competitivitate, să se asigure predictibilitatea și stabilitatea cadrului legal”, a evidențiat Lungu, exemplificând că în cele mai multe cazuri, la licitații există mai multe oferte, câștigătorul  fiind desemnat la diferențe de sub un leu față de următorul clasat. 

„Totul se întâmplă pe fondul unor marje foarte scăzute în domeniul furnizării de energie. Constatăm o competiţie foarte dură în domeniu; lupta se duce la fiecare leu, iar la finalul zilei nu mai ai de unde să-ţi menţii marjele”, spune reprezentantul AFEER.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate