Scrutin cu miză europeană pentru Marea Britanie

Scrutin cu miză europeană pentru Marea Britanie

Alegerile generale au loc joi, iar sondajele arată o diferență nesemnificativă între principalele forțe politice din țară

Principala temă a campaniei electorale, care a durat șase săptămâni, a fost imigrația, un subiect dezbătut intens în ultimul an, împreună cu intenția premierului David Cameron de a organiza un referendum privind ieșirea țării din UE, dacă va rămâne la putere.

Pro și contra imigranți

Pentru mulți britanici, principiul esențial al UE privind libera circulație a persoanelor este cel mai controversat. Migrația netă, în special din țările membre ale UE, este calculată la nivelul unui oraș de mărime medie, care apare în Regatul Unit în fiecare an. După Al Doilea Război ,M6o0n, dpioarlț ișlie îbnr istpaenciciael aînu faonsiti deschise pentru imigranți din Caraibe, India, Polonia, Italia, Franța, Irlanda, etc.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Liderul laburist, Ed Miliband, și soția sa, Justine, au fost alături pe parcursul campaniei electorale FOTO:MEDIAFAX

Părerile sunt împărțite în prezent. Votanții UKIP, partidul condus de controversatul Nigel Farage, consideră că imigrația „va schimba fața țării” și englezii se transformă în „cetățeni de mâna a doua în propriile lor case”.

Alții, în special cei cu părinți imigranți, consideră că fenomenul este benefic - economic și cultural. Iar pentru o a treia categorie de alegători, imigrația n-are nicio miză, ei spun că nu le afectează viața de zi cu zi.

Promisiuni electorale

În general, tinerii care vin pentru un loc de muncă folosesc puțin serviciile și beneficiile publice și au o contribuție pozitivă asupra economiei. Pentru britanicii necalificați există, totuși, un impact negativ asupra salariilor și locurilor de muncă. La Londra, oamenii sunt mai deschiși față de imigrație, însă în zonele rurale tind să o respingă, explică sociologii.

Sondajele arătau ieri astfel: conservatorii: 34%, urmați de laburiști 33%, UKIP, 14%, liberal-democrați 8%, Verzii 5% și alții 6%.

Conservatorii promit să elimine deficitul bugetar și să aducă surplus la buget până la finalul sesiunii parlamentare; să suplimenteze cu 8 miliarde de lire bugetul Serviciului de Sănătate (NHS) până în 2020; iar cei care lucrează 30 de ore pe săptămână să aibă un venit minim, scutit de taxe.

Laburiștii vor să reducă deficitul treptat; să aloce 2,5 miliarde de lire în plus pentru Serviciul Național de Sănătate, din taxe pe proprietățile cu valoare peste 2 milioane de lire; să crească salariul minim la mai mult de 8 lire pe oră până în 2019; să nu crească TVA, ci impozitele pe venit și să înghețe facturile la energie până în 2017.