Scriitorul Rui Zink: „Într-un pix se poate ascunde o lume”

Scriitorul Rui Zink: „Într-un pix se poate ascunde o lume”

Pentru prima dată în Romania, cunoscutul scriitor portughez a intrat în dialog cu copiii în cadrul unui club de lectură din București.

Rui Zink a fost invitatul special (via Skype) al Clubului Fanbook, sustinut lunar, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Micii participanți au pregătit numeroase întrebări despre personajele principale din cartea “Cititorul din peșteră” și i-au luat scriitorului un adevărat interviu cu ajutorul traducătoarei Simina Popa.

Rui Zink le-a arătat copiilor fotografii de la Târgul de carte de la Lisabona, unde mergea însoțit de primul “Anibalector”, bunicul său, cel care i-a trezit pasiunea pentru lectură. Mai apoi, le-a explicat de ce a scris că “lucrurile cele mai importante în viață sunt cele care nu servesc la nimic” și cum “într-un pix se poate ascunde o lume”, împărtășindu-le din copilaria sa, atunci când părinții îi cumpărau pixuri în loc de jucării. 

Scriitorul a sfătuit copiii să-și aleagă cărțile liber, după preferință, pentru a deveni creativi. ”A invata e mai bine decat a preda.  Am invatat de la fiii mei sa fiu tată, asa si profesorii învață alături de elevi să devină mai buni, și scriitorii învață citind cât mai multe cărți”, a mărturisit autorul răspunzând întrebării adresate de un copil.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fanbook Scriitori Contemporani este cel de-al doilea modul al Clubului de lectură pentru copii între 12-14 ani dornici să citească și să dezbată o carte pe lună. Scopul acestui proiect este de a oferi copiilor posibilitatea întâlnirii cu personalități culturale din mediul literar, cinematografic, artistic etc. De asemenea, țintește să scoată copiii din școli, să le trezească interesul pentru lectură prin cărți din afara programei școlare și să îi ajute să creeze o legătură cu alte domenii de interes pentru ei. Modulul va fi susținut lunar în perioada 28 martie – 13 iunie 2015, timp de doua ore, când se vor desfășura multe activități interactive.

La cererea copiilor, Asociaţia CSR Mindset, organizatoarea proiectului, va lansa pe 4 aprilie ora 11.00 şi un al treilea modul intitulat Fanbook Science. Temele propunse sunt astronomia, biologia și fizica, iar cărțile despre care se va discuta sunt George în căutare de comori prin Cosmos de Lucy și Stephen Hawking, Magia realității de Richard Dawkins și Minunata lume a domnului Tompkins de George Gamow și Russel Stannard. Întâlnirile vor fi lunare şi se vor desfăşura în perioada 4 aprilie – 6 iunie.

Coordonatorul activităților de astronomie și fizică va fi Nic Sârbu, jurnalist la Cațavencii și, pentru cunoscatori, Tata Uraniu pe site-ul www.sciencefriction.ro, iar al celor de biologie Anca Bontaș, vicepreședinte la Asociația Secular Umanistă și profesor de biologie. Invitatul special de pe 4 aprilie va fi Adrian Sonka de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Cei interesați de acest modul se mai pot înscrie pe adresa contact@csrmindset.ro sau pe site-ul www.csrmindset.ro/fanbook

CSR Mindset, iniţiatorul şi organizatorul clubului de lectură Fanbook, este o organizaţie dedicată proiectelor de responsabilitate socială în educaţie, social şi mediu. Membrii fondatori ai CSR Mindset au o experienţă de peste 5 ani în proiecte de strângere de fonduri, implementare şi management.