Editura Evenimentul si Capital

Schimbări importante privind impozitul pe locuință

Noul Cod fiscal introduce impozite mai mari pentru imobilele în care se desfășoară activitate economică
Autor: | | 0 Comentarii | 3591 Vizualizari

Cine are firmă în apartament, dar nu este clar cât spațiu folosește pentru activitatea economică și cât pentru locuit, va plăti doar impozitul datorat pentru locuință

Noul Cod fiscal aduce o mulțime de modificări în privința taxelor locale. Noile prevederi complică mult situația celor care desfășoară și activitate economică în propria locuiță, deoarece stabilirea impozitului va fi extrem de greoaie.

O hotărâre aprobată zilele trecute de Guvern clarifică mai multe aspecte pentru această categorie de contribuabili, dar și pentru cei care au obligația de a își evalua clădirile sau care sunt scutiți de impozit.

Cum se plătește impozitul dacă desfășori și o activitate economică în locuință. Începând cu 2016, impozitul pe clădire va fi stabilit în funcție de destinația imobilului. Pentru imobilele care sunt doar spații de locuit, impozitul va fi de exemplu mult mai mic decât pentru acelea în care se desfășoară o activitate economică, chiar dacă este vorba despre un spațiu similar, de exemplu un apartament. Multe persoanele fizice dețin însă imobile în care locuiesc, dar au și activitate economică. Hotărârea Guvernului clarifică parțial cum vor achita acestea impozitele. Astfel, dacă este vorba despre o activitate economică derulată într- un apartament, și nu poate fi delimitat clar spațiul folosit de firmă și cel folosit doar pentru locuit, atunci impozitul datorat pentru întregul apartament va fi ca pentru o locuință. În acest fel, persoanele în cauză vor achita un impozit mai mic, deoarece cota de impunere pentru locuințe este mai mică decât cea pentru firme. Pentru a avea acces la facilitate, proprietarii vor trebui să depună o declarație pe propria răspundere cum că atât întreținerea, precum și factura la gaze sau electricitate nu sunt trecute pe numele firmei, ci pe numele proprietarului ca persoană fizică, și sunt achitate de către acesta.


Clădirile nou-construite nu mai au nevoie de raport de evaluare. Va fi folosită valoarea din procesul verbal de recepție finală


Pentru clădirile evaluate în 2013 nu se mai depune raport. Impozitul pe imobile reprezintă un procent din valoarea de evaluare a clădirilor. Evaluarea trebuie realizată în special pentru clădirile nerezidențiale. Dacă nu există evaluare, atunci se va achita un impozit majorat, chiar și de 10 ori mai mare decât cota normală. Hotărârea de Guvern stabilește că dacă evaluarea s-a realizat în anii 2013- 2014 și a fost înregistrată în situația financiară în aceeași perioadă, nu mai este necesară depunerea acestor rapoarte de evaluare. De asemenea, persoanele juridice care au dobândit un imobil în ultimii trei ani prin construire, nu mai au nevoie de evaluare. Acestea pot folosi valoarea clădirii, așa cum a fost prevăzută aceasta în procesul- verbal de recepție finală.

Scutirea de impozit pentru clădirea cu mai mulți proprietari. Unele persoane sunt scutite de la plata impozitului pe clădire sau teren. Ce se întâmplă însă dacă acestea dețin un imobil împreună cu o altă persoană? Hotărârea stabilește că scutirea de impozit este echivalentă cu cota parte deținută din clădire de persoana care beneficiază de scutire.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate